Nenorocirile care ameninta omenirea se impart in doua categorii: terestre si extraterestre. Generalul Dumitru Prunariu a identificat cinci dintre amenintarile cu care se poate confrunta omenirea in viitor. Ele sunt tot mai aproape si cu efecte de neimaginat pentru oameni.

Acum exact un secol, pe 30 iunie 1908, un meteorit cu un diametru de 60 de metri s-a dezintegrat la zece kilometri altitudine deasupra Siberiei. Celebrul caz Tunguska. Pe o raza de 2.000 de kilometri patrati a distrus complet flora si fauna din acea zona. Cazul Tunguska si eruptia vulcanului Krakatoa sunt exemple ce palesc in fata viitorului sumbru. Generalul maior de aviatie(r) ing. Dumitru Dorin Prunariu, singurul astronaut al Romaniei si cel de-al 103-lea pamantean iesit in spatiu, a identificat pentru “Gardianul” cinci dintre amenintarile cu care se poate confrunta omenirea in viitor. Doua dintre ele sunt de natura terestra, unul chiar in care insisi oamenii sunt vinovati si trei de natura extraterestra.

O prima serie de catastrofe care ar afecta viata pe Pamant este legata de ciclul deplasarii sistemului nostru solar prin Galaxie. “Asta presupune coliziunea sistemului solar cu un nor de gaz cosmic care ar ioniza puternic atmosfera terestra, schimbandu-i practic compozitia. In loc de cer, ne-am trezi cu dioxid de azot si cu descompunerea oxigenului si hidrogenului atmosferic in atomi. Un astfel de eveniment se intampla o data la 62-64 de milioane de ani. Noi mai avem in fata «doar» zece milioane de ani”, anticipeaza Dumitru Prunariu, in prezent seful Oficiului Roman pentru Stiinta si Tehnologie.

Integral in Gardianul.