Povestile romanilor care au deturnat avioane ca sa evadeze din comunism: sase au ajuns pana in Austria Pentru multi romani, dorul de libertate a fost mai puternic decat frica de beciurile Securitatii. Unii si-au riscat viata inotand in Dunarea, altii au traversat granita pe jos, iar cei mai curajosi au incercat sa deturneze avioane. Doar un singur grup de romani a reusit sa ajunga la Viena, in primavara lui 1971, la bordul unui avion deturnat. "Adevarul" va prezinta si alte cazuri de romani care au incercat sa deturneze avioane in comunism. "Daca ar fi s-o iau de la capat, nu as mai fugi din tara", isi incepe povestea Adalbert Moka, de 75 de ani, din Marghita, o localitate situata la 50 de kilometri de Oradea. El a condus grupul care a reusit sa deturneze un avion in perioada comunista. "Aveam 32 de ani atunci, dar nu as mai lua-o de la capat. Am mai spus-o: era mai usor sa spargem o banca decat sa deturnam un avion. Am avut mare noroc", spune el pentru Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Radu se ducea, duminica, in Bulgaria. Cand a ajuns pe Podul Prieteniei, a avut o surpriza: "ERA CEVA INCREDIBIL!" Podul "Prieteniei", cunoscut mai degraba pentru gropile deloc "prietenoase" cu masinile care trec pe aici, a intrat in reparatii. Gandul a semnalat inca de la inceputul anului starea precara a soselei care face legatura dintre Romania si Bulgaria. Autoritatile ne-au precizat la acea data ca in martie va incepe reabilitarea podului, valoarea contractului fiind de circa 12,8 milioane de euro, insa, pana atunci, carosabilul va fi reparat. In imaginile surprinse duminica de reporterii Gandul se pot vedea progresele facute pana acum pe partea romaneasca a podului, unde traficul s-a desfasurat cu dificultatea catre intrarea in Bulgaria, scrie Gandul.

Azil taranesc de 3 milioane de euro in stil Vanghelie Primarul Sectorului 5 a alocat un contract de 3 milioane de euro pentru amenajarea celui mai luxos azil de batrani. Aici, vor avea acces "pensionarii simpli, si nu rude cu pile". Varstnicii din cartierul bucurestean Rahova nu aveau fire albe in cap cand l-au auzit prima data pe Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, promitand ca va amenaja pe strada Baltagului un azil pentru batrani. Cat despre faptul ca fostul lider PSD ar baga imensa suma de trei-patru milioane de euro, din fondurile primariei, intr-un azil cu specific rustic, locuitorii de pe strada Baltagului rad ca-n bancurile cu Bula din tinerete."Nu cred ca Vanghelie va aloca aceasta suma cand deabia a bagat paznici ca sa opreasca furturile din cladirea abandonata, unde urmeaza sa fie amenajat caminul", spune Alexandrina Gheorghe (81 de ani) pentru EVZ.

Brokerul Cristian Sima dezvaluie, intr-o postare pe Facebook, ce mita a primit Adrian Nastase in perioada in care a fost premierul Romaniei "In 2007 printul Dimitrie Sturdza (stranepotul lui Dimitrie Sturdza , liberalul, de 4 ori prim-ministru al Romaniei inainte de Primul Razboi Mondial) inventa o bursa de studii pentru un copil roman care sa studieze la liceul Alpinum de aici. Taxa la liceu pe un an "80.000 chf. Bursa o cistiga Mihnea Nastase care studiaza aici in 2007-2011. Bursa a fost apoi desfiintata, a avut un singur beneficiar. Inca povestesc colegi si fostul director, cum venea tata Adrian sa bata cu pumnul in masa la ei, obisnuit ca la Bucuresti, ori de cite ori Mihnea nu avea notele dorite. La sfirsit, Mihnea nu a putut sa mearga la Cambridge, unde dorea tata, si tata Adrian a facut un scandal monstru in liceu. Familia Sturdza, cetateni elvetieni, este profund implicata in toate retrocedarile din Romania, sub directa coordonare a guzganului rozaliu (n.r. : Viorel Hrebenciuc)", povesteste Sima pe reteaua de socializare, scrie Romania Libera.

