Cum explica fostii ministri ai Sanatatii preturile uriase la medicamente. Producatori mari de medicamenteprintre care Roche, Janssen, Bayer, Abbott, Wyeth, Bristol-Myers Squibb nu respecta Ordinul 75/2009 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman. Acesta prevede ca pretul la medicamente in Romania trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret din 12 state europene (Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia, Germania). Pacientii romani platesc cu procente care variaza intre 4 si 24% mai mult pe acelasi produs. Romania libera a descoperit ca vanzarea medicamentelor la un pret mai mare decat cel impus de lege a fost o practica regasita nu doar in mandatul de ministru al Sanatatii al lui Nicolae Banicioiu.

ActualitateFoto: Colaj foto

Exista o comunitate romaneasca in Marea Britanie? A spune ca exista o comunitate romaneasca la Londra, sau oriunde in alta parte in occidentul european, ar presupune ca membrii ei se simt cu adevarat raspunzatori unii fata de altii. Putem presupune ca intentia principala care determina alegerea acestui termen este aceea de a evita notiunea, oarecum descalificanta, de "imigratie". Occidentalii continua sa se refere la romani ca la niste imigranti, cu toate ca acestia sunt cetateni ai Uniunii Europene si nu o data politicieni din Romania au aratat ca termenul este nu doar gresit, dar ca el antreneaza politici improprii fata de cetateni ai unui stat membru UE (v. luarile de pozitie ale Renatei Weber). "Imigrantii" sunt, riguros vorbind, doar cei care sosesc din afara Uniunii. Aceasta este desigur realitatea juridica, dar in fapt, cetateanul occidental ii identifica spontan pe multi dintre resortisantii din Romania cu niste "imigranti", scrie Deutsche Welle.

Bugeacul, o portiune din Basarabia, ar putea deveni un nou focar separatist al Ucrainei. Esecul celui de-al doilea armistitiu in Ucraina ridica ingrijorari si despre o potentiala renastere a conflictului in alta zona a tarii, noteaza "Moscow Times". Zona de interes este o portiune din Basarabia, care apartine de Ucraina, si care se intinde la sud-vest de Odessa - Bugeac. "Acesta nu este Donbasul, cu problemele lui economice si cu populatia nemultumita. Aici ar trebui sa ne asteptam la miscari politice. Un scenariu de sustinere militara sau financiara ar oferi ocazia perfecta pentru destabilizare", comenteaza Anatoli Baronin, un analist care urmareste dezvoltarea in regiune. Discutiile despre o republica populara a Basarabiei au inceput sa circule primavara trecuta, in timpul revoltelor din capitala Ucrainei, scrie Adevarul.

Cautat de FBI si de DNA, "Regele Motorinei" incerca stergerea dosarelor cu puterea mintii. Radu Nemes era un adept al Scolii de Iluminare a lui Ramtha - care sustine principiul ca "Dumnezeu traieste in fiecare dintre noi". In rugaciunile sale, scrise in jurnal, afaceristul "dematerializa" dosarul sau de la DNA si se ruga pentru cresterea pretului aurului, pentru ca afacerile sale sa fie profitabile si mandatele de arestare sa fie anulate. Radu Nemes, zis "Regele Motorinei", in prezent arestat, a tinut un jurnal inedit in perioada in care a stat ascuns in SUA. El si-a trecut pe hartie toate planurile sale de viitor, afacerile ascunse din Dubai si SUA, si datele confidentiale din banci si off-shore-uri. Sotii Radu si Diana Nemes sunt trimisi in judecata, alaturi de alte 13 persoane, pentru un prejudiciu de 56 de milioane de euro din evaziune fiscala cu motorina, scrie EVZ.ro.

Cum a ajuns "geanta neagra" cu 900.000 de euro in birou la Elena Udrea. In mandatul Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltarii si Turismului, practica spagii sub forma unui comision de 10% din finantarile acordate de minister pentru contractele publice devenise standard. Procurorii sustin ca din comisionul-spaga de 10% primit din lucrari la partiile din programul "Schi pentru Romania", o parte din bani au fost folositi, la indicatiile Elenei Udrea si Anei Maria Topoliceanu, pentru plata publicitatii, monitorizarii presei si materialelor promotionale pentru PDL. Procurorii mai descriu cum, dupa o intalnire dintr-o pensiune din Busteni, a secretarului general al MDRT Gheorghe Nastasia, Elena Udrea si-a asigurat o parte din comisionul de 10% din alte lucrari, din proiectul "Schi in Carpat". Banii, 900.000 de euro, i-ar fi sosit in biroul de la minister, intr-o geanta neagra, de voiaj, scrie Gandul.

Dezvaluire cutremuratoare despre regizorul pedofil. EVZ a descoperit inca o victima a lui Mihnea Columbeanu, despre care nu stie nici Politia! Regizorul Mihnea Columbeanu a locuit, pana sa fie incarcerat, intr-un apartament cu doua camere din cartierul Militari din Bucuresti, unde cineastul isi ducea victimele - copiii pe care ii supunea la perversiuni sexuale si pe care ii filma. Reporterii "Evenimentul zilei" au descoperit, ieri, un caz absolut cutremurator, al unei fetite de 10 ani, pe care regizorul a agre sat-o sexual, chiar la el in casa. Tulburator este si faptul ca, de frica, matusa copilei, vecina cu Mihnea Columbeanu, singura care stie despre aceasta nenorocire, nu a depus plangere la Politie.

Imagini cu Vama Veche din anii '80: de la tinutul salbaticstrabatut de turme de mioare, la refugiul destrabalarii tinerilor rebeli. In anii '80, cea mai sudica statiune de pe litoralul romanesc te intampina cu o pasune generoasa pe care pasteau oile CAP-ului, iar magarii localnicilor se plimbau lenesi prin tinutul atunci verde. In fotografiile postate de Michael Toma, din Nurnberg, pe Facebook descoperim doar un tinut salbatic, aflat in stapanirea animalelor. Paul Allemann, un prieten, ii comenteaza: "Am mancat ani de zile minunata branza facuta din laptele oitelor astora. Tatal Tudoritei dormea noaptea langa ele acoperit cu o suba de oaie. Padurea de ciulini era refugiu pentru gastele vecinilor, am platit si eu una ologita de Roky..." Acum, pe vechile tapsanuri au aparut in ultimii ani terase in aer liber si multe baruri din care duduie muzica rock, scrie Adevarul.