Dupa viitura, primarii asteapta Apele Romane. "Stam ca fraierii ca nu a venit comisia. Unii ii mai vezi ca vin in pantofi de lac de-ti vine sa-i iei la pumni". Patru judete - Arges, Valcea, Olt si Teleorman sunt pana vineri dupa-amiaza sub cod rosu de inundatii. Alte doua judete, Caras-Severin si Timis se afla sub avertizare de cod rosu de inundatii pana joi, la ora 21.00. Aceleasi zone au fost lovite, in ultimii 10 ani, de mai multe viituri. Primarii contactati de gandul spun ca sunt pregatiti pentru noi inundatii, dar ca Apele Romane le ingreuneaza munca pentru ca nu construiesc diguri si nu largesc albiile raurilor. Premierul Ponta a cerut demiterea sefului de la Ape, iar vicepremierul Liviu Dragnea o "analiza serioasa" a institutiei. Dupa ce a incercat sa il convinga pe premier ca a coordonat totul prin telefon, Vasile Pintilie si-a anuntat demisia din functia de director al Administratiei Nationale "Apele Romane". Bilantul inundatiilor pana miercuri dupa amiaza arata ca un numar de 1.184 persoane au fost evacuate, 99 de locuinte au fost distruse, la care se adauga alte 168 locuinte avariate si 2.003 case inundate, scrie Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Radiografia unui dezastru. A plouat in patru zile cat in doua luni de vara. "Evenimentul zilei" va prezinta cauzele care au dus la inundarea a sute de case. Nu a mai plouat asa de mai mult de un secol, iar autoritatile au fost invinse de viitura venita pe niste paraiase pe care nu le-au amenajat. Zeci de localitati si hectare de teren agricol au fost inundate zilele acestea. Culmea, nu de revarsarea marilor rauri, ci de paraie care, in mod normal, pot fi trecute la pas: Vedea, Oltet sau Cotmeana. Si torentii care au adunat apele de pe versanti, care raman fara padurile ce au rol sa stopeze formarea viiturilor, au provocat inundatii. Asta, dupa ce s-au facut defrisari masive. Ce-i drept, apele care au intrat in sute de case din partea de sud-vest a Romaniei nu au mai crescut asa de mult de 100-200 de ani, spun specialistii de la Institutul National de Hidrologie, informatie confirmata si de purtatorul de cuvant al Apelor Romane, Ana-Maria Agiu. Numai ca, nici edilii nu au facut nimic in ultimii patru ani ca sa diminueze efectele devastatoare, scrie EVZ.

Romeo Stavarache si spaga-abonament: 30.000 de lei lunar in schimbul accesului nelimitat la autorizatii si contracte pe bani publici cu Primaria Bacau. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Bacau, au finalizat rechizitoriul dosarului de luare de mita intocmit pe numele lui Romeo Stavarache, primar suspendat al Bacaului, si al celor doi complici. Romeo Stavarache a ajuns dupa gratii, pe 26 iunie, alaturi de Liviu Goian, patronul televiziunii 1 TV Bacau, si Liviu Cenusa, varul edilului si proprietarul publicatiei "Ziarul de Bacau". Sunt judecati, incepand cu 25 iulie, pentru cinci cazuri diferite in care ar fi incasat 2,39 milioane de lei spaga. In acelasi dosar mai sunt inculpati in stare de libertate Constantin Apostol, cumatru cu Romeo Stavarache si directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est, si "regele asfaltului" - Costel Casuneanu. Ambii sunt judecati pentru complicitate la dare de mita si au mai primit condamnari pentru fapte de coruptie in trecut. Din rechizitoriul de 174 de pagini reiese ca, in decursul mandatelor in fruntea Primariei Bacau, Romeo Stavarache a directionat sume uriase de bani negri pe doua paliere: sport si mass-media, scrie Adevarul.

A pus Putin ochii pe Romania? Intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri cu alegatorii, premierul britanic David Cameron a afirmat ca "daca am sta deoparte fara a face nimic, maine Rusia ar destabiliza tarile baltice, ar destabiliza Romania, vecinii Rusiei ar incepe sa simta presiunile actiunilor presedintelui Vladimir Putin". Avertismentul lui Cameron vine la cateva zile dupa ce directorul SRI, George Maior, declarase ca exista "posibilitatea propagarii unor fenomene negative pe teritoriul Romaniei". Cameron a comparat actiunile Rusiei in Ucraina cu comportamentul Germaniei inainte de izbucnirea celor doua razboaie mondiale. "Cred ca trebuie sa fie foarte clar ce se intampla pe continentul nostru. Anul acesta comemoram 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial, iar acel razboi a fost despre dreptul unei tari mici precum Belgia de a nu fi calcata in picioare de vecini. Am fost nevoiti sa invatam aceasta lectie din nou in al II-lea Razboi Mondial, cand acelasi lucru s-a intamplat Poloniei, Cehoslovaciei si altor tari. In acest fel vedem Europa acum", a afirmat Cameron, scrie Romania libera.

