Departamentul Marilor Rezilieri. Inca doua contracte de autostrada rupte? Ministrul Transporturilor, Dan Sova, are vesti "una calda, alta rece" pentru romani. Contractele de construire a doua tronsoane de autostrada ar putea fi reziliate, ridicand la sase numarul contractelor reziliate in ultimii ani. Ministrul Transporturilor, Dan Sova, este total nemultumit de performantele unor constructori de autostrazi. In ultimele luni mai multe firme angajate de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) au solicitat majorari ale valorilor contractuale, contrar lucrarile urmand sa fie oprite. Este vorba de lotul 3 din tronsonul de autostrada Orastie-Sibiu, lung de 22,1 km, construit de catre firma italiana Impregilo, dar si de primii 7 kilometri ai autostrazii Bucuresti-Ploiesti, caz in care lucrarile sunt facute de italienii de la Impresa Pizzarotti, scrie Romania libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Semnificatia si consecintele cazului Mircea Diaconu: se va crea un precedent pentru toti liderii locali declarati in stare de incompatibilitate? 11 judecatori, doua sentinte ale instantelor si o decizie a Curtii Constitutionale l-au declarat pe Mircea Diaconu definitiv incompatibil, in conditiile in care acesta a fost si senator, si director de teatru. Mircea Diaconu ignora, insa, verdictul care ii interzice o candidatura si strange semnaturi pentru a participa ca independent la europarlamentare, dupa ce PNL l-a scos de pe lista din cauza deciziilor magistratilor. Agentia Nationala de Integritate (ANI), cea care l-a gasit incompatibil initial, spune ca o participare la euroalegeri este imposibila, insa, in ultima instanta, Biroul Electoral Central va decide daca Diaconu poate sau nu poate candida. O decizie favorabila acestuia, insa, ar insemna o portita de scapare pentru politicienii declarati incompatibili, scrie Gandul.

Big Brother, made in China. Dragnea negociaza pentru primul oras din Romania ce va fi monitorizat cu un sistem ca-n filme. Romania ar putea fi supravegheata de un sistem de monitorizare adus din China, sistem care va contine si un program de recunoastere faciala, asa cum vedem prin filme. Vice-premierul Liviu Dragnea se afla in China, unde a discutat cu giganti in domeniu despre implementarea unui proiect-pilot intr-un oras din Romania.Se pune insa intrebarea daca acest sistem nu incalca dreptul la intimitate al cetatenilor filmati pe strada cu camere inteligente. Daca fotografia unei persoane a fost deja introdusa in baza de date, este o chestiune de minute pana cand dispecerul unui asemenea sistem de recunoastere faciala poate sa o depisteze in trafic prin intermediul camerelor de supraveghere, folosind bineinteles tehnologia de ultima ora, scrie StirileProTv.

Cei 150 de ticalosi care ne-au otravit mancarea. Anchetatorii au descoperit cu ce era injectata carnea alterata. Ca sa vanda produsele stricate, mafiotii au injectat marfa cu o substanta care inlatura efectele vizibile ale alterarii si stopeaza acest proces, spun procurorii DIICOT. Informatii socante ies la iveala cu fiecare zi de investigatie in scandalul carnii alterate. Gruparea condusa de Andrei Sileanu si Sorin Selesiu a pus in pericol sanatatea romanilor. Mari cantitati de carne alterata au fost vandute dupa ce marfa au fost injectata, ne-au dezvaluit surse judiciare. "Produsele erau injectate cu o solutie din apa si sare. In felul acesta castigau si la gramaj, marfa cantarind mai greu. Dar ei mai foloseau inca o substanta pentru a inlatura efectele vizibile ale alterarii si pentru a stopa procesul. Nu mai simti miros, nimic!", ne-au declarat sursele citate, fara a preciza insa despre ce substanta anume este vorba, scrie EVZ.

