Gruia Stoica, de la celula din Rahova, la vila cu gratar la etaj. Afaceristul care avea in plan sa cumpere CFR Marfa sta in arest la domiciliu, in vila sa impozanta dintr-un cartier select. Invocand presiuni mediatice, Stoica vrea sa fie judecat in procesul de coruptie oriunde in tara, numai o instanta din Bucuresti sa nu fie. De zece zile, afaceristul Gruia Stoica este "prizonier" in propria casa, el neavand voie sa paraseasca vila din imagine. Construita in cartierul de fite Pipera, casa lui Stoica este cea mai mare din zona. Supravegheata cu firma de paza, poarta din otel si camere de luat vederi, la usa lui Gruia Stoica nu se ajunge fara acceptul proprietarului. Afaceristul a schimbat o celula, pe care o impartea cu mai multi detinuti, cu palatul din Voluntari - Pipera, dupa ce, pe 10 mai 2014, judecatorii de la Instanta Suprema au decis sa-l elibereze din arest, in ciuda spagii imense de 3 milioane de euro pe care ar fi promis- o unui avocat pentru a afla oferta concurentei in cazul unei licitatii de 100 milioane de euro, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Amenintarea Dunarii: care sunt zonele cele mai expuse la inundatii. 62 de persoane si-au pierdut viata, in ultimele zile, in urma celor mai grave inundatii din ultimii 120 de ani in Serbia si Bosnia-Hertegovina. MAE recomanda evitarea acestor zone. Viitura va intra joi si in Romania, iar autoritatile se asteapta la ce e mai rau. Tarile vecine se confrunta cu cea mai mare catastrofa naturala din ultimul secol, dupa cresterea alarmanta a cotelor Dunarii. Nici in Romania situatia nu este mai buna. Digurile risca sa cedeze in timp ce mai multe judete din tara aflate pe cursul fluviului Dunarea se afla de sambata sub incidenta codurilor portocaliu si galben de inundatii dupa ploile abundente din tarile vecine. Aici, raurile Sava si Morava s-au umflat si aduc cantitati impresionante de apa care se revarsa in Dunare, debitul maxim al fluviului la intrarea in Romania urmand sa fie atins joi, potrivit autoritatilor, anuntaAdevarul.

Milioane de lei blocati in baze sportive neterminate, in sate fara apa si drumuri. Aproximativ opt milioane de lei au fost cheltuiti de 17 primarii din judetul Sibiu pentru construirea sau modernizarea de baze sportive, desi satele nu au apa, canalizare sau drumuri asfaltate. In cele mai multe cazuri, investitiile au ramas neterminate pentru ca Guvernul nu a alocat banii promisi. Ordonanta de Guvern 7 din 2006 a instituit Programul de Dezvoltare a Infrastructurii Rurale, prin care 17 primarii din judetul Sibiu ar fi trebuit sa construiasca baze sportive. Ghidul solicitantului lansat la momentul respectiv prevedea doua tipuri de baze sportive. In primul caz era vorba despre teren de fotbal, rugbi, hochei, omologabil la nivel international, de dimensiuni "conforme cu prevederile UEFA", pista de sarituri in lungime, pista de atletism si constructii anexe: vestiare si tribune. In cel de-al doilea caz era vorba despre teren omologabil pentru competitii nationale, avand dimensiuni mai mici, dar si despre restul constructiilor prevazute in primul model de baza sportiva, informeazaMediafax.

DW: Cota unica renaste ca proiect. Liberalii au propus un program economic pentru Romania, unul menit sa scoata tara din faza stagnarii sau cresterii lente. Economia pare sa-si fi revenit, dar ritmul nu permite o convergenta reala cu restul Uniunii Europene. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea cu ocazia unei prezentari privitoare la adoptarea monedei comune ca in 10 ani de zile cu un ritm constant al cresterii economice cu 2% mai mare decat in eurozona, Romania va atinge 60% din media UE. Aceste mici calcule arata ca Romania ar trebui sa cunoasca o crestere de cel putin 5% pe an pentru a putea aspira la acest obiectiv. Toata lumea este de acord ca fara o schimbare de perspectiva si fara curaj tara nu va putea iesi din cercul propriei neputinte, scrieDeutsche Welle.

