Cum a fugit PSD-ul lui Ponta de succesul din primul tur al prezidentialelor dupa valul de proteste din marile capitale europene. Dragnea: "Si noi putem sa incercam sa dam cu pietre". Victor Ponta a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania in fata lui Klaus Iohannis, dar imaginea tarii este grav afectata de manifestatiile ad-hoc organizate in fata ambasadelor. Romanii din marile capitale europene au ramas in fata usilor ferecate, asteptand sa voteze dupa ce au stat ore in sir la cozi interminabile. Au strigat: "hotii, hotii". PSD da vina pe ambasadorii lui Basescu, presedintele cere demisia ministrului de Externe. Ponta nu comenteaza si se simte agresat de jurnalisti cand primeste intrebari pe acest subiect. Dragnea sustine ca supararea votantilor din diaspora este justificata si ca si el ar fi suparat daca ar sta cateva ore la o coada. "Ministerul de Externe nu poate fi invinovatit de nimic", afirma Dragnea in miezul noptii, scrieGandul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Radu Mazare: Nicusor Constantinescu poate obtine azil politic in SUA. Primarul Constantei, Radu Mazare, a spus, duminica, ca presedintele suspendat al Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, pentru care americanii au refuzat extradarea, ar putea obtine azil politic in SUA. "Avocatul lui din America i-a spus asa: 'Daca vrei azil politic, iti dam azil politic, eu iti garantez ca iti dam azil politic in America'. Ceea ce este surprinzator! N-am crezut ca, dupa 25 de ani de la revolutie, o sa mai ajunga un cetatean din Romania sa obtina azil politic in America", a afirmat Mazare, la iesirea din sectia de votare. Acesta a declarat ca refuzul americanilor de a-l extrada pe Nicusor Constantinescu, pe numele caruia sunt emise de catre autoritatile romane doua mandate de arestare preventiva, reprezinta "o palma mare de tot" data Justitiei din tara noastra, anuntaEVZ.

Candidatii UDMR si PPMT, lasati in off-side de alegatorii maghiari. Alegerile prezidentiale au starnit un interes scazut in comunitatea maghiara. Si asta desi, pentru prima oara in istorie a avut de ales intre doi candidati la alegerile prezidentiale: Hunor Kelemen, reprezentantul UDMR, si Zsolt Szilagyi, reprezentantul PPMT. De retinut, totodata, ca ambii au incercat sa isi mobilizeze electoratul prin intermediul unor programe care, teoretic, s-ar numara printre cele mai fierbinti doleante ale maghiarilor ardeleni. Hunor Kelemen a lansat, in context electoral, un proiect de lege referitor la autonomia Tinutului Secuiesc, informeazaRomania Libera.

Tanarul care trage dupa el o intreaga comunitate, din scaunul cu rotile. Cum a schimbat fata unei comune cu fonduri europene. Ce trebuie sa faca un presedinte? Trebuie sa ne ajute sa mergem in directia buna, sa ii pese de oameni, sa gaseasca solutii pentru a ajuta intreaga tara. Asta ar trebui sa se intample la nivel macro. Si este exact ce face, la scara mai mica, pentru cei din jurul lui, un tanar pe care viata l-a tintuit intr-un scaun cu rotile. Se numeste Marian Ilie si, de cativa ani, ajuta comunitatea in care s-a nascut. I-a unit pe oameni, le gaseste de lucru si schimba fata localiatatii cu fonduri atrase din toata lumea. La el in sat, in Luncavita, Marian Ilie este modelul de presedinte de care cu totii avem nevoie. Intr-un parc amenajat cu fonduri europene accesate de el, Marian Ilie canta si pare fericit. Are si de ce. De cativa ani gandeste proiecte si atrage in sat bani din Europa si nu numai, scrieStirileProtv.ro.

UE: Alegerile din estul Ucrainei sunt un nou obstacol in procesul de pace. Uniunea Europeana a apreciat ca scrutinul organizat duminica de rebelii prorusi in regiunile Donetk si Lugansk din estul Ucrainei este ilegal, nu va fi recunoscut si constituie un "nou obstacol" in calea unei solutionari pasnice a conflictului, relateaza AFP. "Consider alegerile desfasurate astazi drept un nou obstacol in procesul de pace din Ucraina", a declarat noua sefa a diplomatiei europene, Federica Mogherini (foto), potrivit unui comunicat. In opinia lui Mogherini, alegerile de duminica din estul Ucrainei "incalca litera si spiritul" acordurilor incheiate in septembrie, la Minsk, intre Kiev si separatisti. Aceste acorduri prevad organizarea unor alegeri la inceputul lui decembrie, in conformitate cu legislatia din Ucraina, anuntaGandul.

Regii amfetaminei au adus un drog nou studentilor: "Diamantul". "Bercea" si "Sarpele Rosu", cei mai mari dealeri de amfetamine, au fost prinsi in urma unei operatiuni de amploare, denumita codifi cat "Muntele". Captura: 4.012 pastile de droguri. Capii retelei au fost capturati de politisti dupa o monitorizare de aproape trei luni. Cei mai periculosi traficanti de droguri de mare risc, in special de comprimate ecstasy, care actionau in Bucuresti, Brasov si Prahova, "Bercea", de 35 de ani, si "Sarpele Rosu", de 28 de ani, au fost prinsi dupa trei luni de supraveghere. Ei au pus in vanzare mii de pastile ecstasy fabricate sub forma unor diamante. Initial, drogurile erau de culoare roz, apoi de culoare albastra si verde deschis. Noutatea: pastilele pot crea o depedendenta psihica puternica. Cei doi traficanti sunt cunoscuti membri ai lumii interlope din Brasov, renumiti mai ales pentru violenta lor, informeazaEVZ.