​Premierul Albaniei ar vrea si el un DNA la Tirana, dar are o mare dilema: "Eu nu inteleg. Cu atatea arestari pentru coruptie, romanii tot mai iau mita?" Cu statutul de tara candidata pentru aderarea la UE primit in 2014, Albania lucreaza din greu sa isi reformeze statul si institutiile corupte si de multe ori nefunctionale, sub bagheta socialistilor condusi de prim-ministrul Edi Rama. Daca scazi traficul de droguri si de carne vie, Albania este o versiune mai salbatica a Romaniei din urma cu 15-20 de ani, fiind perceputa drept cea mai corupta tara din Europa. Privita ca oaia neagra a Europei, aceasta tara cu mai putin de 3 milioane de locuitori se misca insa repede pe drumul cel bun, in ciuda unei rezistente imense din partea sistemului judiciar si de stat, precum si a resemnarii albanezilor de rand in fata a ceea ce a devenit un mod de viata - nefunctionalitatea si vicierea autoritatilor. In urma cu doua luni, sefa DNA Laura Codruta Kovesi, le-a povestit oficialilor de la Tirana experienta de succes a Romaniei in ce priveste lupta anticoruptie. Edi Rama nu a fost insa pe deplin convins: au loc atatea arestari pentru coruptie si totusi oficialii romani inca iau mita? Integral inGandul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Razboi total intre musulmani si Basescu, de la marea moschee din Bucuresti: "Stramosii nostri au luptat in razboaie pentru Romania, nu suntem talibani". Declaratia fostului presedinte despre potentialul pericol pe care-l reprezinta "megamoscheea" de la Bucuresti a revoltat comunitatea musulmana din Romania. "A fost de acord cu proiectele noastre, acum face in postul Ramadanului afirmatii care nu au suport real. Basescu mai are si fini tatari!"Comunitatea musulmana din Romania a avut luni, 6 iulie, o reactie la adresa criticilor proiectului de construire la Bucuresti a celei mai mari moschei din Europa. Muftiatul Cultului Musulman din Romania s-a aratat indignat de afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu, care s-a declarat impotriva "megamoscheii", clasificand-o drept o problema de siguranta nationala, anuntaAdevarul.

Panica, principalul pericol pentru Romania in criza din Grecia. Primele semne ale problemelor de la Atena s-au facut simtite si la noi. BCR s-a asteptat ca euro ca aiba un salt spectaculos dupa referendum si a suspendat schimburile valutare electronice, masura ce a starnit panica. In plus, bursele din intreaga lume au inregistrat scaderi, euro si leul au pierdut din valoare raportate la dolar, iar cotatiile titeiului si a aurului s-au diminuat. Desi Romania nu detine obligatiuni grecesti, iar expunerea prin banci si firmele grecesti este de numai 13 miliarde euro (bani care au venit din Grecia), panica poate destabiliza situatia din tara noastra. Analistul economic Aurelian Dochia avertiza ca acesta este principalul pericol cu care ne putem confrunta in cazul crizei din Grecia. Se pare ca panica a pus stapanire si pe cea mai mare banca din tara noastra, Banca Comerciala Romana (BCR), care a decis ca, in weekend-ul in care s-a organizat referendumul din Grecia, sa suspende tranzactiile de schimb valutar prin internet banking, fara sa isi anunte din timp clientii, informeazaRomania Libera.

Consecintele unei anchete prost facute. Sotul si fetele femeii ucise traiesc teroarea in preajma celor pe care-i cred criminali. Procurorul Mircea Ciutac nu se astepta ca suspectii sa nu-si mai recunoasca fapta si a amanat finalizarea probatorului. Vasile Stoian, sotul brailencei ucise cu scandura pe 23 februarie, traieste doua cosmaruri teribile, unul mai teribil decat altul, pentru ca procurorul a "uitat"doua luni sa trimita probele ADN pentru confirmarea autorilor, iar judecatorul a permis suspectilor sa se inteleaga intre ei. Asa ca, acum, Vasile si cele doua fetite ale sale, Anamaria (12 ani) si Andreea (10 ani), au teribilul ghinion ca dupa ce au gasit-o pe Marcela ucisa cu bestialitate, sa fie vecini la petrecerile presupusilor faptasi, cei care initial au recunoscut crima. "Din curte de la mine, vad peste drum, pe deal, in curtea lor. Ii vad cand se duc la baie, cand tipa, cand vorbesc sau petrec. Fetele mele, la fel. Cum este sa fii in locul meu, cum trebuie sa ma simt eu?!", spune mahnit barbatul, scrieEVZ.

UE, in cea mai grava criza de la conceperea sa: terapie soc sau prelungirea suferintei. Atena, intre ramanerea la euro si revenirea la drahma. Cat de legal este GREXIT. Votul negativ dat duminica de greci acordului cu creditorii internationali aduce in discutie eventualitatea iesirii Greciei din zona euro, un scenariu pe care creatorii monedei comune europene nu si l-au imaginat vreodata, subliniaza agentiile AFP si EFE. "Exista argumente pro si contra legalitatii unui Grexit", au declarat pentru EFE surse comunitare, ce mentioneaza ca o asemenea posibilitate nu este prevazuta in tratatele europene, dar acestea nici nu prevad explicit ca apartenenta unei tari la zona euro este ireversibila, desi proiectul monedei comune este precizat in tratate ca fiind unul ireversibil. Posibilitatea unei excluderi din zona euro nu este prevazuta nici macar in situatia in care impotriva uneia dintre tari au fost instituite sanctiuni pentru deficit excesiv, anuntaStirileProtv.ro.

Deutsche Welle: NU nu este ultimul cuvant. Dupa demisia ministrului de finante Varoufakis, Grecia mizeaza pe un nou inceput in negocierile cu creditorii. Situatia ramane insa tensionata. De la Atena, Jannis Papadimitriou. La numai doua ore dupa inchiderea sectiilor de votare, rezultatele erau clare: 61 la suta din grecii prezenti la vot pusesera stampila pe NU. A urmat o petrecere pe cinste in centrul Atenei, care s-a incheiat abia spre orele diminetii. Sondajele indicasera o cursa foarte stransa. Rezultatul clar al votului reconfirma sprijinul de care se bucura premierul Alexis Tsipras, initiatorul acestui referendum pe marginea programelor de austeritate, informeazaDeutsche Welle.

Ce spune ministrul Apararii despre posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat pentru gandul ca nu mai este cazul si "nu mai este posibil" sa fie reintrodus serviciul militar obligatoriu in tara noastra si ca in Parlament se discuta legea rezervistului voluntar. Dupa ce in Parlament s-a introdus un proiect de lege privind "rezervistul voluntar", ministrul Apararii, Mircea Dusa, a precizat pentru Gandul ca in tara noastra nu mai este cazul reintroducerii serviciului militar obligatoriu. "In Romania nu cred ca mai este cazul si nu mai este posibil sa reintroduci serviciul militar obligatoriu. Este vorba de legea rezervistului voluntar, tinerii care doresc voluntar sa faca pregatire militara pot sa asiste, sigur intr-o anumita perioada de timp, vedem cum va aproba Parlamentul,la o pregatire pe o perioada scurta de maximum 15 zile anual. Dar inca o data repet, este vorba despre legea rezervistului militar, nu are legatura cu serviciul militar obligatoriu", a spus Dusa pentruGandul.