Brexit in Piata Obor. Ce inteleg oamenii simpli din Brexit? Pare un demers derizoriu, insa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a reprezentat un soc tocmai pentru ca oamenii simpli au fost neglijati, scosi din toate calculele. Totusi, ei exista, sunt peste tot, de la Husi pana in Sunderland. Am mers in Piata Obor din Bucuresti sa vorbim cu oamenii Europei despre istoria Europei. Dimineata zilei de vineri a venit cu o veste soc: la capatul celalalt al Europei, intr-un referendum istoric, britanicii au decis ca e timpul sa paraseasca Uniunea Europeana si sa mearga mai departe pe calea lor. Retelele sociale au luat foc, iar analistii politici au dat buzna pe marile ecrane, impartind opinii si concluzii. S-au rostit si se vor rosti pe parcursul urmatoarelor saptamani cuvinte mari, se vor invoca statistici complicate si previziunile vor fi dintre cele mai indraznete. Expertii nu s-au sfiit sa catalogeze „Brexit-ul” ca cea mai mare schimare europeana de la caderea Zidului Berlinului incoace. Insa toate acestea au avut prea putin efect in buricul Bucurestiului, capitala cu pretentii europene, scrie Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Bye-bye Britain: ce urmeaza? Marea Britanie este inca membru deplin al UE. Divortul va dura mult si nu sunt excluse confruntarile violente. Pasii urmatori sunt explicati de la Bruxelles de Bernd Riegert. Dupa ce surprizele si dezamagirile provocate de Brexit vor fi fost digerate, incepe munca propriu-zisa. Europarlamentarul britanic Syed Kamall, conservator si anti-Brexit, a sintetizat situatia, spunand vineri dimineata ca: "acum trebuie sa devenim vecini buni, UE si Regatul Unit". Iata care sunt pasii de urmat: Marea Britanie trebuie sa faca publica dorinta de a parasi Uniunea Europeana printr-o scrisoare adresata restului de 27 de membri. Nu e clar ce se va intampla. Referendumul din Marea Britanie nu are caracter obligatoriu. Mai intai, Camera inferioara a Parlamentului trebuie sa il insarcineze pe premier cu prezentarea cererii de iesire din comunitate. Care premier va fi insa insarcinat? David Cameron si-a anuntat retragerea. Se impun alegeri pentru un nou sef de guvern. Dar in Camera inferioara a Parlamentului 70 la suta din deputati sunt impotriva Brexit, relateaza Deutsche Welle.

Litoralul romanesc: Noile plaje, inchiriate Ilegal. Cu cat sunt taxati romanii ca sa stea la soare. Noile plaje de pe litoralul romanesc extinse cu fonduri europene sunt inchiriate ilegal, dar nici o institutie nu poate sau nu vrea sa ia masuri. Practic, o persoana care vrea sa stea la soare pe aceste plaje scoate din buzunar 8 euro, desi nu ar trebui sa plateasca nimic. Romania are 33 de hectare de plaja noi, realizate cu bani europeni. Cu multi bani europeni, circa 170 de milioane de euro. Pentru ca este vorba despre un proiect de mediu, Comisia Europeana nu permite exploatarea comerciala a acestora timp de cinci ani. Asta inseamna ca nu au voie sa puna sezlonguri si sa ceara bani pentru ocuparea lor. Plajele ar trebui sa fie libere, astfel incat oricine doreste sa-si puna un cearsaf sau chiar sa-si aduca un sezlong de acasa sa o poata face, anunta Romania Libera.

Problemele congenitale ale UE si lectia din care nu va invata nimeni nimic. Regandirea Europei. Iesirea UK din UE poate declansa o reactie in lant si acesta este pericolul cel mai vizibil. Dar hai sa fim seriosi : putin a lipsit ca britanicii sa voteze pentru ramanerea in UE, iar noi sa ne culcam linistiti si deseara, ca si cum UE ar fi o structura functionala. Si sa continuam, pe chiar buza prapastiei, pasii in directia gresita dupa care inainteaza civilizatia continentului imbatranit deopotriva in explozii de neverosimila umanitate si perfidii atroce.Inainte de-a zice orice altceva : singura formula de salvare a Europei in noua lume globalizata este ramanerea IMPREUNA – cu beneficii sub toate aspectele – beneficii care sunt prea evidente pentru a le mai enumera aici (piata, economie, militar, entitate geopolitica, izvor si temelie de civilizatie sociala etc) - citeste in integralitate analiza lui Cristian Grosu pe cursdeguvernare.ro.

Inculpat in dosarul „Turceni-Rovinari”: „Procurorul Uncheselu mi-a zis ca ma aresteaza 15 ani”. Director la CE Turceni la data faptelor, Laurentiu Graure a relatat in fata instantei, la intrebarile avocatilor, ca procurorul de caz, Jean Uncheselu, l-a amenintat inainte ca el sa fie suspect in cauza, ca il va tine 15 ani la inchisoare daca nu da in vileag „intelegerea” dintre conducerea CE cu Ponta si Sova. "M-a tinut 3 ore, m-a chemat pentru nimic, am vorbit cu el. M-a intrebat ce stiu de intelegerea dintre Cristea, Ciurel, Ponta, Sova si cati bani au luat fiecare. Am zis ca nu stiu asa ceva. Mi-a zis ca ma aresteaza 15 ani. Dupa 3 ore mi-a inmanat o hartie ca sunt suspect. Vorbea de o prefacatorie a lui Ciurel si Cristea, ca-i dau de lucru lui Sova ca acesta sa-l plateasca pe Ponta. I-am zis ca nu stiu nimic si m-a dat afara", a declarat Laurentiu Graure, intrebat de avocati ce i s-a cerut inainte de a fi pus sub acuzatie de procurorul de caz, conform Evz.

Consilierul personal al lui Andrei Chiliman a recunoscut spaga la DNA: „Am primit suma de 510.000 de euro. Regret savarsirea faptei“. Coordonatorului Politiei Locale a Sectorului 1, Emanoil Bocean, fost consilier al fostului primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, a recunoscut la DNA acuzatiile aduse de procurorii DNA, de trafic de influenta. El a dat o declaratie explicita in care a povestit cum primea spaga. Emanoil Bocean a fost acuzat ca a primit, de la mai multi oameni de afaceri, suma de 2.256.000 lei pentru a-i ajuta sa obtina contracte de lucrari publice de la Primaria Sectorului 1 si Politia Locala a Sectorului 1. Contractele respective aveau ca obiect ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, lucrari de curatenie a imobilelor apartinand Politiei Sector 1 Bucuresti, demolarea garajelor amplasate ilegal, lucrari de indepartare graffiti, lucrari de demontare a constructiilor metalice amplasate ilegal, livrarea de produse de curatenie, anunta Adevarul.