Ce s-a intamplat exact in Piata Domului din Koln? De ce politia, presa, clasa politica germana au reactionat tardiv si alaturea cu drumul? Si ce impact are inadecvarea lor in actualul context politic german si european?, se intreaba Petre M. Iancu, intr-un articol publicat pe Deutsche Welle.

Mandra Germanie e sub soc. Europa e sub soc. Intr-un tarziu au aflat ambele ce li s-a intamplat in noaptea Anului Nou in tara, candva a linistii si ordinii, care conduce in prezent Batranul Continent. Si care, in prag de 2016, pare sa fi devenit, la Koln, scena unei secvente tipice pentru cartea lui Huntington, "Ciocnirea Civilizatiilor." Pentru coliziunea unei culturi in care femeile sunt libere si respectate, cu alta, dominata de misoginism.

Dar care sunt oare cauzele intarzierii neobisnuite, pentru o democratie ce se respecta, impiedicand mult timp informatiile despre abjectii de dimensiuni fara precedent in istoria postbelica a Germaniei sa patrunda in presa si sa devina virale? S-a incercat oare, spre a nu se incinge inutil spiritele in Republica Federala, sa se omita sa i se dea tarii in vileag unele din detaliile cele mai sinistre ale pataniei din piata domului koelnez?

Iata una dintre cele mai tulburatoare intrebari pe care le ridica, post-festum, episodul hartuirilor sexuale in masa de la Koln. Temandu-se, probabil, sa nu fie cotati drept extremisti sau vulnerabili la extremism de dreapta, daca abordeaza chestiunea onest si frontal, politia, politicienii si, last but not least, mass media publica germana, s-au indurat abia dupa un amplu si pudic interval de tacere sa lamureasca Batranul Continent.

Nimeni n-a deranjat deci, zile in sir, linistea grea care a acoperit agresiunile sexuale comise in masa, in noaptea de revelion, asupra unor trecatoare, de insi inhaitati in grupuri, aratand, conform marturiilor, a "arabi si a nordafricani". Si vorbind ca atare. Cand accesul de mutenie voluntara a birocratiei, autoritatilor si elitei politice si mediatice a luat, in fine, sfarsit, am constatat lipsa, din buletinele de stiri initiale ale televiziunii publice, a multor amanunte concrete.

Care, totusi, erau notorii si circulau pe net. Fragmente din marturiile continand detaliile sordide si-au facut loc si mai greu in relatari sau au fost suprimate definitiv. Nu putine informatii au fost supuse celor mai diverse operatiuni de modificare, edulcorare si cenzura. Caci pareau "xenofobe", "rasiste", "islamofobe", "populiste".

E deci util sa recapitulam. Zeci, poate sute de adolescente si tinere femei si-au vazut transformata petrecerea de revelion in cosmarul vietii lor. In fata impunatorului Dom in stil baroc, simbolizand Germania catolica, la o aruncatura de bat de gara principala a liberalei metropole renane, nemtoaicele venite sa petreaca la cumpana dintre ani s-au trezit silite sa treaca prin rusinea unor furci caudine.

Citeste restul articolului pe Deutsche Welle.