Pentru Vladimir Putin, destramarea Ununii Sovietice a fost "cea mai mare catastrofa geopolitica" a secolului 20. Obsesia lui Putin este restaurarea infloritoarei Rusia prin restaurarea imperiului sau, scrie New York Times.

O multime de politicieni occidentali si experti s-au intrebat: care este sfarsitul jocului presedintelui rus Vladimir Putin in Ucraina? Prezenta trupelor rusesti in Crimeea a trimis semnalul de alarma in capitalele occidentale, iar unii sustin ca acesta este de fapt un preludiu inaintea unei invazii cu tancuri a vorbitorilor de limba rusa din estul Ucrainei, potrivit CNN.

Ceea ce este clar este faptul ca presedintele Vladimir Putin are intentia de a mentine Kievul fara putere, cu orice risc pentru Rusia. Actiunile sale au costat deja tara lui. Aeasta a fost izolata pe plan international, aliatul sau traditional, China, exprima scepticism, iar statutul G8 este amenintat. In cazul in care peninsula Crimeea este anexata pe termen lung, Moscova va castiga o noua populatie furioasa de ucraineni reticenti si tatari musulmani, afirma The Guardian.

Iulia Timosenko a declarat ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, "trebuie sa accepte" ca "nu are dreptul" sa guverneze in Ucraina. Fostul premier ucrainean a anuntat ca presedintele rus face "o mutare disperata" pentru a detine influenta si puterea in Ucraina, potrivit BBC.

Le Monde scrie ca discursul lui Putin nu-i mai poate pacali pe liderii occidentali si prezinta o analiza care explica de ce sansele Republicii Moldova pentru integrare europeana sunt in crestere pe fondul crizei din Ucraina.

"Putinsuflacaldsirece", titreaza Le Figaro care explica ce puncte pozitive si negative se pot desprinde dupa declaratia presedintelui rus de marti.