Nici in alte parti situatia nu este cu mult diferita. La Casa de Ajutor Reciproc "Omenia" din Bucuresti, sute de pensionari s-au calcat ieri in picioare pentru a prinde un pachet cu mancare dat de actualul edil al sectorului 5, doritor de inca un mandat. Asezati la coada cu noaptea in cap pentru a apuca un pachet cu un salam, doi carnati, o paine, o sticla de suc si un cozonac, batranii s-au imbrancit, ajungand sa se calce in picioare pe masura ce a crescut nemultumirea ca nu au ajuns "cadourile" pentru toti.

Locuitorii din Ghermanesti au primit, in schimb, carne de miel in pungi inscriptionate cu "PD-L invingator", dupa ce animalele fusesera transate chiar in padurea Snagov.

In ultimii ani, campaniile electorale urmeaza acelasi ritual: in loc de proiecte serioase, candidatii impart cadouri cu cateva saptamani inainte de vot sau chiar in apropierea zilei in care se pune stampila. Situatia se intalneste peste tot in tara. Un caz aparte prin amploarea sa este la Voluntari, oras de la marginea Bucurestiului. O punga de orez, una de zahar, o sticla de ulei, peste, portocale, cani si flori de sarbatori sunt cadourile oferite de primarul Florin Pandele (PSD). Finul de cununie al lui Gigi Becali stapaneste orasul din 2000, iar in fiecare an electoral imparte pomenile in pungi de "un leu", pentru mii de locuitori din Voluntari. Batalia electorala se duce nu doar prin pungi cu produse, ci si cu pumnii, cu amenintari si chiar desfiintarea organizatiilor care au adversari periculosi pentru domnia lui Pandele. Victime ale furiei electorale sunt si jurnalistii care-si baga nasul in afacerile suspecte din Voluntari. "De o luna de zile, oamenii primarului impart produsele in fiecare saptamana. Nu cateva sute de pungi, ci mii. Are totusi de cumparat bunavointa a 30.000 de alegatori", ne-a declarat Ion Mosteanu, fostul candidat PD-L la Primaria Voluntari, pana acum cateva zile. Impartirea pomenilor electorale a fost confirmata si de localnici, care au spus ca asteapta sa primeasca si carne de miel in Vinerea Mare. Joi au primit felicitari cu urari de Sfintele Sarbatori pe o parte si cu primarul Pandele pe cealalta, mesaje scrise care s-au alaturat unor cani din portelan cu aceleasi imagini. Batalia electorala se duce nu doar prin pungi cu produse, ci si cu pumnii, cu amenintari si chiar desfiintarea organizatiilor care au contracandidati periculosi pentru domnia lui Pandele. Metodele nu sunt inventate pentru anul electoral 2008, ci au mai fost folosite in trecut, si nu doar de PSD, ci cam de toate partidele.

Integral in Romania libera