Transnistria. O zi din viata unei tari care nu exista. "Daca mergi la Tiraspol, pune-ti o basma in cap si spune la vama ca vrei sa vezi Manastirea Noul Neamt", m-a sfatuit un jurnalist cu experienta, cand a auzit ca ma indrept de la Chisinau spre capitala Transnistriei. Cu trenul nu e mare bataie de cap la granita. Dar daca treci frontiera cu microbuzul, beneficiezi de adevarata experienta a unei vami imaginare. Ca toata lumea care isi da importanta, vamesii te fac sa astepti. Si daca asteptarea asta face parte din procesul de convingere ca tara lor exista, domnisoara-functionar cu fusta scurta, tocuri inalte si hanorac cu print militar nu m-a convins. Tiraspolul ne-a intampinat cu stirile de la postul tv Rossiya-24 pe plasma din gara si niste politisti care impingeau in masina un tanar ce parea high. Am inteles ca aici este valuta locala - rubla transnistreana (PRB), care s-a dovedit a fi mai valoroasa decat leul moldovenesc (1 PRB=0.82 MDL=3.43 RON). Desigur, iluzia banilor se spulbera imediat ce pleci din Transnistria. In afara granitei, rublele iti pot fi de folos doar la o partida de Monopoly. Unii moldoveni se muta in Tiraspol, fiindca viata acolo e considerabil mai ieftina. Iarna transnistrenii isi incalzesc funduletele la un pret sase ori mai mic, decat cei din Chisinau. Si asta in al treilea oras din Moldova ca populatie. Integral peVice.com.

Regata Marii Negre. Bricul Mircea a implinit 75 de ani tocmai la Soci, in Rusia. Marinarii de pe bricul Mircea si-au aniversat corabia in porturi straine. Sarbatoarea solemna va avea loc la Constanta, pe 24 mai, in prezenta presedintelui Traian Basescu. "Echipaj, drepti! Va urez la multi ani!". Asa si-a inceput discursul comandorul Gabriel Moise, comandantul Navei Scoala Mircea, bastiment romanesc ancorat in portul rusesc Soci, cu oczia SCF Tal Ships Regatta 2014, eveniment nautic fara precedent in Marea Neagra, pe care reporterul EVZ l-a relatat pas cu pas. Comandorul Moise le-a vorbit scurt si emotionant celor 141 de marinari, imbracati cu totii in tinuta de ceremonie. Acum 75 de ani, pe 17 mai 1939, bricul Mircea, construit in santierul "Blohm und Voss" din Hamburg, intra in serviciul Marinei Romane. Nava, in fapt un barc cu artimon, era urmasul primei nave scoala cu acest nume a flotei noastre, intaiul bric lansat la apa, in 1882, in santierul londonez Thames Ironworks. Venerabila corabie a fost sarbatorita discret, dar solemn, in escala sa de la Soci, urmand ca adevarata ceremonie sa se petreaca in tara, pe 24 mai, in prezenta presedintelui Romaniei, capitanul de cursa lunga Traian Basescu, informeazaEVZ.

Gelu Stefan Diaconu, seful ANAF: "Fiscul a inceput vanatoarea de evazionisti bogati". Americanul de rand obisnuieste sa spuna ca exista doar doua certitudini de care nu poti scapa: moartea si Fiscul. Pentru romanul ortodox, moartea nu e o problema, atata vreme cat e urmata de Inviere, dar Fiscul incepe sa devina, incet dar sigur, o realitate de neevitat. Din aceasta pricina, in biroul sefului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la Ministerul Finantelor Publice, un contribuabil marunt, aflat doar intr-o relatie sentimentala cu banii, (asa cum, de pilda, ma aflu!) nu poate patrunde decat cu zguduirea unui frison. Sunt surprins sa cunosc, intinzandu-mi mana din partea cealalta a biroului, un moldovean molcom, cu vorba dulce dar ferma. Novice perfect, pun intrebari "ne-fiscale", serafice, la care mi se raspune cu indelunga rabdare. Vreme de peste un ceas, unul dintre cei mai ocupati oameni ai tarii imi vorbeste pe inteles despre birocratia excesiva si "formularizarea Romaniei", despre tentatia spagii la inspectorii fiscali, despre controlul marilor averi, inclusiv a celor detinute de manelisti si de politicieni, despre economia subterana si evaziunea fiscala, despre restructurarea si modernizarea institutiei pe care o conduce sau despre imaginea pe care o are Fiscul in mintea "cetatenilor de la bloc", scrieAdevarul.