Povestea congolezului din PSD care si-a batut colegul de partid. Congolezul Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana (39 de ani) a venit in Romania in 1995, ca refugiat politic. Este nepotul ministrului Transporturilor din Congo, un politician care facea parte din guvernul dictatorului Pascal Lissouba. Dupa ce a terminat Facultatea de Telecomunicatii din Bucuresti, congolezul s-a stabilit la Cluj, unde a fost rapid adoptat in filiala PSD. S-a insurat cu o romanca si are un copil. Prezentat ca fiind un membru deosebit, a fost trimis la congresele PSD unde s-a fotografiat cu principalii lideri care nu au pregetat sa se afiseze cu pitorescul personaj. Dragostea dintre Gaston Bienvenu si PSD s-a rupt la inceputul anului 2014. Africanul spune ca a muncit pe rupte in campaniile electorale ale partidului si ca nu s-a ales cu niciun folos: "In 2012, am lucrat pentru senatorul Alexandru Cordos, am lipit afise electorale pe stalpi, cocotat pe o scara, de radeau toti de mine. Ajuns senator, acesta nu mi-a mai raspuns la telefon. Asa sunt oamenii din PSD", se plange Gaston, intro romana aproape perfecta, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

"Printul Negru al Tarii Romanesti". Cercetatorii din Cluj, Iasi si Bucuresti dezleaga misterul unui voievod ingropat la Curtea de Arges. Cercetatorii romani rescriu istoria si spun ca sub Biserica de la Curtea de Arges ar putea fi inmormantat unul dintre fiii lui Barasab I, si nu, cum se credea pana acum, unul dintre nepotii lui Basarab - Vladislav I/Vlaicu Voda (1364-c. 1376) si Radu I (c. 1376-c. 1383). Barbatul ingropat acolo ar fi avut circa 40 de ani, nu mai mult de 1,70 metri inaltime, ochi, par si ten de culoare inchise. Dinspre mama ar fi avut origini germanice sau nord-indiene si nu cumane, cum sustin unii istorici romani. "Defunctul a decedat cu putin timp inainte de ridicarea Bisericii Arges II (n.r. cum numesc istoricii biserica de astazi), ridicata cel devreme pe la 1350. El a fost inmormantat in Biserica Arges I care dateaza din anii 1230-1260 (n.r. Biserica I este biserica peste care a fost construita actualul lacas) si e vorba, cel mai probabil, de unul dintre fiii nenumiti ai lui Basarab I, amintiti intr-un document din 1335. Nu au aparut elemente care sa il lege in plan genetic pe defunct de comunitati sau indivizi de origine cumana", afirma cercetatorul clujean, Alexandru Simon, co-autor al studiului prezentat, anuntaAdevarul.

Ponta apeleaza la ultima solutie a lui Ceausescu: Victore, mai da-le 100 de lei. Victor Ponta si-a lansat ieri in forta strategia electorala pentru turul al doilea: in plan politic, a facut trei propuneri "cu greutate" pentru functia de premier, in eventualitatea in care va castiga alegerile, si a incheiat o alianta cu PRM. In acelasi timp, de la Palatul Victoria a anuntat doua masuri cu impact social. Premierul Victor Ponta a anuntat, ieri, dupa sedinta coalitiei, ca a propus numirea lui Calin Popescu Tariceanu ca premier. Daca Ponta va castiga alegerile prezidentiale, Tariceanu va fi "principala optiune politica", dar candidatul PSD a introdus in joc alte doua variante. Astfel, daca vor fi probleme de ordin economic sau fiscal s-a discutat si cu viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, care ar urma sa devina premier. In schimb, daca apar probleme de securitate nationala, Ponta a discutat cu directorul SRI, George Maior, sa preia sefia Guvernului. Este pentru prima data dupa decembrie 1989 cand un director al unui serviciu secret, aflat in functie, este anuntat public de catre un candidat la prezidentiale ca posibil premier, informeazaRomania Libera.

