Teroristii erau chiar din cadrul Securitatii, afirma ultimul sef al Securitatii, Iulian Vlad, intr-o declaratie pe 10 pagini, descoperita de procurorul militar Ioan Dan, undeva la mijlocul anului 1990, in fisetul din biroul fostului sau sef, potrivit unui material dinRevista 22.

Iulian Vlad Foto: Captura YouTube

"Nu a fost curios sa-l deschida in aprilie 1990, atunci cand Gheorghe Diaconescu, fost procuror adjunct al RSR, a plecat de la conducerea Directiei Parchetelor Militare si i-a predat cheia, mentionand ca inauntru se gasesc cateva 'hartii fara importanta'. Era ocupat pana peste cap cu anchetele de la Timisoara si abia cand a vrut sa puna inauntru niste dosare, pentru ca nu mai avea loc de ele prin birou, si l-a deschis, a gasit-o. Nu i-a venit sa-si creada ochilor. Absolut justificat.

Documentul reprezinta una dintre cele mai importante marturii, daca nu cea mai importanta, a existentei, in carne si oase, a 'teroristilor'. 'Analizand modul in care au inceput si s-au desfasurat actiunile teroriste in Capitala, pe baza acelor date si informatii ce le-am avut la dispozitie, consider ca acestea ar fi putut fi executate de: 1) Elementele din Directia a V-a, USLA, CTS si din alte unitati de Securitate, inclusiv speciale', scrie insusi Iulian Vlad.

Mai mult, documentul indica explicit si ceea ce toata lumea cauta de 28 de ani: identitatea acestora si structurile din care faceau parte. Toate, ce surpriza, apartineau fortelor militare interne (Securitate, Armata si Militie) sau lucrau pentru ele. Cele mai importante dintre aceste unitati fie faceau parte din organigrama Securitatii, fie erau structuri acoperite (cazul retelei 'R') care lucrau in cooperarea sau sub coordonarea ei. Dezvaluirea este cu atat mai spectaculoasa, cu cat ea este facuta chiar de seful lor, Iulian Vlad", se scrie in articolul ce poate fi citit integralaici.