Asociatiile si fundatiile au aparut precum ciupercile dupa ploaie in ultimii ani. Potrivit Registrului special tinut de Judecatoria Craiova, numai in ultimii trei ani s-au infiintat 14 fundatii si 234 de asociatii, cu activitati dintre cele mai diverse.

De unde interesul mare pentru astfel de organizatii? Unul dintre motive poate fi acesta: in general, asociatiile si fundatiile nu prea sunt controlate de nici o autoritate a statului. Lasam deoparte acele organizatii nonprofit declarate de utilitate publica si care pot primi fonduri publice guvernamentale sau locale si unde statul are parghii de control bine stabilite. De asemenea, nu luam in discutie organizatiile ce activeaza in scopuri umanitare bine definite si care fac mult bine comunitatii. Ne referim doar la cazurile in care firme cu cifre de afaceri importante functioneaza sub patronajul unor asociatii si fundatii.

Asemenea organizatii cum sunt asociatiile si fundatiile se constituie ca actionari sau asociati la respectivele societati comerciale. Cu stupoare constatam ca la baza unor asociatii si fundatii care au infiintat o firma se afla alte asociatii si alte fundatii. Si tot asa, pana cand nu se mai stie cine controleaza societatea comerciala de la care am pornit. De asemenea, este mai avantajos sa infiintezi o asociatie sau o fundatie prin care sa desfasori o activitate economica decat sa infiintezi o societate comerciala. In primul rand, contabilitatea este mult mai simpla (Codul Fiscal spune ca, la o cifra de afaceri de pana la 15.000 de euro, asociatia sau fundatia este scutita de impozit pe profit), in al doilea rand - si cel mai important - controlul organelor statului este aproape nul in randul unor asemenea organizatii, comparativ cu societatile comerciale.

Integral in Gazeta de Sud