Victor Ponta l-ar fi denuntat pe Calin Popescu Tariceanu la DNA, in dosarul privind retrocedarea catre "Printul" Paul (Lambrino) a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov, in care presedintele Senatului a fost trimis in judecata pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, scrie ziarul Adevarul. Nu este clar daca Ponta l-a turnat pe Tariceanu cu intentie sau din greseala.

Tariceanu si Ponta (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Tăriceanu a fost prins mintind de procurorii DNA in urma unor interceptări făcute în baza unui mandat pe siguranţă naţională.

Monitorizarea îi viza pe consultantul Tal Silberstein, ziaristul Dan Andronic şi fostul consilier Marius Marcovici.

Potrivit ziarului Adevarul, Călin Popescu Tăriceanu a intermediat mai multe întâlniri între consultantul israelian Tal Silberstein şi Victor Ponta, pe vremea cand acesta era prim ministru.

Detaliile au apărut în timpul procesului de la Curtea Supremă, în care Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, după ce, în calitate de martor, ar fi dat mai multe declaraţii în care ar fi ocolit adevărul.

In acest dosar, mai multe VIP-uri, printre care afaceristul Tal Silberstein, miliardarul Benyamin "Beny" Steinmetz, milionarul Remus Truică, patronul "Evenimentului Zilei", Dan Andronic, şi fostul consilier guvernamental Marius Marcovici, sunt judecate pentru retrocedarea frauduloasă a averii pretins moştenite de "Printul" Paul (Lambrino).

Atunci când a fost audiat, Tăriceanu a negat că a ţinut legătura cu Andronic şi Silbestein, după ce aceştia i-au oferit consultanţă la alegerile din 2008. El doar a admis unele întâlniri sporadice şi a negat vehement că l-ar fi prezentat/introdus pe israelian altor politicieni din România.

Interceptările au scos insa la iveală faptul că unul dintre politicienii pe care Tăriceanu i-a prezentat lui Silberstein este Victor Ponta, prietenul şi partenerul său din USL.

Fostul premier a confirmat acest detaliu la DNA.

Potrivit interceptărilor, primele discuţii dintre Silberstein şi Tăriceanu, pentru a intermedia o întâlnire cu Ponta au avut loc în aprilie 2012, într-o perioadă în care era evident că guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu nu va mai rezista, iar USL urma să preia puterea.

Pe 27 aprilie 2012, Guvernul MRU a fost demis prin moţiune de cenzură, iar pe 7 mai 2012, Ponta a fost numit premier. Pe 4 iunie 2012, Silberstein l-a sunat din nou pe Tăriceanu, pentru o nouă întâlnire cu premierul, iar intalnirile au continuat in luna urmatoare.

Ponta a recunoscut în faţa procurorilor că Tăriceanu i-a intermediat mai multe întâlniri cu Silberstein în 2012 şi în 2013: "Au fost întâlniri private, la care nu îmi amintesc dacă a participat şi Călin Popescu Tăriceanu, dar este posibil", a declarat Victor Ponta. Fostul premier a ţinut să precizeze că Silberstein nu a fost niciodată consultantul său politic.

Victor Ponta a precizat că unul din subiectele discuţiilor a fost proiectul "Roşia Montana". În spatele acestui proiect se află una din firmele controlate de Beny Steinmetz, partener de afaceri cu Silberstein: "Da, a încercat să îmi prezinte avantajele pentru statul român din acest proiect. Nu m-a influenţat însă în niciun fel cu analizele politice pe care le-a făcut în ce priveşte deciziile politice legate de acest proiect şi nici în general. Tal Silberstein a prezentat punctul de vedere al acţionarilor proiectului Roşia Montană, dar nu mi-a zis exact cine sunt aceşti acţionari. E posibil să mă fi întâlnit cu Benyamin Steinmetz, dar nu mai reţin amănunte."

Ulterior, fostul premier a confimat la DNA inclusiv o întâlnire pe care a avut-o cu Silberstein acasă la Tăriceanu: "L-am găsit pe Tal Silberstein acasă la domnul Tăriceanu la care eu m-am dus pentru discuţii politice. Întâlnirea cred că a fost în anul 2014 iar discuţia a fost în legătură cu formarea unui nou partid politic de către domnul Tăriceanu”, a spus Ponta. Tăriceanu a demisionat din PNL în februarie 2014 şi a anunţat că va crea o nouă organizaţie politică, Partidul Liberal Reformator. PLR a fost înfiinţat în iulie 2014, iar în iunie 2015 a fuzionat cu Partidul Conservator, formând Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE). „Au fost şi cazuri în care Călin Popescu Tăriceanu mi-a spus că vine Tal Silberstein în România şi m-a invitat să mă întâlnesc cu ei. Discuţiile au fost de fiecare dată politice."

Pe 10 martie 2016, procurorii DNA au cerut emiterea unor mandate de arestare preventivă în lipsă în cazul israelienilor Shevez Shimon, Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz. Pe 30 martie 2016, Curtea Supremă a admis contestaţia israelienilor, şi a respins ca nefondată cererea DNA.