In ce mai cred romanii in anul de gratie 2014: 64% in deochi, 49% in vise premonitorii. Practicile ramase din Evul Mediu. Foarte multi romani cred in practici care tin de Evul Mediu. Potrivit unui studiu al Institutului Roman pentru Evaluare, 64% din populatie se teme de deochi, iar aproape jumatate dintre noi sunt siguri ca exista vise premonitorii, vrajitoare si blesteme. In Romania atunci cand admiri pe cineva, in special un copil, ii spui involuntar si un "sa nu fie de deochi", asta daca nu ti se atrage atentia c-ar trebui sa spui aceste vorbe ca sa tina raul la distanta. In asa zisele "efecte secundare" ale unor priviri admirative sau staruitoare cred peste 64% dintre romani. Cei mai multi dintre acestia intelegand prin efecte secundare dureri de cap si stari de voma. Cand vine vorba de remedii, prima pe lista e culoarea rosie, despre care se crede ca tine la distanta deochiul. Atunci cand nici asta nu functioneaza intra in scena descantecele. Bunica Maria le cunoaste tainele, scrieStirileProtv.ro.

Deutsche Welle: Se pune la cale destabilizarea Moldovei dupa alegeri. Presa de la Chisinau trage noi semnale de alarma referitoare la pregatirea de catre Rusia a unei confruntari armate dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova. Posturile de televiziune si portalurile de stiri au difuzat imagini cu declaratiile facute la interogatoriu de catre tanarul de 28 de ani retinut zilele trecute, pe Aeroportul din Chisinau, de catre serviciile speciale, cu o uniforma militara similara celor purtate de mercenarii din Ucraina si multa munitie. Nu este clar deocamdata cum a trecut acesta controlul de securitate la aeroportul din Rusia inainte de a ajunge in Moldova.

Republica lui Mazare. Premiera: Director prins de DNA inainte de a da un contract cu dedicatie. Managerul Spitalului de Urgenta Constanta , Danut Capatina, a fost trimis in judecata de procurorii DNA dupa ce a incercat sa acorde un contract de 6,3 milioane de euro catre firma unui fost asociat. Alti sase angajati ai spitalului sunt judecati dupa ce, in 2010, au aprobat o serie de acte fara minime verificari privind capacitatea firmei "prietene" de a onora furnizarea de oxigen medical. Intr-un final, sustin anchetatorii, contractul a fost pus pe tava firmei RMB Inter Med Solution SRL Bucuresti. Spitalul nu a apucat sa plateasca deoarece a intervenit Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor care a stopat tranzactia. RMB Inter Med Solution SRL a functionat pana in 2013 in Bucuresti. Tot de atunci s-a mutat in Tancabesti- Ilfov, este condusa de Daniel Ioachim Rusu si are ca obiect de activitate "comertul cu ridicata al produselor farmaceutice", informeazaEVZ.

Care este compromisul dintre Ponta si unguri pentru voturile lor? Victor Ponta a avut inca de la inceput o atitudine binevoitoare fata de proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc promovat de UDMR. Pentru a obtine voturile maghiarilor in turul al II-lea, Ponta le-a promis liderilor UDMR acordarea autonomiei Tinutului Secuiesc. Va mai amintiti ca guvernul Ponta a aprobat arborarea steagului secuiesc? Ati uitat prietenia lui Ponta cu Gyorgy Frunda? Oficial, liderii UDMR au anuntat ca abia joi se vor pronunta in favoarea unuia dintre cei doi candidati in turul 2 al alegerilor prezidentiale. Citez din declaratia din 3 noiembrie a lui Kelemen Hunor: "Vom lua o decizie pe cine sustinem, care depinde de foarte multe analize si de foarte multe date. Vom lua joi o decizie. S-ar putea sa il sustinem pe Ponta, s-ar putea sa nu luam o astfel de decizie". Hunor a aratat deja prin declaratia sa unde se indreapta optiunea UDMR-ului: spre Victor Ponta! Si-a aratat disponibilitatea spre negociere, decizia lor depinzand de foarte multe date si analize. Care se refera, desigur, la autonomia Tinutului Secuiesc, scrieAdevarul.