Ziarele internationale dezbat atentatul de la Paris, lansand multe ipoteze legate de cauze si efectele ce s-ar putea intinde in intreaga Europa. Cu un ajutor public in valoare de 1 milion de euro, Charlie Hebdo promite sa tipareasca saptamana viitoare "un numar supravietuitor", cu un tiraj de un milion de exemplare.

​Atacul impotriva Charlie Hebdo a fost unul dintre cele mai grave impotriva civililor din Franta dupa 1980 si cel mai grav impotriva unui ziar, dupa razboiul din Algeria. A fost acest atac motivat de directia editoriala a ziarului? A fost acest atac comis de grupuri straine pentru a "pedepsi" Franta pentru angajamentul sau in Mali sau Ciad? Atacul trebuie sa fie condamnat cu cea mai mare fermitate, iar autorii sai sa fie arestati si condamnati. Nimic nu poate justifica un astfel de act, scrie Al Jazeera.

Multi americani cred ca tragedia produsa la revista satirica Charlie Hebdo este tipul de atac ce nu ar putea implica niciodata un cetatean din SUA. Ganditi-va din nou. In ultimii patru ani, doi cetateni americani au planuit asasinarea unor caricaturisti europeni despre care considerau ca insulta Islamul, iar alti doi americani au incitat la atacuri violente impotrica caricaturistilor americani care l-au insultat pe profetul Mohamed, comenteaza un analist in securitate, pentru CNN.

Dincolo de durerea pentru victime si apropiatii lor, multi speculeaza reactiile politice pe care acest atac le va avea. Intr-un discurs sustinut la doar cateva ore dupa atac, presedintele francez Francois Hollande a cerut "unitate nationala", in fata unei tragedii care "afecteaza pe toata lumea". Este clar, insa, ca atacul prezinta riscul unei situatii tensionate nu numai in Franta, ci in intreaga Europa. Cercetarile sugereaza cu tarie ca atacul este legat de o forma militanta a Islamismului. Daca acest lucru se confirma, rezultatul ar putea fi un impuls agresiv anti-islamic pe tot continentul, informeaza Reuters.

Echipa saptamanalului satiric Charlie Hebdo va publica saptamana viitoare "un numar supravietuitor", intr-un tiraj record de un milion de exemplare, fata de 60.000 de exemplare, datorita sprijinului de un milion de euro primit din partea autoritatilor. Numarul va avea doar 8 pagini in loc de 16 cate avea de obicei. "Vom scoate un mic ziar saptamana viitoare. Vom face ceva. Acest lucru este foarte important", a anuntat Laurent Leger, reporter si supravietuitor al atacului, conform AFP.