Presa internatioanala, analisti si editorialisti sunt impartiti atunci cand vine vorba despre o posibila interventie a Rusiei in Ucraina si scindarea tarii, dar toata lumea leaga interesul geo-strategic major al Moscovei in Crimeea de tensiunile din aceasta zona.

Declaratia lui Serghei Lavrov a fost categorica. Ministrul rus de externe a anuntat ca tara sa nu va interveni in problemele interne ale Ucrainei. Desi de aplaudat, cuvintele sale nu se potrivesc cu ultimele evenimente petrecute in estul tarii. Daca mana Kremlinului se afla in spatele ocuparii cladirii parlamentului din Simferopol sau nu, cert este ca actiunile combinate din Ucraina reprezinta o amenintare clara, o demonstratie de putere si influenta rusa in Ucraina. Exista, desigur, motive bune ca Vladimir Putin sa se teama de revolutia de la Kiev, din cauza importantei strategice a Ucrainei pentru Moscova: tara se afla la marginea exterioara a sferei de influenta a Rusiei si este locul prin care gazele rusesti de miliarde de dolari ajung in Germania si Europa de Vest. Ucraina gazduieste si flota Marii Negre, la Sevastopol, in baza unui contract de inchiriere pe termen lung, scrie The Guardian.

BBC trage un semnal de alarma asupra starii economice a Ucrainei subliniind ca moneda Ucrainei, Hrivna, a scazut la un nou minim de 0,1 dolari - o reflectare atat a rasturnarii politice din tara, cat si a slabiciunii economice pe termen lung. Chiar inainte de recentele incidente politice, performanta economica a tarii a fost extrem de slaba, mai mica decat in anul 1992, in primele zile de independenta post-sovietic. Cum era de asteptat, criza politica actuala a agravat problemele tarii pe termen lung. BBC prezinta un material video despre situatia economiei Ucrainei in 60 de secunde.

The Independent crede ca dupa luni de dispute asupra viitorului politic al Ucrainei, Rusia pare sa se indrepte spre un teren comun cu UE si SUA, oficialii de la Moscova anuntand ca sunt dispusi sa colaboreze cu Occidentul pentru a asigura stabilitatea in zona. Din noiembrie, cand presedintele Ianukovici a abandonat brusc acordul cu UE in favoarea unor legaturi mai stranse cu Rusia, oficialii europeni au acuzat Moscova ca exercita presiuni economice si diplomatice inacceptabile pentru a-si asigura loialitatea Ucrainei. Administratia de la Kremlin sustine ca nu recunoaste guvernul interimar de la Kiev si ca nu reprezinta interesele a milioane de vorbitori de rusa, din partea de est a tarii. Cancelarul german Angela Merkel a aparut la Londa pentru a rezolva aceasta problema, solicitand guvernului ucrainean sa respecte dorintele tuturor comunitatilor.

In timp ce unii observatori ai crizei ucrainene considera putin probabila ipoteza unui razboi cu participarea Rusiei, altii fac o comparatie intre evenimentele din Crimeea si cele care au condus in 2008 la conflictul dintre Rusia si Georgia in jurul regiunii separatiste proruse Osetia de Sud, se arata intr-o analiza AFP."Exista un real pericol", apreciaza Andreas Umland, un analist politic de la Academia Mohila din Kiev. "Exista tendinte separatiste, exista un interes rus in regiune si exista confruntari", dezvaluie el. In opinia sa, situatia din Crimeea "aminteste" de cea care a precedat razboiul din 2008 dintre Moscova si Tbilisi. Acest conflict de cinci zile s-a soldat cu recunoasterea de catre Moscova a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei, o alta regiune proprusa, si cu mobilizarea in aceste teritorii a mii de militari rusi.

Le Monde prezinta intr-un video de 5 minute o istorie si o explicatie a conflictului din Ucraina. Ziarul francez vorbeste despre tensiunile din Crimeea si subliniaza interesul deosebit al Rusiei pentru aceasta zona din punct de vedere geo-strategic, militar si etnic. Si Le Figaro crede ca, dincolo de problema comunitatii ruse din Crimeea si a influentei politice, pentru Moscova este mai mult o problema strategica.

In ciuda promisiunilor repetate ca nu va interveni, Rusia condusa de Vladimir Putin se afla acum prinsa in mijlocul crizei politice din Ucraina. Etnicii rusi din tara solicita sprijin, iar fostul presedinte refugiu. Intrebarea este daca aceasta e si intentia Rusiei, se intreaba New York Times. Vladimir Putin nu a facut remarci publice cu privire la criza din Ucraina si inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici, in urma cu sase zile. Evenimentul a coincis cu inchiderea Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, sarbatorita de oficiali ca dovada a aparitiei unei noi, puternice si mandre Rusii, la aproape un sfert de secol dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Tacerea lui Putin a produs confuzie asupra politicii Rusiei, chiar daca criza din Ucraina s-a mutat aproape de granita estica. Rusia ar putea sa piarda nu numai ceea ce se considera un spatiu in zona sa de influenta, ci si o parte a identitatii sale politice si sociale.

Au trecut mai mult de patru zile de cand o multime de protestatari au ocupat biroul guvernului regional din Harkov, aducand revolutia EuroMaidan in cel mai mare oras pro-rus din estul Ucrainei. Dar Maxim Kolenkov, presedintele adjunct al consiliului regional din Harkov, se prezinta la munca in cladirea veche din Piata Libertatii ca si cum nimic nu s-a intamplat. "Nu stiu cine sunt acesti oameni. Eu nu vorbesc cu ei. Nu ma intereseaza. Guvernul nu paraseste cladirea", a spus el. Piata Libertatii este locul confruntarii dintre doua tabere rivale: rezidentii adunati la monumentul lui Lenin si protestatarii victoriosi de la Kiev. Intr-o anumita masura, diferenta dintre cele doua parti este de generatii. Nationalistii ucraineni sunt predominant tineri, nemultumiti de practicile corupte ale presedintelui Ianukovici. Multi dintre sustinatorii pro-rusi de la monumentul lui Lenin au crescut in anii grei ai celui de-al Doilea Razboi Mondial si sunt speriati de amintirile ca vestul Ucrainei a colaborat cu fortele naziste invadatoare, in timp ce in est s-a luptat cu inversunare patriotica timp de doi ani impotriva ocupatiei inamice, scrie siWashington Post.