Summitul Tinerilor Atlantisti, o suita de seminarii desfasurate in paralel cu reuniunea NATO de la Bucuresti, a debutat marti seara la sediul SRI. Lucrarile au fost deschise prin discursul premierului Tariceanu, care a descris plastic trecutul si misiunea NATO, definita de el drept “cea mai de succes organizatie internationala din istoria moderna”.

Prim ministrul si-a garnisit discursul cu citate din Kafka - “daca nu am obtinut ceva, inseamna ca nu ne-am dorit suficient acest lucru” - sau din Roosvelt, presedintele american din timpul celui de-al doilea razboi mondial - “ nu intotdeauna putem construi un viitor sigur pentru copiii nostri, dar ne putem pregati copiii pentru viitor.

El a mers pina cu metafora pina la a compara democratia cu rock'n'roll-ul, considerind ca “democratia si rock'n'roll-ul, pentru a avea succes trebuie sa aiba voci puternice”.

Aceste metafore au fost gindite de premier pentru a a-si argumenta ideea centrala a discursului sau, cum ca viitorul NATO se bazeaza pe incredere intre membrii Aliantei, ca o aluzie la recentele divergente dintre SUA si unele tari europene. Tariceanu a cerut partenerilor NATO sa promoveze o apropiere cit mai mare intre Alianta si tari vecine, cum ar fi Georgia sau Bosnia-Hertegovina.

Cotidianul