Cod rosu pentru educatie. Un sistem de educatie viu nu vom avea decit atunci cind mentalitatea noastra va fi ea insasi vie, sanatoasa, o mentalitate a masurii, a bunului simt, a rigorii, a interogatiei si nu a raspunsurilor de-a gata... Din toate dezbaterile, putine, si disputele, substantial mai multe, pe tema invatamintului au fost ignorati de fiecare data tocmai aceia care ar fi trebuit si ar trebui sa preocupe societatea si clasa politica, anume elevii si studentii. Pe de alta parte, legile si reformele de suprafata aplicate in acest domeniu pe parcursul unui sfert de secol au facut din elevi si studenti cobaii unor politicieni mercantili si lipsiti de orice urma de interes pentru cultivarea adevaratelor valori. Problema, reala, a salariilor mici din invatamint si in general a subfinantarii acestui domeniu este singura care a generat periodic presiune asupra puterii politice si care, fie si partial, si-a gasit de cele mai multe ori o rezolvare. Sindicatele din invatamint, politizate ca toate celelalte, au jucat tot timpul, prin liderii lor, cartea compromisului cu guvernantii, astfel ca profesorii si invatatorii au primit de fiecare data parte din revendicarile salariale, scrie Deutsche Welle.

Limba rusa se intoarce. Fundatiile finantate de Putin sustin reintroducerea materiei in scolile din Romania. Predata cu forta in perioada comunista si eliminata aproape complet dupa Revolutie, limba rusa incepe sa reapara in scolile din Romania. Fundatiile finantate de la Moscova se implica direct in dezvoltarea acestui proiect. Un scurt inventar al limbilor straine studiate in scoli poate sa ofere indicii destul de precise cu privire la axa geopolitica pe care este incadrata o tara. In perioada comunista, cand Romania se afla in sfera de influenta a Uniunii Sovietice, studierea limbii ruse era obligatorie in toate scolile. Dupa 1989, cand ne-am orientat catre Vest, engleza, franceza si germana au devenit cele mai studiate, in timp ce limba rusa a fost eliminata treptat si a ajuns sa dispara aproape complet din programele scolare. De cativa ani insa, in urma unui plan elaborat si sustinut de la Moscova, limba rusa incearca sa redevina o optiune pentru romanii interesati de studierea limbilor straine: la Bucuresti si la Cluj a fost deschis cate un centru cultural rus, axat pe promovarea limbii lui Tolstoi, scrie Adevarul.

La acest judecator isi dorea familia lui Bercea Mondial sa ajunga dosarele interlopului: "L-am tinut in inchisoare, nu inteleg de ce familia lui vorbea de mine". Judecatorul ICCJ Iulian Dragomir a declarat pentru Mediafax, joi, dupa mediatizarea unei discutii in care rudele lui Bercea Mondial mentionau numele sau, ca a respins patru actiuni ale interlopului si ca neaga orice implicare a sa cu familia acestuia. Magistratul Inaltei Curti, la care, potrivit unei stenograme, si-ar fi dorit familia lui Bercea sa ajunga dosarul acestuia, a precizat ca a respins, in decembrie 2011 si aprilie 2012, doua cereri de stramutare a cauzelor interlopului de la Curtea de Apel Craiova la o alta instanta egala in grad, iar in octombrie 2012 si iunie 2013 a respins si recursurile la masura arestarii dispusa in cazul aceleiasi persoane. In acest context, judecatorul spune ca nu intelege de ce membrii familiei Anghel purtau discutii in care aratau ca ar dori ca dosarele lui Bercea Mondial sa ajunga la el. Dragomir a precizat ca a aplicat cu fermitate legea in dosarele pe care le judeca si, pe de alta parte, ca nu este originar din Craiova, asa cum spunea, conform aceleiasi stenograme, fiul lui Bercea, scrie Gandul.

Israelul bombardeaza Hamas si pe retelele sociale. In timp ce avioanele Fortelor de Aparare ale Israelului bombardeaza Gaza, iar Hamas trage cu rachete dincolo de granita, ambele grupari posteaza la greu pe retelele sociale si promoveaza razboiul prin toate mijloacele posibile. Si la fel ca in lumea reala, in lumea virtuala Israelul foloseste "armament" care depaseste cu mult capabilitatile Hamas. FAI au raspandit o combinatie de imagini, tweet-uri si videoclipuri YouTube prin care isi justifica actiunile si aplica strategia clasica de razboi - definirea adversarului in termeni neclari. Imaginile le-au fost facute de designeri grafici (de fapt, toata operatiunea are un aer de PR foarte profesionist), cu mesaje puternice si clare si patternuri care iti raman in minte. De exemplu, o imagine infatiseaza o tema cheie pe care Israel incearca s-o transmita comunitatii internationale: strategiile si tehnologiile tarii au scopul de a proteja cetatenii. Dar cum numarul mortilor e in continua crestere, sunt slabe sanse sa reuseasca sa dovedeasca asta, scrie revista Vice.