Ce implicatii are introducerea Cardului de Sanatate pentru copii si de ce recurg autoritatile la aceasta masura Pentru a avea un mai bun control asupra serviciilor de sanatate decontate, oficialii din sistemul sanitar au luat in calcul posibilitatea de a extinde cardul de sanatate si pentru copiii si adolescentii de pana la 18 ani. Concret, incepand cu luna aprilie 2016, minorii ar putea fi nevoiti sa aiba, ca si parintii lor, documentul electronic asupra lor atunci cand ajung in cabinetul medicului, la specialist sau la farmacie. Chiar daca agreaza ideea, reprezentantii medicilor afirma ca responsabilitatea va cadea tot in sarcina parintilor. O conditie, arata doctorii, este ca sistemul informatic care gestioneaza cardul de sanatate sa mearga ca uns si sa nu mai dea erori, asa cum s-a intamplat in ultimele saptamani, cand sute de mii de pacienti, exceptand copiii, au fost privati de consultatii si reprogramati, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Gica Popescu, ultimul week-end in inchisoare? Judecatoria Sectorului 4 a stabilit pentru luni, 5 octombrie, data cand va judeca cererea de eliberare conditionata din inchisoare a lui Gheorghe Popescu, fostul capitan al nationalei, care executa la Penitenciarul Jilava o pedeapsa de trei ani, o luna si zece zile, primita in dosarul transferurilor din fotbal. O comisie din cadrul Penitenciarului Jilava a propus, saptamana trecuta, eliberarea conditionata a lui Gheorghe Popescu, acesta indeplinind toate conditiile necesare, inclusiv executarea a jumatate din pedeapsa. La calcularea zilelor executate in inchisoare, comisia a avut in vedere si munca prestata de Gheorghe Popescu, precum si faptul ca el a scris mai multe carti, anunta Gandul.

Pulsul Planetei. Barack Obama la ONU: Interventionism cu responsabilitate Barack Obama intra imediat in ultimul an de mandat, si isi croieste deja termenii succesiunii sale pentru lume, pentru America si pentru Partidul Democrat. Si discursul trebuie citit in multiplele sale chei de lectura, altfel isi pierde din sensuri si dedesubturi. Mai intai cele trei semnale puternice. Un Obama, altfel neuzual in arena internationala la capitolul idei si abordari de politica externa, a lansat un discurs cu o puternica componenta ideologizata. Presedintele SUA face apologia generala a democratiei liberale, a libertatii, participarii, inclusivitatii, a perspectivei pozitive a lumii. Partea finala se constituie deja intr-o componenta filosofica si mesianica, am putea spune, daca nu ar avea nota de pragmatism ce nuanteaza intotdeauna idealismul american. Vorbeste ca desprins din Geopolitica emotiilor lui Dominique Moisi, despre emotii si folosirea cu precadere a sperantei in locul urii si a fricii (Moisi vorbea despre frica si umilinta, pentru a defini caracteristicile populatiilor si ale civilizatiilor globale), scrie EVZ.

Relaxa, un brand in pragul mortii. Fabrica de saltele din Mizil a evitat inchiderea in ultimul moment Scaderea vanzarilor din ultimii ani si pagubele produse de un incendiu devastator, in aprilie 2014, au fost pe punctul de a inchide fabrica de saltele Relaxa din Mizil, un brand al orasului si al tarii inca din comunism. Investitorul a renuntat in ultimul moment la demolarea fabricii si la concedierile colective din orasul prahovean. De la oameni simpli pana la nomenclaturisti, un vis comun si comunist de dormitor era salteaua Relaxa. Ba chiar circulau si glume despre brand, o recunoastere amuzanta si populara a calitatii saltelelor produse la Mizil. "Vrei sa-ti satisfaci nevasta? Cumpara saltea Relaxa!". Integral pe Adevarul.ro.

Cine poate pierde in Romania din scandalul Volkswagen Registrul Auto Roman a anuntat ca a blocat emiterea cartilor de identitate pentru modelele noi cu motorizare diesel Euro 5. Proprietarii autoturismelor second-hand nu sunt afectati. Registrul Auto Roman (RAR) a decis sa blocheze temporar eliberarea cartilor de identitate pentru 300 de autoturisme Volkswagen noi, cu motorizare diesel Euro 5, aflate in prezent in stocul dealerilor auto din tara. Masura nu se aplica celorlalte modele ale marcii germane, fie ca acestea sunt noi, cu motorizare Euro 6, sau second-hand. "Blocarea eliberarii cartilor de identitate este valabila doar pentru acele 300 de masini care inca nu au fost vandute. Nici un client nu are nici un fel de problema. Lumea poate sa stea linistita, inmatricularile nu vor fi afectate", a precizat Roxana Nica, purtatorul de cuvant al RAR, informeaza Romania Libera.

Am vorbit cu un psiholog, ca sa aflu daca coruptia este o boala psihica Dupa arestarea primarului Bucurestiului, Sorin Oprescu, au aparut destule voci care au spus despre coruptie ca este o boala, in adevaratul sens al cuvantului: o tulburare mintala. Aceasta teorie ad-hoc a fost alimentata de faptul ca retinerea lui Oprescu a venit la doar trei luni dupa ce unul dintre consilierii sai a fost si el arestat, tot pentru ca a luat spaga. Culmea, in cazul amandurora era vorba si de aceeasi suma, 25 000 de euro. Clar, si asta a fost un factor important pentru cei care s-au agatat de aceasta teorie. Printre cei care au sustinut chestia asta se numara si fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu. Intr-o postare pe Facebook, scrisa imediat dupa retinerea lui Oprescu, scria: "Sa fii prins in flagrant in ziua de azi, dupa cati baieti au fost saltati numai in ultimul an, plus un consilier de-al tau in urma cu trei luni, scuze, dar asta nu mai e caz de DNA, e caz de Spitalul de Psihiatrie". Integral pe Vice.com.

Religia in Europa Ieri, la Strasbourg, Consiliul Europei a decis sa renunte la recomandarea sa anterioara de a interzice circumcizia. Scandalul a pornit in Germania in 2012 cand un tribunal a emis o sentinta impotriva acestei practici rituale, declansand protestele comunitatilor musulmane si evreiesti. Cancelara Angela Merkel a fost nevoita sa faca o declaratie linistitoare si, in acelasi an, Bundestagul vota o lege menita sa protejeze practica circumciziei. La Strasbourg insa dezbaterea a continuat si a condus la adoptarea in anul urmator a unei rezolutii care condamna circumcizia ca violare a integritatii fizice a copilului. In replica, un Consiliu intercofesional reunind mai multe organizatii evreiesti si islamice a produs un raport menit sa aduca marturii relevante si argumente in favoarea acestei vechi practici rituale. Ca urmare a acestei rarisime solidarizari a musulmanilor si evreilor din Europa, efortul a fost incununat de succes, scrie Deutsche Welle.