Euro a inregistrat cea mai importanta crestere din ultimele 19 luni, scrie

Gandul. Analistii afirma ca BNR va interveni daca Euro va atinge pragul de 3,7 lei, noteaza Cotidianul.Bussines Standard sustine ca BNR ar putea chiar decide in urmatoarea luna majorarea dobanzii de politica monetara. In ciuda slabirii progresive a leului, Mugur Isarescu ii sfatuieste pe romani sa-si tina economiile in moneda nationala, afirma Romania Libera.

La jumatatea zilei de vineri, cursul de schimb a coborat, pe piata interbancara, catre nivelul de 3,6 lei/euro, dupa ce ajunsese la 3,69 lei/euro. Evolutia a fost pusa de unii dealeri pe seama unei interventii in piata a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in timp ce altii considera ca este vorba despre o corectie normala, scrie Gandul.

Analistul economic Liviu Voinea, seful Grupului de Economie Aplicata, a declarat, pentru Cotidianul, ca Banca Nationala are o limita superioara de depreciere a leului la care intervine pentru a stopa caderea monedei nationale si anume 3,7 lei.

“Nu exclud ca BNR sa creasca rata dobanzii intr-o sedinta extraordinara pana pe 7 ianuarie”, a declarat analistul-sef al Millennium Bank, Ciprian Dascalu pentru Business Standard.