• Pupaza a fost desemnata pasarea-emblema a Israelului, noteaza Reuters. Peste 150.000 de israelieni au desemnat pupaza drept simbol national, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la fondarea statului Israel. Rezultatul votului online a fost anuntat de presedintele Shimon Peres, in timpul unei ceremonii care a avut loc la Ierusalim. Pupaza este una dintre pasarile amintite in Biblie ca fiind "dezgustatoare" si care nu pot fi consumate de om, potrivit recomandarilor religiei iudaice. Israelul reprezinta principalul loc de intersectie a pasarilor migratoare dintre Europa si Africa.
  • Cercetatorii din Statele Unite au invatat doua maimute sa foloseasca proteze-robot, atasate la mana, numai cu ajutorul mintii, prin electrozi implantati in creier, relateaza The Independent. Maimutelor le-au trebuit doar cateva zile ca sa invete sa foloseasca protezele si sa manance cu ajutorul lor. Autorii experimentului, cercetatori la Universitatea din Pittsburgh, spera ca si pacientii paralizati sau cu bratele amputate sa-si poata folosi protezele prin acelasi procedeu. Rezultatele experimentului au fost publicate intr-un articol aparut in revista "Nature".
  • Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, a fost numit membru al Academiei de Stiinte din Rusia, anunta Deutsche Welle. Schroeder s-a aratat onorat de aceasta distinctie, care vine din partea unei tari "apropiate sufletului sau", sustine agentia de presa germana DPA. Un apropiat al premierului rus Vladimir Putin, fostul cancelar a militat intotdeauna pentru legaturi mai stranse intre Europa si Rusia. Schroeder, in varsta de 64 de ani, a socat Europa in 2005 cand a acceptat functia de presedinte al consortiului ruso-german (Gazprom-BASF), companie insarcinata cu construirea unui gazoduct care leaga Rusia si Germania, pe sub marea Baltica.
  • Zona Balcanilor a devenit una dintre cele mai sigure regiuni din lume, sustine Associated Press. Potrivit raportului Oficiului de lupta impotriva drogurilor si a crimei organizate al Natiunilor Unite (ONUDC), publicat joi, zona Balcanilor a devenit, dupa mai multi ani zbuciumati, una dintre regiunile cele mai sigure ale lumii in ciuda persistentei traficului si a coruptiei foarte raspandite. "Oricat de surprinzator pare, regiunea Balcanilor este una dintre cele mai sigure din Europa si stereotipul paradisului de gangsteri nu se mai aplica", subliniaza seful acestui organism, Antonio Maria Costa.
  • Numar record de sinucideri in armata americana, scrie CNN. Numarul sinuciderilor in randul soldatilor americani a atins un nivel record, extrem de ingrijorator. Conform Pentagonului, 115 soldati si-au luat singuri viata anul trecut, o treime dintre ei in Irak. Armata americana considera ca principalul motiv este stresul razboiului, atat asupra soldatilor, cat si asupra familiilor lor. Totodata, desi nu se aflau implicati in nicio lupta, aproape un intreg batalion de militari rusi s-a sinucis in 2007, scrie BBC News. "Aproape un batalion - 341 de militari - a fost pierdut anul trecut din cauza sinuciderilor", a anuntat procurorul general militar Serghei Fridinsky. Conform analistilor, acest numar mare se datoreaza culturii violentei care domneste in armata rusa, multi soldati nu mai fac fata stagiului militar sever si ajung la sinucidere.
  • Potrivit BBC News, mai multi cercetatori au lansat o noua teorie privind complexul de la Stonehenge. Expertii britanici care studiaza celebrul ansamblu de ruine de la Stonehenge cred ca au aflat de ce a fost ridicat. Ei considera ca misterioasa constructie a fost locul de inmormantare a unei familii care a condus regiunea din sud-vestul Angliei vreme de 500 de ani. Specialisti de la cele cinci universitati britanice implicate in cercetarea complexului au datat cu ajutorul carbonului radioactiv ramasitele pamantesti descoperite si au constatat ca ele au o vechime de circa 5.000 de ani.
  • China va reduce taxele vamale la produsele alimentare si la medicamente, pentru a preveni o explozie a inflatiei si pentru a sprijini victimele seismului din provincia Sichuan, informeaza AFP. Guvernul de la Beijing va micsora toate taxele de import incepand cu 1 iunie, pe o perioada de sase luni. Masurile au fost luate pentru a stopa inflatia si pentru a veni in ajutorul milioanelor de oameni afectati de cutremurul din 12 mai.