Patrimoniul Statiunilor si Institutelor de Cercetare Agricola. 40.000 de hectare s-au pierdut in hatisul privatizarilor dubioase. Aproximativ 30 de statiuni si institute de cercetare agricola si-au incetat activitatea in urma privatizarilor sau a retrocedarilor dubioase. Ministerul Agriculturii mai pregateste o lovitura: a realizat un proiect de lege pentru concesionarea altor active de milioane de euro. Una din tintele privatizarilor profitabile de la inceputul deceniului trecut a reprezentat-o unitatile de cercetare din domeniul agricol. Din doua motive proprietatile institutelor de cercetare erau apetisante in ochii investitorilor. In primul rand, dispuneau de terenuri pozitionate in jurul Capitalei (de exemplu Institutul de Cercetari Alimentare, ICA, din Baneasa sau Institutul de Crestere a Pasarilor Balotesti). In al doilea rand, detineau pamant roditor (de exemplu Institutul de Cercetare in Irigatii Giurgiu, teren concesionat catre Grivco -compania fondata de Dan Voiculescu). Loturile care au scapat de privatizare sau retrocedare risca sa fie "devalizate" in perioada urmatoare. Ministerul Agriculturii se pregateste, printr-o propunere de lege, sa instraineze cladiri si terenuri de milioane de euro care apartin cercetarii, informeaza EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Vacanta fara cazare si bilet de intoarcere. Agentia de turism care taxa cu 1000 de euro un drum doar dus spre Portugalia. Vacanta mult-asteptata s-a transformat intr-o dezamagire uriasa pentru zeci de turisti care au apelat la o agentie din Sinaia. Oamenii s-au trezit ca au ajuns la destinatie, dar nu aveau cazarea asigurata si nici bilet de intoarcere. Cel care i-a pacalit este cercetat acum de politisti. O doamna a cumparat cu o mie de euro o vacanta in Portugalia de la agentia de turism din Sinaia. Dar a fost nevoita sa se intoarca in tara cu ultimii bani. Proprietarul agentiei de turism intocmea acte false si nu le asigura oamenilor, in unele cazuri, nici macar cazarea. Numai in Sinaia au fost inregistrate 30 de plangeri. Sediul agentiei este acum inchis, iar cei care vin zilnic sa ceara explicatii nu au cu cine vorbi. O parte dintre pagubiti si-au desemnat un avocat si incearca sa-si recupereze banii in instanta, noteaza stirileprotv.ro.

Una dintre cele mai bogate organizatii teroriste - Statul Islamic. Banii teroristilor provin din contrabanda cu petrol, rapiri si afaceri cu dusmanii. Statul Islamic (SI) are o economie prospera, de sine statatoare, din contrabanda cu petrol sau din tributul solicitat unei populatii de cel putin opt milioane de oameni. Oficiali arabi si occidentali sunt de parere ca SI este una dintre cele mai bogate organizatii teroriste, reprezentand o amenintare fara precedent. nitial se credea ca SI depinde de fonduri primite de la donatori ai lumii musulmane. Acum, Statul Islamic - fosta ramura a Al-Qaeda care a inglobat parti din Irak si Siria - este o organizatie care se finanteaza singura, potrivit "Wall Street Journal" (WSJ). Pentru natiunile occidentale si arabe care se chinuie sa puna capat terorii Statului Islamic, sursele financiare ale grupului reprezinta o adevarata problema: o limitare a activitatilor economice care ajuta finantarea SI pot cauza o criza umanitara in zone deja devastate de razboi si controlate de SI, scrie Adevarul.

