Cristian Duicu, directorul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a fost arestat de magistrati pentru fapte care pun in pericol siguranta nationala, respectiv posibilitatea Romaniei de a continua exporturile de carne in Uniunea Europeana, anunta in exclusivitate Gazeta de Cluj. De asemenea, seful Directiei Sanitar Veterinare din Cluj, Nicolae Pivariu, este cercetat sub control judiciar in acelasi dosar. Dosarul in care a fost arestat seful ANSVSA si in care, potrivit sursei citate, ar fi cercetati mai multi sefi ai DSV din zona de Nord-Vest vizeaza falsificarea unor documente legate de starea de sanatate ale unor vite care au fost exportate in Uniunea Europeana, lucru care ar putea pune in pericol exporturile de vita ale Romaniei in UE.

Procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie instrumenteaza acest dosar dupa ce procurorii de la Parchetul Bistrita au dat neinceperea urmaririi penale in cadrul aceleiasi spete.

Gazeta de Cluj sustine ca dosarul ar viza falsificarea de catre Cristian Duicu a unor documente privind boala vacii nebune in cazul unor exporturi de carne in Uniunea Europeana. Acest caz pune in pericol exporturile de vita ale Romaniei in Uniunea Europeana, asupra tarii noastre putandu-se declansa actiunea de infringement.

"In temeiul dispozitiile art. 226 C.pr.pen rap. la art. 202 C. pr. pen. si art. 223 alin. 2 C.pr.pen., admite propunerea de arestare preventiva formulata de catre Parchetul de pe langa ICCJ - Sectia de urmarire penala ?i criminalistica. Dispune arestarea preventiva a inculpatului DUICU CRISTIAN IOAN - pentru o perioada de 30 de zile (cu incepere de la data de 31 oct. 2014, mandatul fiind valabil pana la data de 29 nov. 2014 inclusiv). Emite mandatul de arestare preventiva nr. 85/UP/2014. In baza art.275 alin.3 C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de contestatie, in termen de 48 de ore de la pronuntare. Pronuntata in Camera de consiliu azi, 31 oct. 2014, ora 00,50", arata magistratii de la Judecatoria Sectorului 5 din Bucuresti privind arestarea la sfarsitul lunii octombrie a lui Cristian Duicu.

Cristian Duicu a mai primit joi inca 30 de zile de la aceiasi magistrati. Pe de alta parte, Nicolae Pivariu, seful DSV Cluj, cercetat si in mafia carnii, este sub control judiciar in aceasta speta.

"In temeiul dispozitiile art. 213 C.pr.pen rap. la art. 202 C. pr. pen., respinge, ca nefondata, plangerea formulata de catre inculpatul PIVARIU NICOLAE MARINEL impotriva ordonantei din data de 04.11.2014 emisa in dup nr. 503/P/2014 al Parchetului de pe langa ICCJ - Sectia de urmarire penala ?i criminalistica, prin care s-a luat impotriva sa masura controlului judiciar. In baza art.275 alin. 2 C. proc. pen., obliga inculpatul la plata la plata catre stat a sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare (se vor achita la oficiile postale in contul RO16TREZ7035032XXX005227, cod fiscal 434063323, deschis la Trezoreria sectorului 3). Cu drept de contestatie, in termen de 48 de ore de la comunicare", arata magistratii Inaltei Curti.