Anticorupţia. Istoria unui fenomen care transformă România. Ziarul Adevărul va publica, pe parcursul următoarelor două săptămâni, o serie de articole care explică de unde a pornit lupta împotriva corupţiei şi către ce etapă se îndreaptă România după valul de arestări şi condamnări din ultimii ani. Este un proiect în care tema anticorupţiei va fi abordată nu cu patima monologurilor din talk-show-urile televizate, ci va fi prezentată simplu şi clar, prin mărturiile celor care au gravitat în jurul schimbărilor petrecute în Justiţia din România ultimilor 15 ani. Integral in Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

România se pregăteşte să ia o decizie cu o miză uriaşă: cultivăm sau nu organisme modificate genetic? Există multe avantaje, dar şi câteva riscuri. Europa se bate cu pumnul în piept spunând că vrea să fie independentă când vine vorba de organisme modificate genetic (OMG). Ignoră însă dependenţa masivă pe care o are faţă de ele şi faptul că, fără OMG-urile importate în cantităţi de zeci de milioane de tone anual, industria sa agricolă nu poate funcţiona. După numeroase dispute la nivel european între statele membre UE care abordează problema OMG-urilor din perspective contradictorii, Comisia Europeană - organismul care a fost până acum mâna de fier a UE şi a controlat tot ce purta eticheta "modificat genetic" în comunitate - a cedat, scrie Gandul.

Cine îl protejează pe Victor Ponta. Ponta ar fi trebuit să plătească: o dată în justiție, iar a doua oară în fața partidului. Este un mister că fantoșa baronilor, acum mulți dintre ei cercetați penal, arestați, trimiși în judecată sau condamnați conduce încă executivul. După pierderea umilitoare a alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut, multă lume se aștepta ca Victor Ponta să demisioneze din fruntea partidului și a guvernului. Nu a făcut-o în zilele și săptămînile critice în care a simțit cu siguranță gheara rece a înfrîngerii pe șira spinării. După care lucrurile s-au așezat în ordinea și disciplina dictate de baronii partidului. Pentru că așa cum baronii PSD i-au cerut lui Ponta să se facă președinte, pentru a-i proteja de mîna justiției, tot astfel activul de partid și asociații din umbră l-au legat de scaunul de șef al guvernului. O analiza Deutsche Welle.

"Rusia a obținut drept de veto asupra Republicii Moldova". Interviu cu Iulian Fota, fost consilier prezidențial. Conflictul din Ucraina avantajează Ro­mânia, sugerea­ză Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru probleme de securitate, argumentând că țara a primit un plus de securitate, iar economia românească nu a fost afectată de războiul din statul vecin. În ceea ce-l privește pe George Simion, românul expulzat din Republica Moldova, Fota consideră această situație “foarte ciudată” și explică de ce Rusia "a obținut drept de veto" asupra statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv asupra Republicii Moldova. Interviul integral in Romania Libera.

"Singura moarte ce poate fi prevenita". Ce sfaturi le dau tinerilor cu ganduri de sinucidere cei care au trecut prin asta. "Sinuciderea este un fenomen mai degraba social, din prisma unor relatii deficitare pe care le avem cu societatea", explica sociologul Adrian Sarbu. Pe de alta parte, "sinuciderea este singura moarte care poate sa fie prevenita", spune neuropsihiatrul Elena Branaru, "aratandu-i celui de langa tine ca iti pasa, fiind atent la problemele pe care le are". Ceva ce multi parinti din Romania nu fac. Pana nu demult, specialistii in psihologia copilului ne consolau ca doar calitatea timpului petrecut cu propriul copil e importanta - dar azi ne spun ca e importanta si cantitatea. Un reportaj StirileProTV.

Cum a schimbat Radu Mazăre Constanța. După 15 ani, primarul și-a dat demisia, din arest preventiv. În vara anului 2000, un tânăr de 32 de ani se cățăra pe un bloc din Constanța, înarmat cu o găleată de vopsea și bidinea. Atârnat în chingile de alpinist utilitar, încerca să schimbe culoarea clădirii și promitea să facă același lucru pentru toate blocurile din oraș. Radu Mazăre, căci despre el este vorba, a câștigat atunci lejer primăria în fața contracandidatului PSD, care și-a bazat campania pe gesturi mult mai tradiționale. Primii patru ani de mandat au fost și cei în care Radu Mazăre a făcut ceva pentru oraș, recunoaște chiar opoziția. Integral in Romania Libera.

Ce au in comun Romania si Nepal: blocuri care se pot prabusi la un cutremur mare. "Aici nu avem norme de constructie". Tragedia din Nepal ridica mari semne de intrebare privind rezistenta la seisme a constructiilor si modul de acordare a autorizatiilor. Iar situatia din aceasta tara s-ar putea repeta si la noi in cazul unui cutremur. Sate intregi au fost rase de pe fata pamantului dupa alunecarile de teren, iar jumatate de milion de locuinte au fost, puse la pamant. Alte 260 de mii sunt puternic avariate. Acum, in Nepal se discuta, despre un subiect bine cunoscut si la noi in tara: Cat de bine sunt construite casele in care traim. Continuarea pe StirileProTv.ro.

Cum am fost plătit "la negru" de ginerele lui Vasile Blaga. Firma "Axis Security", deținută de Ionuț Rudeanu, a fost înființată în 2009. De atunci, a preluat contracte la stadioane, târguri și, prin CNADNR, pe autostrăzi. Reporterul de la Evenimentul zilei a fost unul dintre cei aproape 900 de oameni de ordine racolați, fără forme legale, pentru a asigura paza de la meciul Dinamo-Barcelona. Povestea detaliata, in editia de astăzi a ziarului Evenimentul zilei.

Statul Islamic a îngenuncheat Siria. Gruparea teroristă Statul Islamic controlează acum întreaga frontieră dintre Siria şi Irak. Luptele din ultimele zile le-au adus jihadiştilor puterea asupra jumătate din suprafaţa Siriei. Armata irakiană s-a retras duminică din calea luptătorilor jihadişti, care controlează acum toate punctele de trecere a frontierei între Irak şi Siria, o mişcare de importanţă strategică în ambiţiile de ridicare a unui "califat: islamic. Ofensiva demarată în ultimele zile de Statul Islamic a fost cea mai agresivă din ultimele luni, atingându-şi obiectivele: controlul asupra frontierei şi izolarea provinciei Anbar, scrie Adevarul.