Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afara din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu. Un fost expert al DNA, dat afara pentru grave abateri disciplinare a sarit in apararea lui Dan Voiculescu in studiourile Antena 3. Dumitru Gheorgiu a fost demis din Directia Nationala Anticoruptie pentru ca divulga date secrete din dosare mediului politic, isi urmarea colegii si ii inregistra pe ascuns. Ultimul termen de judecata in dosarul "Voiculescu - ICA" a marit tensiunea in randul inculpatilor si al avocatiilor acestora. Dupa ce aparatorii au sustinut pledoariile finale pentru clientii lor, iar procurorul a pus pe tapet pentru ultima oara acuzatiile, a urmat ultimul cuvant al celor judecati. Practic, ultima incercare de a convinge instanta ca sunt nevinovati. Primul care le-a vorbit judecatorilor a fost Dan Voiculescu, cel care controleaza televiziunile Antena 1 si Antena 3. Si-a mentinut declaratia data instantei de fond, dar a tinut sa mai spuna cateva lucruri, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Nadlac-Arad. Autostrada nu s-a terminat, dar s-a scumpit. Doar trei oferte au fost primite de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) pentru definitivarea lotului 2 din autostrada Nadlac-Arad dupa ce fostul constructor, firma austriaca Alpine, a intrat in insolventa. Contractul acesteia pentru lotul 2 a fost reziliat in urma cu un an. Propunerile au venit doar din partea constructorilor italieni, spanioli si austrieci. Asocierea romano-spaniola Sylc Con Trans/OPR Asfalt/ Luca Way a cerut 109,44 milioane lei, fara TVA. Grosul cifrei de afaceri, al sustinerii tehnice si financiare au venit insa din partea spaniolilor, componenta romaneasca fiind mai degraba una de tip IMM. A doua oferta a fost inaintata de parteneriatul italo-austriac Astaldi-Max Boegl, la o valoare de 89,34 milioane lei. La finele anului, cele doua au primit contractul de 56 de milioane euro pentru terminarea lotului 1 din aceeasi autostrada. Aceasta dupa ce fostul constructor, firma autohtona Romstrade, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, a intrat si el in insolventa. A treia oferta a venit de la firma autriaca Strabag, aflata in proprietatea oligarhului rus Oleg Deripaska (prin off-shore-ul cipriot Rasperia Trading), familiei Haselsteiner (25,5%) si a Uniqa/Raiffeisen cu 26,5%, anuntaRomania Libera.

Adrian Nastase ar putea iesi din inchisoare in doua saptamani. Condamnat pentru coruptie la 4 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in dosarele "Trofeul Calitatii" si "Zambaccian", Nastase poate fi eliberat conditionat deoarece a executat o treime din pedeapsa. Acest lucru a fost hotarat de un judecator, pe 23 iulie, care a aratat ca fostul premier "a avut un comportament foarte bun pe perioada detentiei, nefiind sanctionat disciplinar". Mai mult, "a fost recompensat de opt ori, fara ca pe intreaga perioada de detentie sa fi fost sanctionat disciplinar. A publicat trei lucrari stiintifice". O treime din 4,5 ani reprezinta 547 de zile. Nastase a executat in total 556 de zile de inchisoare (la data analizei la comisie din penitenciar, adica 3 iulie 2014). In acestea s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie 2014, 272 de zile de arest preventiv (perioada executata in prima condamnare) si 105 zile considerate executate ca urmare a publicarii celor trei lucrari stiintifice, informeazaEVZ.

Cadoul candidatului Ponta pentru 19.000 de cantareti bisericesti: o ordonanta de urgenta aprobata in secret. La doua zile dupa lansarea oficiala a candidaturii pentru functia de presedinte al Romaniei, cu tema apartenentei sale la religia ortodoxa in prim-plan, premierul Victor Ponta a semnat o ordonanta de urgenta prin care aproape 19.000 de cantareti in biserici sunt repusi pe statele de plata ale Consiliilor Judetene in conditiile in care erau, potrivit Guvernului, la un pas de concediere. Actul normativ a fost aprobat pe 31 iulie, fara dezbatere publica si fara a fi anuntat de Guvern nici inainte, nici dupa sedinta in care s-a adoptat. Lasata timp de mai multe luni in asteptare, problema cantaretilor s-a rezolvat la urgenta dupa ce acestia au facut demersuri catre autoritatile bisericesti superioare, scrieGandul.

DW: Lucasenko, noul prieten al Kievului. Republica Belarus a adoptat o pozitie neutra fata de conflictul din Ucraina. Mai mult decat atat, la Minsk s-a putut reuni un grup de contact. In urma intalnirii, Lucasenko pare dispus sa livreze Ucrainei combustibil. Moscova tace, deocamdata. Presedintele Republicii Belarus, Alexandr Lucasenko, se arata generos. Tara sa "va ajuta Ucraina sa-si aprovizioneze economia cu produse din uleiuri minerale, in ciuda nevoilor proprii", potrivit unui comunicat al Presedintiei din Minsk, publicat luni, 04.08. In cursul unei discutii telefonice cu omologul sau de la Kiev, Petro Porosenko, Lucasenko a promis ca Belarus va aproviziona Ucraina cu petrol, anuntaDeutsche Welle.

Este integrarea romilor imposibila in Franta? "Din nefericire, romii nu doresc sa se integreze in tara noastra din motive culturale sau pentru ca se afla pe mana retelelor de cerestorie si prostitutie", declara Manuel Valls, actualul premier al Frantei, in martie 2013, pe cand era ministru de Interne. Intre timp, un tanar rom din Romania, de 17 ani, a fost tinta unei tentative de linsare in Franta. Organizatia Minority Rights Group International a realizat un studiu despre comunitatea de romi din Franta, plecand de la cazul lui Darius, tanarul de 17 ani din Romania care aproape ca a fost omorat in bataie de 12 persoane in iunie, apoi a stat aproape o luna intr-o coma indusa artificial. Isabelle Younane, care lucreaza in cadrul Minority Rights Group International, a publicat pe blogul din "HuffingtonPost" un text in care povesteste cum a discutat cu europarlamentarul roman Damian Draghici, cu vicepresedintele Frontului National din Franta - care este si sotul presedintei partidului de extrema dreapta, Marine Le Pen - si cu mai multi activisti pentru drepturile romilor, totul pentru a incerca sa gaseasca un raspuns la intrebarea "Sunt romii imposibil de integrat in Franta?". Integral inAdevarul.

UNESCO: spatiul in care sasii plecati din Romania incearca sa-si reaseze satele. Sasii emigrati din satul sibian Mosna, impreuna cu autoritatile locale, vor sa inscrie biserica fortificata, ridicata de membrii comunitatii in Evul Mediu, in lista UNESCO. De asemenea, ei doresc sa inscrie in patrimoniul imaterial al umanitatii, administrat, de asemenea, de UNESCO, Vecinatatile. Acestea reprezinta o formula de asociere si de intrajutorare intre locuitorii diferitelor strazi din Mosna, creata in Evul Mediu, de catre sasii stabiliti in Transilvania la initiativa regilor Ungariei si care a fost apoi preluata si de romanii din comunitate, care o pastreaza si azi. Cei cuprinsi in cadrul Vecinatatilor beneficiaza sau acorda ajutor colegilor care se confrunta cu decese in familie, care trebuie sa ridice o casa pentru tinerii din cadrul comunitatii sau care pregatesc o masa festiva pentru o nunta sau pentru un botez, scrieRomania Libera.