Israelul va elibera 150 de prizonieri palestinieni, la sfarsitul acestei luni, au anuntat oficiali ai ambelor parti, dupa intalnirea de miercuri, dintre presedintele palestinian Mahmoud Abbas si prim-ministrul israelian, Ehud Olmert. Aceasta a fost prima intalnire oficiala de cand Olmert a anuntat ca isi va da demisia, ca urmare a investigatiilor pentru coruptie. Cu toate acestea, Mark Regev, purtatorul de cuvant al lui Olmert, a declarat ca Israelul va continua tratativele, indiferent de cine este prim-ministru si ca cele doua parti se vor intalni din nou in saptamanile care urmeaza, relateaza The New York Times.

Bush va critica regimul chinez in privinta drepturilor omului. Chiar inainte de a pleca la Beijing pentru inaugurarea Jocurilor Olimpice, presedintele Bush intentioneaza sa tina un discurs in Bangkok, care va include critici aspre la adresa Chinei. Astfel, el se va pronunta impotriva detentiei disidentilor politici, a militantilor pentru drepturile omului si a activistilor religiosi si va milita pentru libertatea presei si libertatea de asociere. Toate acestea sunt mentionate intr-o copie a discursului pe care Bush il va tine joi dimineata, in capitala Tailandei, scrie Washington Post.

Columbia este acuzata ca ar fi folosit gresit simbolul Crucii Rosii. Comitetul International al Crucii Rosii sustine ca inregistrarile video arata ca emblema a fost folosita in mod deliberat in misiunea de eliberare a 15 ostatici din mainile rebelilor, in luna iulie. Guvernul columbian a cerut scuze CICR, dar a si criticat aparitia inregistrarii in media. Folosirea neadecvata a emblemei Crucii Rosii, in mod deliberat, reprezinta o incalcare a Conventiilor de la Geneva. CICR sustine ca emblema a fost folosita chiar inainte de inceperea misiunii de eliberare a ostaticilor, noteaza BBC.

Supravietuitorii Holocaustului din Ungaria vor primi compensatii. O organizatie evreiasca a anuntat ca cei care au spravietuit ocupatiei naziste a Budapestei vor primi o compensatie de 2900 de dolari fiecare. Acesta organizatie sustine ca a ajuns la un acord cu guvernul german, care va plati 19 milioane de dolari pentru 6500 de supravietuitori ai Holocaustului, care locuiesc in Europa de Est si care nu au fost inca despagubiti. Aceste plati se vor face pana pe 9 august, scrie USA Today.

Presedintele Mauritaniei, inlaturat printr-o lovitura de stat. Primul presedinte al Mauritaniei ales prin mijloace democratice, a fost inlaturat de la conducerea statului, miercuri, de catre armata, iar junta a preluat conducerea statului islamic din nord-vestul Africii. Presedintele Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi a fost capturat la palatul sau, dupa ce inlaturase mai multi oficiali din armata, in timpul unei crize politice. Lovitura de stat a fost criticata de Uniunea Africana, Uniunea Europeana, SUA si Organizatia Conferintei Islamice. Abdallahi a castigat anul trecut primele alegeri democratice de la obtinerea independentei Mauritaniei din 1960, relateaza Reuters.

O istorie a Uniunii Europene, ilustrata in caricaturi.The Indepedent prezinta o istorie a Uniunii Europene, ilustrata in caricaturi, care va putea fi admirata si la Muzeul de Caricaturi din Londra. Lucrarile expuse ilustreaza relatiile dintre Marea Britanie si Europa din ultimii 50 de ani, iar expozitia poarta titlul "Eurobollocks". Un diplomat dintr-o alta tara membra UE a afirmat despre caricaturi ca arata cum Marea Britanie are obiceiul de a se plange intotdeauna.