Fiica si ginerele lui Gabriel Oprea, Ana Maria Tudor (27 de ani), respectiv Alexandru Marius Tudor (27 de ani), au devenit in toamna trecuta doctori in Studii de securitate si intelligence la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI, institutie in care Gabriel Oprea a fost profesor si conducator de doctorate pana la data de 1 decembrie 2015, scrie ziarist Emilia Sercan, pe publicatia electronica pressone.ro.

Ca parte a obligatiilor din programul de studiu doctoral, cei doi au publicat o serie de articole, dintre care unele sunt plagiate integral sau partial.

Sotii Tudor si-au sustinut public lucrarile de doctorat in aceeasi zi, 27 octombrie 2015, la exact o saptamana dupa accidentul mortal al politistului Cosmin Bogdan Gigina si cu o saptamana inainte de caderea guvernului Victor Ponta, in care Gabriel Oprea a detinut functia de vicepremier.

In data de 7 decembrie 2015, prin Ordinul nr. 5954 al ministrului Educatiei, Adrian Curaj, celor doi le-a fost atribuit in mod oficial titlul de doctor.

Patru dintre articolele semnate de sotii Tudor impreuna sau separat sunt plagiate integral sau partial.

Primul articol publicat in tandem a aparut in numarul 2 (14) din iunie 2013 al Revistei Universitare Romane de Studii de Securitate "Univers Strategic", editata de Institutul de Studii de Securitate al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".

Intitulat "Riscurile de securitate din bazinul extins al Marii Negre", textul este copiat integral, litera cu litera si cuvant cu cuvant, cu exact acelasi titlu, dintr-un articol semnat de Sorin Fetic, aparut in 2007 in volumul "Dinamica mediului european de securitate", publicat de Centrul de Studii Strategice de Aparare si Securitate cu ocazia Sesiunii internationale de comunicari stiintifice (22-23 noiembrie 2007) la editura Universitatii Nationale de Aparare "Carol I".

Citeste aici argumentele invocate de Emilia Sercan in sprijinul acuzatiei de plagiat.