Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a atribuit fara licitatie zece contracte in valoare totala 120 de milioane de euro din bani europeni, scrie Academia Catavencu.

Regula UE in aceatsa privinta e simpla: nu poti negocia cu o singura firma un contract in valoare de 20 de milioane de euro. Şi aici se incadreaza perfect, de exemplu, nesimtirea de contract semnat pentru reabilitarea retelei de alimentare cu apa potabila din orasul Craiova.

Documentul european in baza caruia a demarat procedura atribuirii celor zece contracte are o denumire foarte concisa: PRAG (Practical Guide to contract procedures for EC external actions). Altfel zis: daca se sare PRAG-ul, adio finantare UE!

Conditiile in care un contract poate fi atribuit sint clare si la lumina luminarii: nici un contract mai mare de 300.000 de euro nu poate fi atribuit prin negociere, ci numai printr-o forma de licitatie: deschisa sau restrinsa (conform informatiei de la pagina 70 din documentul PRAG). Iar atunci cind este permisa negocierea, o poti face numai dupa ce dai un anunt public prin care spui ce ai de cumparat. Este minimul pe care il impun atit legislatia europeana, cit si cea romaneasca. Romanii, insa, nu au dat nici un anunt.