Analiza Foreign Policy: Punctele nevralgice in care Rusia poate lovi Romania. Anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa ridica o abrupta problema geostrategica: poate Rusia sa afecteze interesele economice si energetice ale Romaniei pe platoul continental al Marii Negre? Doi experti in energie incearca un raspuns. Profesorul universitar Radu Dudau si avocatul Laurentiu Pachiu, membri ai Energy Policy Group, fac o ampla analiza tehnica in revista Foreign Policy a unui subiect care nu a irumpt inca: cum ar putea anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa sa pericliteze atat de asteptata exploatare a perimetrelor energetice romanesti din Marea Neagra, obtinute in urma procesului international dintre Romania si Ucraina? Integral in Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Comentariu: De ce ISIS ameninta Europa si de ce nu exista solutii. Problema din Irak poate distruge inca un stat din Orientul Apropiat. Nici Europa nu este scutita de violente. Momentan, nu exista o solutie viabila de rezolvare a situatiei, considera Dennis Stute in comentariul sau. Pe masura ce gruparea terorista ISIS pune stapanire pe Irak, haosul incepe sa se faca simtit si in plan european. In Libia, guvernul este prizonierul unor militii incontrolabile. Siria, in ce mai bun caz se va destrama, iar in ce la mai rau caz va continua, ani de zile de acum inainte, sa fie scena unui razboi civil devastator. Un comentariu Deutsche Welle.

Doi ani de guvernare Ponta: Bile albe si bile negre. Pe 7 mai s-au implinit doi ani de cand guvernul Victor Ponta a venit la conducere, perioada in care Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, cea mai mica inflatie din istoria tarii si o crestere exploziva a investitiilor. Cu toate astea, niciunul din acesti indicatori nu a imbunatatit viata romanilor. In cei doi ani de guvernare Ponta, Romania a fost tara grevelor, a oamenilor disponibilizati din companiile de stat fara sa fi primit macar salarii compensatorii si a somajului care a crescut la niveluri record. Totodata, Guvernul nu a reusit sa convinga FMI ca are destui bani pentru a reduce CAS cu cinci puncte procentuale la angajator. O analiza EVZ.

OMG dauneaza grav sanatatii? Cum ajung organismele modificate genetic in farfuriile romanilor fara ca acestia sa stie. In Romania, cultivarea plantelor modificate genetic a devenit o raritate odata cu integrarea in Uniunea Europeana. Asta nu inseamna insa ca nu le consumam indirect, in conditiile in care animalele din fermele din Romania sunt hranite cu furaje modificate genetic produse de americani, brazilieni sau canadieni. Astfel, laptele, iaurtul, branza, ouale si produsele din carne pe care le consumam zilnic provin, cel mai probabil, de la animale hranite cu furaje modificate genetic. Care sunt riscurile pentru sananate, dar si ce impact ar avea asupra economiei romanesti reluarea cultivarii plantelor modificate genetic la scara larga, cititi intr-o analiza Gandul.

PSD isi pregateste majoritate de rezerva. Partidul condus de Victor Ponta continua discutiile cu PP-DD, desi a renuntat la cooptarea partidului lui Dan Diaconescu la guvernare. PSD tinteste majoritati in teritoriu, dar cauta si voturi de rezerva in Parlament, pentru eventualitatea despartirii de UDMR. Formatiunea condusa de Victor Ponta a acceptat, pe moment, solicitarea UDMR de a nu oferi PP-DD locuri in Executiv, mai ales ca opozitia publica a Uniunii a fost dublata de cea a UNPR, in spatele usilor inchise., scrie Romania Libera.

Un procuror american, despre demnitarii corupti: "Nimeni nu este mai presus de lege! Nu poti scapa fugind de justitie!" Jimmye Warren, procuror coordonator la Biroul pentru dezvoltare externa, asistenta si instruire a procurorilor, organism al Departamentului de Justitie al SUA, a explicat intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei cum sunt judecati demnitarii corupti peste ocean si care sunt diferentele in cazul parlamentarilor romani. Unul dintre cei mai experimentati procurori din SUA, Jimmye Warren, a explicat ca, in tara, sa congresmanii nu au imunitate iar daca sunt judecati pentru coruptie demisioneaza din functii. Warren spune ca nimeni nu are curajul sa incerce blocarea unei anchete deschise impotriva demnitarilor, si ca nu se poate fugi de Justitie.

Printul Charles despre Romania: "E o tragedie sa ridici cladiri din sticla, otel si beton". Printul Charles a descoperit un mod de viata pe care Europa, lumea le-a pierdut. Alteta Sa Regala ne indeamna sa pastram vii lucrurile care ne-au construit istoria, fiinta. In Romania, Printul de Wales a simtit dorul pentru o civilizatie disparuta in fata progresului. E ceea ce face tara noastra unica si fascinanta. Radacinile familiei sale, familia regala britanica, l-au adus pe Printul Charles in Transilvania, de unde provenea o strabunica a sa. Un interviu cu mostenitorul coroanei britanice pe Stirile Pro Tv.ro.

Lectia invatata de tanara generatie din PSD despre evenimentul "Iliescu si minerii". Deputat PSD: Presedintele Iliescu le multumea minerilor care plantau flori. La 24 de ani dupa Mineriada din 13 - 15 iunie 1990, tinerii parlamentari pesedisti comenteaza pentru gandul modul in care au actionat autoritatile statului, care a fost rolul fostului presedinte Ion Iliescu, dar si cel al minerilor in imprastierea manifestantilor din Piata Universitatii, scrie Gandul.