Conform unui sondaj facut public joi de guvernul italian, unul din trei imigranti romani vrea sa se intoarca definitiv in tara natala in urmatorii doi ani, relateaza AFP, citata de Rador.

Conform studiului facut in noiembrie si decembrie 2007 pe un esantion de 1.066 de persoane, 35% dintre ei afirma ca vor "sa revina in Romania in urmatorii doi ani", in timp ce 21% au declarat ca vor "sa ramana definitiv in Italia". De asemenea, studiul releva faptul ca imigrantii romani "pastreaza legatura stransa cu rudele ramase in tara".

51% dintre ei trimit bani familiilor cel putin de doua sau de trei ori pe an, in timp ce 70% merg in Romania cel putin o data pe an.

Potrivit studiului realizat dupa ce un roman a fost acuzat ca a ucis o italianca, 63% dintre persoanele chestionate considera ca pe alocuri mass-media din Italia a prezentat cazul intr-o maniera "tendentioasa si incorecta", si 72% sunt de parere ca imaginea imigrantilor romani "s-a deteriorat" in ochii italienilor dupa acest incident. Imediat dupa acest act de agresiune, guvernul italian a adoptat o ordonanta de urgenta care facilita expulzarea cetatenilor straini, membri ai Uniunii Europene, daca acestia prezentau o amenintare pentru "securitatea publica". Astfel, 200 de romani au fost expulzati de pe teritoriul italian. Conform unor surse neoficiale, comunitatea romana din Italia numara un milion de persoane.