Cristian Grosu /Criza din spatele crizei politice si solutia de moment. Situatia rezultata din punerea sub invinuire a premierului Ponta ii priveste direct atat pe cei care au renuntat demult sa priveasca la jocul politic (si se concentreaza pe fenomenele din economie sau, mai ingust, pe mersul lucrurilor in sectorul in care-si desfasoara business-ul), cat si pe chibitii cu vocatie. Asta pentru ca produce consecinte foarte concrete in Romania urmatorilor 2 ani: cu sau fara criza politica, acum tocmai se scrie factura anului 2017 - in Romania aia care curge paralel cu procedura in care se iau deciziile guvernamentale, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

DW: Angela Merkel: America este prietenul si partenerul nostru! Casa Alba anunta ca Germania si SUA au decis mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei. Protestatarii anti-globalizare isi continua actiunile. Duminica, la Elmau, in Bavaria, in conditii de maxima securitate, a debutat summitul G7. Inainte de inceperea oficiala a reuniunii, presedintele american Barack Obama si cancelara germana Angela Merkel au baut bere impreuna, subliniind prietenia dintre Germania si America. Cancelara Merkel a declarat ca SUA sunt un prieten si un partener. "In pofida unor diferente de opinii, impartasim aceleasi valori", a spus sefa guvernului de la Berlin. La randul sau, Barack Obama a declarat ca "impreuna formam un parteneriat indisolubil in Europa si intreaga lume". Diferentele de opinie la care s-a referit Angela Merkel vizeaza scandalul declansat de interceptarile NSA, relateaza Deutsche Welle.

Romania, statiune de odihna pentru constructorii de drumuri. Cati bani si cate vieti pierdem anual fiindca nu avem autostrazi. La inceputul acestui an, actualul ministru al Transporturilor se angaja solemn sa urgenteze inceputul lucrarilor. Decamdata, de cateva luni Compania de autostrazi se chinuie sa inceapa studiul de fezabilitate. Abia dupa un an si jumatate de studii vom sti pe unde trece autostrada. Asta in conditiile in care in 2007 a mai fost realizat un studiu in valoare de 2 milioane de euro care intre timp a expirat. Dupa ce noul studiul va fi gata vor urma licitatii pentru desemnarea constructorului. Si multe alte formalitati. Romania pe autostrada, abia in 2023. Alexandru Nazare a fost sef al transporturilor doar 72 de zile. Timp in care n-a reusit sa faca mare lucru. Vezi mai multe pe Stirile ProTV.

Eduard si Tache fac profit de 100 la suta pe fiecare "cartus cu capra". "Luati, sunt germane, Jin Ling le spune". Reportaj cu camera ascunsa Gandul.info: Vizavi de Parcul Central din Sighetu Marmatiei, "dealerii" stau rezemati de peretii cladirilor si vocalizeaza, in rastimpuri, pe diverse tonuri: "Hai, tigari, tigari, tigari!"Pe vreo 200 de metri, vizavi de Parcul Central din Sighetu Marmatiei - nu mai putin in centrul tuturor oraselor mari si mici, din nord -, "dealerii" stau rezemati de peretii cladirilor de pe Traian si vocalizeaza, in rastimpuri, pe diverse tonuri: "Hai, tigari, tigari, tigari!". Cel mai multi o fac intr-un fel anume, intim, parca pentru ei, ca sa nu uite textul. Il repeta, cum ar veni, fara sa te bage in seama, neaparat. Nu te trag de maneca, nu-ti arunca fumul in fata. Recita, pur si simplu.

Interviu DW: Ursula von der Leyen: Pentru ca suntem bine pregatiti, nu va exista o agresiune ruseasca. In contextul politic european actual, ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen a acordat un interviu DW in care a vorbit despre provocarile la adresa NATO, dar si despre restructurarea Bundeswehr. Deutsche Welle: Ce anume trebuie sa inteleaga Rusia in urma exercitiilor NATO? Ursula von der Leyen: Faptul ca NATO este in continuare cea mai puternica alianta politica si militara din lume si ca aceasta structura defensiva reactioneaza corespunzator, rapid si, mai presus de orice, unitar in noul context de securitate.

Romania Libera: Cum s-a folosit Ponta de informatii confidentiale. Tunul a fost conceput si orchestrat, de la bun inceput, de catre Victor Ponta. Dan Sova nu a avut decat un rol de executant a carui singura atributie era aceea de caraus de bani: de la Turceni si Rovinari la el si la Ponta. Iata, mai jos, probele. 17 decembrie 2004: Victor Viorel Ponta devine deputat de Gorj, judetul complexurilor energetice Turceni si Rovinari. 1 iunie 2006: Ponta denunta,intr-o conferinta de presa, contracte paguboase incheiate cu privati de catre complexurilor energetice Turceni si Rovinari si face acuzatii dure la adresa ministrului Economiei, Codrut Seres, dar si la adresa lui Dan Voiculescu (ambii implicati in tranzactiile dubioase cu energie) (!); mai mult, Ponta anunta ca intentioneaza sa ceara infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta. Mai multe pe Romania Libera.

Romancele fug de nasterea naturala. Chiar daca statul nu mai deconteaza cezarienele optionale, se fac tot mai multe operatii. Jumatate dintre femei nasc astfel, de doua ori mai mult decat media europeana. In fata unui val de solicitari, medicii avertizeaza ca viitoarele mame ar trebui sa fie constiente ca se supun si ele, si copilul, la riscuri mari. Andreea Krener a nascut acum doua zile o fetita pe cale naturala. Este al doilea copil al familiei, dupa ce acum trei ani a adus pe lume un baiat. Atunci, a fost o cezariana de urgenta. Dupa aceste experiente, ar recomanda nasterea naturala, relateaza Digi24.

Henri Coanda, omul care a revolutionat transportul: de la primul avion cu reactie la trenul tubular. In data de 7 iunie, in urma cu 129 de ani, se nastea Henri Coanda, cel care avea sa devina una dintre cele mai importante personalitati romane.Nascut la Bucuresti in 1886, Henri Coanda a fost fiul lui Constantin Coanda, un fost prim-ministru al Romaniei, si al Aidei Danet, fiica unui reputat doctor francez. Geniul tanarului Coanda nu a fost observat la inceput, acesta fiind foarte aproape de a ramane repetent la matematica, o materie pe care ulterior avea sa o stapaneasca. Mai multe informatii pe Playtech.ro.

Marele Zid Pesedist. Liderii judeteni, femeile, tineretul si europarlamentarii social-democrati il apara pe Victor Ponta. Soarta lui Victor Ponta - atat ca premier si om politic, dar si ca simplu cetatean pus in fata justitiei - depinde intr-o foarte mare masura de felul in care va reactiona Partidul Social Democrat in zilele urmatoare: pro sau contra sa. Fara sustinerea liderilor judeteni ai PSD (multi dintre ei fiind si parlamentari), Victor Ponta va ajunge "pe mana" DNA-ului, care a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale in cazul sau, arata Stirile ProTV.