Ziarul iesean 7est.ro scrie ca Senatul Universitatii Al. I. Cuza a schimbat metodologia de angajare cu o luna inainte sa fie scos la concurs un post pentru care singurul concurent a fost Ionut Alexandru Toader, fiul actualului ministru al Justitie, cel care s-a suspendat din functia de rector cand a intrat in Guvern.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

Potrivit sursei citate, Senatul Universitatii a modificat exact paragraful care il impiedica sa participe la examen. Toader jr. este doctor in Drept Penal, dar pentru a ocupa functia trebuia sa detina doctoratul in Drept Civil.

Ionut Alexandru Toader este notar si cadru universitar la Universitatea Petre Andrei din Iasi. Acesta nu avea voie sa se angajeze la Universitatea Cuza deoarece tatal sau era rector iar regulamentul institutiei interzice angajarea rudelor.

Ce prevede Codul de Etica al Universitatii: "In scopul prezervarii morale si a unui climat etic in Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iasi sunt interzise cu desavarsire urmatoare actiuni: angajarea in posturi didactice, de cercetare, didactice auxiliare si nedidactice a persoanelor cu grade de rudenie apropiata (I-IV) sau aflate in situatia de afini (pana la gradul III) cu membrii comunitatii universitare universitare care exercita functii de conducere".

Cand tatal a ajuns ministru al Justitiei, acesta s-a suspendat din functie.

La sfarsitul lunii aprilie a acestui an, Universitatea Al. I. Cuza a anuntat scoaterea la concurs a postului de asistent universitar de la Facultatea de Drept pentru disciplina "Drept Civil. Partea Generala; Drept Civil. Persoanele". Conform anuntului publicat pe site-ul Universitatii Al.I.Cuza, concursul a fost publicat in Monitorul Oficial.

Metodologia de ocupare a postului de asistent universitar pe perioada determinata era reglemntata printr-o hotarare a Senatului Universitatii din 27.03.2014. Mai precis, la articolul 8 al acestei hotarari se arata:

"Conditiile de inscriere la concurs pentru posturile didactice sunt cele stipulate in alineatele 1 - 2 de mai jos:

(1) pentru functia de asistent universitar:

a) detinerea diplomei de doctor in domeniul postului sau statutul de student doctorand".

Astfel, pentru a putea participa la concurs, fiul lui Tudorel Toader trebuia sa detina titlul de doctor sau student doctorand in Drept Civil. Acesta era insa doctor in Drept Penal, asa cum arata CV-ul depus la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

In 30 martie 2017, Senatul Universitatii Al.I. Cuza a modificat articolul 8 si a eliminat conditia ca persoana care se inscrie la concurs sa detina doctorat in domeniul postului:

"Hotararea 6 din sedinta Senatului 30 martie 2017. Hotarare cu privire la aprobarea modificarii articolelor 8 si 13 din Metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice pe perioada determinata, dupa cum urmeaza: Art. 8 Conditiile de inscriere la concurs pentru posturile didactice sunt cele stipulate in alineatele 1-2 de mai jos:

(1) Pentru functia de asistent universitar:

a) detinerea diplomei de doctor in domeniul specific postului sau in domenii conexe in cazul posturilor interdisciplinare, daca contributiile stiintifice sunt in concordanta cu descrierea postului si domeniul stiintific pentru care candideaza, sau statutul de student-doctorand".

Ionut Alexandru Toader a fost declarat admis cu o medie generala de 9,24. A fost singurul concurent pe post.

Ziarul 7est.ro a incercat sa obtina puncte de vedere atat de la Tudorel Toader cat si de la fiul acestuia. Ministrul Justitiei nu a raspuns la telefon si nici la SMS.

Ce a spus fiul ministrului: "Eu am indeplinit toate conditiile ... Regulamentele pot fi modificate de la o zi la alta. Eu am aflat despre concurs de pe site-ul www.uaic.ro".

Citeste restul articolului pe 7est.ro

UPDATE Universitatea Al. I. Cuza a transmis HotNews.ro un punct de vedere, pe care il prezentam mai jos:

"Cu privire la cazul semnalat pe larg in presa legat de concursul pentru posturi didactice, conducerea Universitatii 'Alexandru Ioan Cuza' face urmatoarele precizari:

Ionut-Alexandru Toader a candidat pentru postul de Asistent universitar, pozitia 71, disciplina Drept civil. Partea generala; Drept civil. Persoanele, perioada determinata, scos la concurs de Facultatea de Drept in semestrul al II-lea, anul universitar 2016-2017. Comisia de concurs a fost formata din cinci profesori si conferentiari de la universitati din Romania si o persoana de la Facultatea de Drept din Iasi. Media de concurs a fost 9,24, candidatul fiind admis.

Conform reglementarilor interne ale Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", nu pot participa la concursuri de angajare persoane ale caror rude exercita functii de conducere.

Pe perioada concursului, prof.univ.dr. Tudorel Toader nu a exercitat functia de rector al Universitatii, fiind suspendat din functie, iar articolul nefiind aplicabil in acest caz. La nivel national, Legea Educatiei nu are prevederi care sa restrictioneze accesul la posturi didactice membrilor familiei.

Intregul parcurs al concursului pentru posturi didactice a fost transparent, toate documentele fiind publicate pe site-ul universitatii in fiecare etapa.

Lista posturilor didactice pe perioada determinata scoase la concurs este aici:

http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/D-LISTA-POSTURI-DIDACTICE-PER-DET-ASISTENT-LECTOR-SEM-II-2016-2017-1.pdf

Documentele candidatului sunt disponibile aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/2-

Documente-candidati-posturi-didactice-per.determinata-asistent-lector.zip

Componenta comisiilor este disponibila aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/3-DECIZIE-

COMISII-DE-CONCURS-CONCURS-ASISTENT-LECTOR-PER.DET_..pdf

Rezultatele concursului sunt disponibile aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/B-REZULTAT-ASISTENT-PER.DET_.-FINAL.pdf

Senatul Universității a modificat în luna martie articolul 8 din metodologia de concurs pentru posturile didactice, însă nu a produs nici un efect în cazul postului mai sus-menționat, deoarece modificarea viza strict posturile interdisciplinare. În cazul acesta, a fost vorba despre un post în domeniul Drept, cerința pentru candidați fiind diplomă de doctor în Drept. [Scan al domeniului postului aici ]

Mai mult de atât, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Senatul a modificat metodologia de concurs în sensul introducerii unei trepte suplimentare de validare și filtrare a candidaților pentru posturi didactice, instituind o comisie la nivelul fiecărei facultăți care să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate.