Politologul american George Friedman: NATO nu mai are resurse. Pentru a se apara de Rusia, Romania ar trebui sa se alieze cu celelalte state est-europene. Cunoscutul expert in geopolitica spune pentru "Romania libera" ca trebuie sa privim spre Rusia ca spre "o potentiala amenintare", care deocamdata "nu este nici atat de periculoasa ca in trecut si nici cat ar putea fi in viitor". Pentru Romania, in acest moment, cea mai mare amenintare "nu este nici politica, nici militara" explica George Friedman, ci economica. Urmeaza o noua criza care se va suprapune recesiunii ce va lovi Statele Unite in perioada urmatoare. Cand a enumerat prioritatile asupra carora ar trebui sa se concentreze Bucurestiul, analistul american a avertizat Romania ca NATO nu mai are suficiente resurse, iar angajamentul militar al membrilor Aliantei nu mai e ca altadata., potrivit Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: Zilele insorite au trecut - si pentru Angela Merkel. Rezultatul alegerilor generale nu usureaza viata politica din Germania. Formarea coalitiei guvernamentale va fi probabil extrem de anevoioasa, anticipeaza Christoph Strack. AfD se confrunta cu primejdia de a se pozitiona si mai aproape de extrema dreapta, in conditiile in care mandatul primit de la alegatori obliga si la onorarea increderii acordate. Putem crede orice despre aparitiile postelectorale ale lui Martin Schulz, dar e remarcabil ca partidul sau, SPD, a inregistrat peste noapte, potrivit propriilor afirmatii, intrarea in partid a altor 975 de membri. Ecologistii au anuntat si ei ca li s-au alaturat alti 268 de membri de partid. Cu siguranta alte partide vor veni cu anunturi similare. Implicarea politica nu se rezuma doar la aruncarea biletului de vot in urna, potrivit Deustche Welle.

Cine este Markus Frohnmaier, politicianul de origine romana care a intrat in Bundestag pe listele extremei-drepte. Nascut pe data de 25 februarie 1991 la Craiova, in Romania, Markus Cornel Frohnmeier, este seful tineretului din cadrul Alternativei pentru Germania si a candidat pe listele partidului, pe pozitia a patra, in landul federal Baden-Wurttemberg pentru un loc in Parlament. Frohnmeier a crescut in Germania, la Weil der Stadt, in landul sud-vestic Baden-Wurttemberg, dupa ce a fost adoptat alaturi de sora sa geamana dintr-un orfelinat de catre un cuplu german. Nu-si cunoaste parintii biologici, dupa cum a declarat intr-un interviu acordat in aprilie 2016 cotidianului "Die Welt", interviu in care a povestit ca a avut o copilarie fericita, potrivit Adevarul.

Iubita fratelui prefectului de Arad, numita peste noapte in functia de inspector scolar la ISJ Arad. Violeta Varga, iubita fratelui prefectului de Arad si un obisnuit al anturajului deputatilor PSD Dorel Caprar, Adrian Todor si Florin Tripa, a fost numita in functia de inspector scolar pentru "educatie permanenta", scrie SpecialArad.ro, citat de Romania libera. Numirea in functie s-a facut "peste noapte", de pe pagina Inspectoratului Scolar Arad lipsind anuntul oficial. Potrivit presei locale, Violeta Varga a ocupat postul de director adjunct la Centrul Scolar de Educatie Incluziva, iar in mai putin de o luna ajunge Inspector scolar pentru Management institutional si Educatie permanenta, post eliberat de profesoara Tocaciu Mariana. Alte informatii publice privind proiectele sale anterioare nu exista si nici CV-ul nu este public, potrivit SpecialArad.ro

China priveste cu frustrare cum criza nord-coreeana intra intr-o dinamica periculoasa. Pasul decisiv pe care China ezita sa-l faca este stoparea completa a exporturilor de petrol catre Coreea de Nord. Sambata, Beijingul a anuntat ca va implementa sanctiunile ONU ce prevad limite ale acestor exporturi, dar nu o incetare completa a lor. Dupa cum afirma majoritatea expertilor, China nu este pregatita sa ia actiuni decisive ce ar putea conduce la prabusirea regimului lui Kim Jong-un din cauza riscului reprezentat de un potential val de imigranti nord-coreeni si o reunificare a celor doua coreei sub un guvern apropiat de Statele Unite, potrivit Adevarul.

Bruxelles-ul se asteapta la o coalitie "Jamaica". E nevoie de mare pricepere politica pentru formarea unei coalitii de guvernamant la Berlin, a subliniat Jean-Claude Juncker. Pe cancelara, acesta o crede capabila de multe, nu insa si de o schimbare de curs politic. Abia cand guvernul va fi format, va fi limpede si cursul politic european al Berlinului. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se asteapta insa ca politica Germaniei fata de UE sa nu se schimbe. "Pentru ca Germania a fost, este si trebuie sa ramana o ancora de stabilitate in UE, sub cancelara Merkel, e cel mai improtant acum sa se alcatuiasca un guvern stabil. Format din doua sau trei partide, in functie de negocierile din urmatoarele zile", a declarat seful Comisiei UE, potrivit Deutsche Welle.