Exista un site in limba romana care contine sfaturi legate de materiale si de modul de preparare a dispozitivelor explozibile, de la simple petarde pina la C4, napalm sau nitroglicerina.

Imprumutind modelul occidental, in spatiul virtual romanesc incep sa apara site-uri si forumuri periculoase. Astfel, autori neidentificati au decis ca ar fi o idee buna sa faca un forum in limba romana pe care sa invete cititorii cum sa faca bombe.

La adresa http://ilegal.3xforum.ro, oricine este interesat poate afla cum sa faca bombe artizanale, de la petarde si artificii relativ inofensive pina la napalm sau C4. Autorii au facut chiar si o sectiune in care recomanda magazine de unde pot fi cumparate materialele necesare pentru a arunca lucruri in aer.

Autorii forumului l-au inregistrat pe un domeniu care ofera gazduire gratuita pentru forumuri, detinut de firma 3X Media International SRL. Reprezentantii societatii nu au putut fi contactati pentru detalii pina la inchiderea editiei.

Unul dintre utilizatorii forumului, care semneaza Bernar, ofera, spre exemplu, toate materialele necesare fabricarii de explozibil C4, precum si modul de preparare. Indatoritor, isi ofera si ID-ul de Yahoo! Messenger pentru a asista doritorii.

Administratorul forumului, care semneaza Y2K, nu se lasa mai prejos. Putem gasi o sectiune cu filmulete si mai multe sectiuni cu diverse tipuri de bombe si bombite. Becul cu benzina, bomba-liceu (denumita astfel pentru ca prima oara a fost folosita intr-un liceu din SUA, unde a ranit grav o fetita, dupa cum ne spun autorii) sau bomba-discheta, toate se regasesc la sectiunea Bombe simple. De mentionat ca mai toate ingredientele pentru fabricarea bombelor sint relativ usor de gasit.

Autorii forumului isi fac si reclama: un e-mail nesolicitat venit de la service@ilegal.3xforum.ro, semnat Y2K, indeamna doritorii sa viziteze forumul pentru a-i creste traficul.

Serviciul Pirotehnic din Politia Romana, in care sint politisti specializati pentru interventii la evenimente in care sint anuntate atentate sau amenintari cu bomba, spun ca „retetele“ de pe acest site sint intr-adevar „eficiente“. „Nu darima cladiri, dar sint foarte periculoase. Au fost nenumarate cazuri in care persoane curioase au fost ranite. Unele si-au pierdut o mina, altele cite un picior. Zilnic mor oameni incercind sa construiasca astfel de dispozitive“, ne-a declarat un politist pirotehnist, care nu a dorit sa fie citat.

De astfel de site-uri se ocupa la noi Serviciul de Crime Informatice din cadrul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate din Politia Romana (DGCCO). Solicitat, purtatorul de cuvint al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Sarmizia Sfetcu, ne-a declarat ca, „in mod normal, se analizeaza continutul site-ului si, daca este cazul, se iau masuri pentru inchiderea lui prin notificarea administratorului acestuia“.

Integral in Cotidianul