Operatiunea "Primenirea Parlamentului", declansata de DNA. Peste un milion si jumatate de romani au ramas fara alesi. 17 alesi au fost condamnati definitiv sau au demisionat in urma demararii unor anchete in care sunt suspectati de fapte de coruptie. Nici macar un sfert dintre romani nu mai au incredere in Parlament. Senatorii si deputatii considera ca, de fapt, fostii colegi ar fi nevinovati de faptul ca peste un milion de cetateni nu mai sunt reprezentati in Camera Deputatilor si Senat. "Oricum, suntem foarte multi, raportat la populatia pe care o avem", a declarat, pentru EVZ, senatorul UNPR Sebastian Grapa. Aceeasi parere o au si cei de la Putere. "Vreau sa revin la Legea alegerilor din 2012, care a fost o lege proasta. Asa a fost facuta si Parlamentul s-a umflat cu un numar mare de parlamentari", a spus senatorul PSD Nicolae Moga. Senatorul PSD Liviu Pop considera ca "astfel de cazuri de coruptie au reverberatii negative in intreaga societate, acestea sunt resimtite in toate straturile societatii, fie ca vorbim de clasa politica, de societatea civila, de lumea oamenilor de afaceri", scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Rascoala romilor. Zeci de etnici in frunte cu bulibasa au protestat pe strazile Botosaniului. "Traim in mizerie si nimeni nu face nimic pentru noi". Romii din Botosani au iesit in strada, nemultumiti de conducerea centrala a Partidei Romilor. Acestia au organizat un protest si s-au adresat si reprezentantilor Guvernului in teritoriu cerand alegeri democratice in cadrul comunitatii. Romii se plang ca sefii partidei romilor nu fac nimic pentru a le imbunatati traiul. Proteste ale romilor in judetul Botosani. Etnicii au iesit, miercuri, in strada in frunte cu bulibasa. Au plecat de la blocurile de la marinea orasului, din Parcul Tineretului, faimoasele ghetouri ale romilor botosaneni inarmati cu pancarte si steaguri cu simbolurile etniei. S-au adunat zeci si zeci de romi, marsaluind catre sediul partidei romilor din judetul Botosani, aflat pe o strada laturanlnica din municipiul resedinta de judet. In total, 70 de romi au ajuns in fata sediului partidei romilor. Pe pancarte scriau diferite sloganuri: "Ghinion,ghinion, s-au trezit romii din somn", "Mai bine tigan decat mercenar, mai bine cersetor decat tradator", anuntaAdevarul.

Cate arme de foc detinute in mod ilegal de cetateni romani sunt confiscate anual. Circa 100 de arme de foc detinute in mod ilegal de cetateni romani sunt confiscate anual de Politie, potrivit unui raport al Biroului ONU pentru Droguri si Criminalitate (UNODC), citat de Centrul pentru Studii de Justitie si Securitate. Conform reprezentantilor Centrului pentru Studii de Justitie si Securitate, o analiza realizata de Europol arata ca internetul devine un mediu intens utilizat pentru comertul ilegal cu arme de foc, ca urmare a caracterului anonim al tranzactiilor, existand pericolul ca si Romania sa devina o piata pentru armele de contrabanda. Traficantii de arme folosesc sisteme menite sa le protejeze identitatea reala, precum The Onion Router, si sisteme de plata bazate pe monedele virtuale Bitcoin, C-Gold, Pecunix, informeazaGandul.

Fosta sefa a Femeilor PSD Orsova ar fi fost "sufleorul" fiicei baronului Duicu la Bacalaureat. Profesoara Mirela Raluca Stoinel, fosta directoare a Liceului "Traian Lalescu" din Orsova si numita, in 2013, presedinta a organizatiei de femei a PSD Orsova, este suspectata ca i-ar fi dictat Adinei Duicu (foto), prin telefon, rezolvarea subiectelor la recenta sesiune a Bacalaureatului. Adina Duicu, este fiica baronului Adrian Duicu, fost presedinte al PSD Mehedinti si vicepresedinte al PSD, arestat preventiv anul trecut pentru, intre altele, trafic de influenta din biroul premierului Victor Ponta. Influentul baron PSD Duicu este acum judecat in stare de libertate. Profesoara Stoinel nu este o anonima presedinta a femeilor PSD, ci ea ar fi binecunoscuta magistratilor locali si nu numai, inclusiv actualului membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Norel Popescu. Asa ar putea fi interpretate documentele aflate pe rolul unei actiuni disciplinare legate de alegerea magistratului Norel Popescu in CSM cu "autocarul PSD", acte detinute deRomania Libera.

Cum functioneaza o REGIE din Romania. Bilanturi cosmetizate, oameni de PR ce nu comunica, directori penali, soft din anii '90. O recenta analiza asupra modului in care functioneaza RATB - Regia Autonoma de Transport Bucuresti - arata cat de disfunctionala poate fi o astfel de institutie Analiza nu a fost realizata de vreun ONG rauvoitor sau de auditori straini nefamilizarizati cu mersul lucrurilor la noi, ci chiar de o institutie din Primaria Capitalei, mai precis Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice Bucuresti (AMRSPB). Economisti, juristi, ingineri si manageri au lucrat la raportul care face radiografia unei Regii de stat din Romania. Aceasta lectura, altminteri fascinanta, are totusi 750 de pagini, astfel incat am preferat, in loc sa reproducem tot raportul, sa facem o sinteza si sa scoatem in evidenta unele detalii, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Justitia moldoveneasca achita tortionarii si condamna penal contraventiile administrative. Societatea moldoveneasca discuta aprins zilele acestea doua decizii judiciare care accentueaza nivelul de degradare a justitiei. Prima decizie este despre achitarea ex-ministrului de interne Gheorghe Papuc, care a coordonat actiunile politistilor in timpul violentelor stradale din aprilie 2009, urmate de torturarea in masa a tinerilor in comisariatele de politie, iar a doua - despre condamnarea la 2 ani cu suspendarea executarii pedepsei pentru un termen de 4 ani a actorului Sergiu Voloc care, revoltat de calitatea justitiei moldovenesti, a lovit cu pumnii in cateva usi din sediul Curtii Supreme de Justitie, informeazaDeutsche Welle.

Lectie de coruptie la BAC. Profesor catre elev: "Ia, ma, si copiaza, nu fi prost!" Cazul halucinant pe care "Evenimentul zilei" l-a relatat in editia de ieri a pus in miscare Corpul de Control al Ministerului Educatiei si Politia Romana care au trimis la Targu Neamt echipe de control. Elevul care a dezvaluit "Mafia" de la examene a povestit cum tinerii erau indemnati de catre dascali sa fraudeze Dezvaluirile din "Evenimentul zilei" au creat o adevarata unda de soc printre profesorii supraveghetori si elevii care au dat examenul de Bacalaureat, in sesiunea 2015. Dupa ce un tanar de 18 ani, care a participat la sesiunea de anul acesta, ne-a explicat la ce "smecherii" au apelat unii dascali de la Liceul Economic "Vasile Conta", din Targu Neamt, judetul Neamt, pentru a nu fi filmati, mai multi cititori ne-au transmis ca in situatii asemanatoare s-ar afla mai multe unitati de invatamant din tara. Ministrul Educatiei, Sorin Mihai Cimpeanu, a dispus, ieri, trimiterea Corpului de Control la "Vasile Conta", iar oficiali din Minister au cerut sprijinul "Evenimentul zilei". Mai mult decat atat, oficiali din Politia Romana neau confirmat demararea unor cercetari la liceul nemtean, privind posibila fraudare a Bac-ului, scrieEVZ.