Preturile carburantilor au ajuns la cele mai ridicate niveluri din istorie, alimentate de criza petroliera. In aceste conditii, reducerea consumului de benzina sau motorina a devenit mai importanta ca oricand pentru soferi.

Departamentul Energiei din Statele Unite, preluat de portalul financiar www.conso.ro, a elaborat un set de recomandari care, daca sunt respectate, pot aduce economii serioase. Iata 10 sfaturi despre cum se poate conduce masina cu cat mai putin combustibil:

1. Conduceti inteligent - condusul agresiv (viteza mare, accelerare rapida si frana brusca) face risipa de combustibil. Estimarile specialistilor arata ca in acest caz consumul poate creste cu pana la 30% pe autostrazi si cu pana la 5% in oras.

2. Respectati limita de viteza a masinii - desi fiecare masina isi atinge consumul optim de combustibil la o anumita viteza, s-a observat ca de la 100 km/h in sus consumul creste.

3. Eliminati greutatea in exces - evitati sa pastrati in portbagaj obiecte de care nu aveti nevoie, in special cu greutate mare. La fiecare 50 kg in plus, consumul creste cu 2%, reiese din studiile efectuate.

4. Evitati incalzirea excesiva a motorului - chiar si in timpul iernii, un minut este suficient pentru a incalzi motorul, orice minut in plus fiind o risipa de combustibil. Daca trebuie sa asteptati cateva minute in parcare, repornirea motorului consuma mai putin decat stationarea cu motorul pornit.

5. Folositi aerul conditionat in mod rational - daca in oras este recomandat sa mergeti cu geamurile deschise pentru ca masina sa consume mai putin, in afara orasului este mai eficient sa porniti aerul conditionat si sa inchideti geamurile, deoarece se reduce frecarea masinii cu aerul.

6. Conduceti cu motorul putin turat - pentru masinile cu transmisie manuala este recomandata folosirea unei trepte superioare de viteza si schimbarea treptelor la o turatie cat mai mica.

Integral in Cotidianul