100 de organizatii civice din Romania, Republica Moldova si Diaspora vor constitui Alianta pentru Centenar, un plan de actiuni concrete pentru anul 2018. Evenimentul va avea loc duminica, ora 10:00, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, Sala "C. A. Rosetti", in marja Conferintei "Centenarul Unirii si Basarabia".

"Se discuta din ce in ce mai mult despre Centenarul Marii Uniri, dar de facut, nu se face nimic coerent. Anul 2018 este an decisiv pentru destinul reunit al Romaniei si in acest sens ne conjugam eforturile. Centenarul de la 1918 nu este complet fara Basarabia, prima provincie care s-a unit cu Tara, asadar, nu avem ce sarbatori pana nu cream toate premizele pentru a stabili clar ca urmatorul proiect de tara al Romaniei este unirea cu Basarabia", sunt de parere organizatorii.

Organizatiile reunite in ALIANTA PENTRU CENTENAR isi promit sprijin reciproc pentru realizarea proiectelor unioniste proprii sau a celor culturale ori sociale cu impact identitar. Din randul organizatiilor fac parte sindicate (printre care si cel de la metrou, si de la CFR), asociatii, fundatii, federatii de ONG-uri, comunitati locale, grupuri informale din Romania, Republica Moldova si Diaspora. Platforma Unionista Actiunea 2012 va fi una dintre cele o suta de organizatii partenere.

La eveniment vor participa si academicieni, istorici, europarlamentari si parlamentari de pe ambele maluri ale Prutului, precum si primari care vor semna acorduri de infratire.