Vechiul si noul islam in Romania Evenimentele dramatice de la Paris au scos la iveala conflictul care zace mocnit intre vechea comunitate mahomedana turco-tatara din Romania si imigrantii musulmani de data recenta. Romania are un avantaj pretios pentru cei care doresc sa inteleaga problematica politica a Islamului. Aici exista o mica comunitate islamica (turco-tatara), care manifesta, ca toate comunitatile foarte vechi si aflate in pragul extinctiei, o blandete retinuta si introvertita. Din marea mostenire a islamului otoman, acesti mahomedani cu vechi radacini locale au pastrat doar dimensiunea interioritatii. La fel ca peste tot in Balcani, unde slavii turciti au constituit comunitati mult mai numeroase, mahomedanii de la noi sunt in parte laicizati si asimilati, fiind reticenti la orice agresivitate identitara. Un scriitor exceptional ca Mesa Selimovici, de pilda, desi se tragea dintr-o familie de bei otomani, prefera sa se considere scriitor sarb. Era ce-i drept si perioada comunismului iugoslav, dar contribuia probabil la conduita sa si simtul tocit al afirmarii de sine pe care il manifestau musulmanii din aceste vechi provincii ale Imperiului Otoman. Mesa Selimovici, scriitor laic, dar legat profund de traditia islamica prin originea familiala, ne-a oferit in cartea sa "Dervisul si moartea" o imagine de o frumusete tulburatoare a ceea ce inseamna o religie ca rafinata cultura a sufletului, prin opozitie cu o religie a exterioritatii si a gesturilor manifeste scrie Deutsche Welle.

Liderii europeni vor sa apere libertatea presei cenzurand Internetul. "Fascinatia jihadului" si "butonul de extremism" "Fascinatia jihadului" si "butonul de extremism" Sefii diplomatiilor din statele UE vor discuta despre rolul central jucat de mediul online in organizarea celulelor jihadiste, in contextul atacurilor din Franta. "Se stie bine ca ucigasii de la Charlie Hebdo se radicalizasera pe Internet", a declarat un oficial european citat de Euractiv. "Ne temem din ce in ce mai tare ca netul si retelele sociale vor fi folosite de tinerii musulmani pentru a se radicaliza, pentru a face propaganda, atrage fonduri, dar si pentru a atrage alti tineri musulmani cu o poveste fascinanta, chiar daca mincinoasa". Mai concret, liderii tarilor Uniunii vor sa puna la punct un plan prin care Internetul sa fie epurat de propaganda jihadista si repopulat apoi cu contra-propaganda. "Trebuie sa ne concentram mai mult pe contracarea naratiunilor islamiste", spune un oficial UE, potrivit Stirile ProTv.ro.

Ca sa nu piarda toti banii UE, Guvernul umbla la fondurile din privatizare Desi nu exista nici o garantie ca Bruxelles-ul va returna intreaga suma, Executivul a decis sa aloce 1,42 miliarde de lei din venituri obtinute din privatizare, pentru rambursarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii fondurilor UE. Cea mai mare suma, respectiv 560 milioane de lei, va ajunge la cei care au implementat proiecte in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice au fost repartizate 460 milioane de euro, iar pentru Programul Operational Regional 400 milioane de euro. In actul normativ se prevede ca aceste sume urmeaza sa fie restituite Ministerului Finantelor din banii pe care Comisia Europeana (CE) ii va rambursa Romaniei pana la 30 mai 2015. Exista vreo asigurare ca acesti bani vor veni de la Bruxelles pana pe 30 mai? "Nu exista nici o garantie ca Romania va primi acesti bani de la CE. Exista un risc ca Bruxelles-ul sa nu autorizeze la plata toate cererile trimise de la Bucuresti", spune Laurentiu Dinu, partener EU Advisors pentru Romania Libera.