Republica PSD: un stat condus de la partid, dupa bunul plac al conducatorului iubit. Avem suficiente elemente pentru a pricepe usor cum arata tara pe care a inceput sa o construiasca Victor Ponta si toata gasca de smecheri care controleaza acum PSD. Dupa cucerirea ultimei redute, presedintia, Republica PSD se va putea dezvolta in voie, fara nicio piedica. Republica PSD este o tara in care institutiile nu functioneaza in baza legilor si pentru principiile care au dus la infiintarea lor, ci numai pe baza comenzilor politice executate cu precizie de politrucii plasati in posturi cheie. Republica PSD este o tara in care presa functioneaza numai pentru a-l lauda pe conducatorul iubit, pentru a explica inexplicabilul atunci cand acesta comite vreo gafa prosteasca si mai ales pentru a linsa public pe oricine va mai avea curajul sa-si ridice semne de intrebare incomode, noteaza jurnalistii publicatiei EVZ.

DW: Miza mare, actori mici. Mesajul principal al campaniei electorale pentru prezidentiale va fi fara indoiala "antibasismul". Sub diferite tonalitati, cu exceptia Elenei Udrea, toti candidatii anuntati pina acum vor incerca sa-si atraga cit mai mult profit electoral din exploatarea acestui mesaj. Antibasismul a devenit cel mai credibil program prezidential, nu doar pentru votantii stingii pesediste, ci si pentru electoratul de dreapta, in mare parte dezamagit de ultimele jocuri politice ale presedintelui, culminind cu impunerea Elenei Udrea drept candidat al PMP la prezidentiale. Multi dintre votantii cu convingeri de dreapta vor sta insa acasa, refuzind in felul acesta sa aleaga, ca de atitea ori, "raul cel mai mic".Pentru ei, o sabotare a alegerilor prezidentiale ar fi primul pas catre normalitate, luind in considerare profilul politic si moral al candidatilor. Tot ce a putut produce clasa politica pentru ocuparea functiei supreme in stat ar merita o prezenta la vot de doar citeva procente. Ar fi o lectie cu consecinte dintre cele mai grave pentru politicienii nostri. Ipoteza este insa nerealista, pentru ca masinariile electorale ale partidelor si aliantelor politice vor functiona ca de fiecare data si vor mobiliza alegatorii la urne, informeaza Deutsche Welle.

Soferilor RATB le place pericolul, spun participantii la trafic. Nu se asigura, cred ca li se cuvine tot. Este descrierea pe care soferii masinilor mari si mici o fac celor care conduc mijloacele de transport in comun din Capitala. Imaginile surprinse de Digi24, dar si clipurile de pe Internet dovedesc faptul ca adesea, unii dintre angajatii RATB pun multe vieti in pericol. Vatmanii sau soferii de autobuze si troleibuze forteaza semafoarele si trec pe rosu, doar ca sa nu dea prioritate altor masini si ca sa nu fie nevoiti sa astepte pentru a trece intersectia. Pe internet pot fi oricand gasite inregistrari care dovedesc ca unii dintre angajatii regiei de transport din capitala nu sunt mereu atenti. Anul trecut, soferul unui autobuz de pe linia 104 a fost aproape de un accident extrem de grav. Dupa un viraj, n-a vazut doua femei pe trecerea de pietoni, iar coltul masinii sale a trecut la numai cativa centimetri.

Extremistii maghiari au acoperit tricolorul cu steagul Ungariei in Tinutul Secuiesc. O grupare maghiara extremista, care militeaza pentru refacerea Ungariei Mari, a publicat pe Facebook o serie de fotografii in care arata cum membrii gruparii, care "si-au petrecut vacanta de vara in Tinutul Secuiesc", "au manifestat un patriotism remarcabil" si au revopsit mai multe borne. "Tricolorul vlah a disparut, iar rosul, albul si verdele drapelului maghiar au revenit acolo unde le e locul!", transmit acestia. Cei care urmaresc grupul si-au exprimat imediat admiratia si recunostinta pentru actiunile extremistilor. "O treaba frumoasa, dar e prea putin interes pentru aceasta cauza. Ar trebui sa mergem acolo, sa cumparam case, sa ne insuram si sa facem multi-multi copii maghiari!", scrie un utilizator. "Multumim frumos! Ne-a picat bine sa vedem asta!", "Asa a fost, asa sa ramana!" si "Multumim! Traiasca Ungaria Mare!" sunt alte comentarii postate la fotografii, scrie Adevarul.