Ioana Petrescu, ministrul Finantelor: Daca nu introducem aceasta acciza de 7 eurocenti, riscam sa nu mai platim pensiile. Din introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti pe fiecare litru de carburant se vor colecta pana la finele anului doua miliarde de lei, iar neincasarea acestei sume ar putea crea probleme la plata cheltuielilor curente, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finantelor. Plata pensiilor si a salariilor pentru bugetari ar putea fi pusa in pericol daca acciza suplimentara de 7 eurocenti nu va fi aplicata de la 1 aprilie, deoarece suma care ar urma sa fie colectata este de doua miliarde de lei si nu poate fi usor inlocuita, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finantelor Publice, la Adevarul Live.

Presiunile pe care le-a facut Nicusor Constantinescu pentru desfiintarea DNA, dupa ce procurorii au inceput sa-l ancheteze. Nicusor Constantinescu, seful Consiliului Judetean Constanta, este acuzat de procurorii DNA ca, dupa ce a fost notificat ca este investigat pentru coruptie, a facut numeroase demersuri pentru a desfiinta institutia care-l ancheteaza. Informatia este cuprinsa in incheierea de sedinta prin care Tribunalul Bucuresti a dispus cerecetarea sa in libertate, sub control judiciar. Saptamana trecuta Nicusor Constantinescu a fost retinut de DNA fiind anchetat intr-un nou dosar in care este acuzat de 24 de infractiuni si un prejudiciu de 30 milioane euro, scrie Gandul.

Polemica pe tema relatiilor cu China. Guvernul si-a propus sa impulsioneze relatia cu China de la care asteapta mult dupa acordurile semnate anul trecut la Bucuresti. Presedintele Traian Basescu, in schimb, critica aluziv de la Haga. Vicepremierul Liviu Dragnea aflat la Beijing a anuntat ca o parte din acordurile comerciale semnate la Bucuresti incep sa fie puse in aplicare. Potrivit Agerpres, Liviu Dragnea a declarat ca, in scurt timp, Romania va incepe exporturile agricole care vor ajunge la 500.000 de ovine si 8000 de bovine vii in acest an. Acordul cel mai spectaculos, desi nu neaparat cel mai realist, viza insa construirea unei linii feroviare de mare viteza pe ruta Bucuresti-Constanta, scrie Deutsche Welle.

Un nou caz Oltchim. O companie vitala din industria nucleara, pusa pe butuci. Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta- Turnu Severin (RAAN) ar putea sa nu iasa cu bine din insolventa, dupa ce creditorii au adoptat un plan de reorganizare contestat deja. Producatorul de apa grea se inscrie pe lunga lista a companiilor de stat devalizate de "baietii destepti". In ultimii ani, societatea a pierdut din cauza acestora circa 200 de milioane de euro, la care se adauga si faptul ca a ramas cu marfa pe stoc in valoare de 350 de milioane de lei, deoarece statul nu si-a onorat angajamentele. Asa se face ca in 2013 Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care RAAN intra in insolventa, scrie EVZ.

La Spiru Haret, se poate plati pentru un an cat pentru doi. Dupa scandalul programelor de studiu neacreditate si diplomelor blocate de minister, Universitatea Spiru Haret este acuzata de noi abuzuri. Institutia de invatamant impune studentilor cu restante in anul terminal sa plateasca inca o data taxa aferenta intregului an pentru a-si putea da licenta. Daca Eliza, studenta in anul II la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Spiru Haret, va avea in ultimul an o restanta, va fi declarata repetenta si isi va putea da licenta doar daca va plati inca o data pentru anul de studiu. Regula se aplica tuturor studentilor de la Spiru Haret, indiferent de specializare, scrie Romania libera.

"Godzilla", tanara care la 18 ani coordona o retea de traficanti de droguri intre tari din trei continente. Suceveanca Adriana Iureniuc (24 de ani), poreclita "Godzilla", tanara care coordona o vasta retea de traficanti de cocaina si heroina ce opera in toata lumea, a fost trimisa in judecata in contumacie de procurorii DIICOT Suceava. O adevarata retea de carausi de droguri a aparut in judetul Suceava in urma cu sapte ani. Peste o suta de tineri saraci, cei mai multi din mediul rural, vrajiti de mirajul banilor castigati foarte usor, au fost convinsi sa transporte cantitati mari de droguri intre tari din America de Sud, Europa si Asia, scrie Adevarul.