Cafea cu parfum de greva. Profesorii s-au intalnit cu ministrul educatiei, dar n-au negociat salariile si amanarea grevei. Basescu a facut apel la sindicate sa renunte la proteste. Guvernul si-a jucat si ultima carte in incercarea de a convinge sindicatele sa renunte la proteste: invitatia „la o cafea“ lansata de ministrul educatiei, Anton Anton, la sugestia „superiorului“ sau, Calin Popescu-Tariceanu. Sindicalistii au dat curs invitatiei, au apreciat cafeaua ca fiind singurul lucru „util in aceste zile de o tensiune maximala“ si au anuntat cand intra in greva: luni e greva de avertisment, ceea ce inseamna ca in unele scoli nu se vor face ore, iar peste doua saptamani, pe 18 noiembrie, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), organizatia cu cel mai mare numar de profesori, va intra in greva generala pe termen nelimitat, informeaza EVZ.

Cartea VSD ofera studentilor reduceri de pana la 60% la biletul de tren in weekend. Tinerii sub 26 de ani care au International Student Identity Card si International Youth Travel Card pot cumpara, de la 1 noiembrie, biletul de tren pentru weekend "Cartea VSD", avand reduceri intre 25% si 60% din pretul standard la clasa I si a IIa, informeaza Ministerul Transporturilor. Pana acum, Cartea VSD presupunea ca titularul beneficiaza de reduceri de 50% la trenurile personale, 35% la accelerat, 30% la rapid si 25% la calatoria cu tren intercity. Noua reglementare urmareste cresterea reducerii pana la 60% in cazul titularilor respectivelor carduri. Tariful de rezervare a locului la trenurile de rang superior se va achita integral si este de 2,4 lei, scrie Adevarul.

Institutiile publice nu-si vor cumpara masini si calculatoare. Institutiile publice nu vor mai putea achizitiona anul viitor autoturisme noi, calculatoare, aparatura si mobilier pentru dotarea birourilor sau sediilor. Decizia a fost luata de guvern, care prin proiectul de buget pe 2009 a restrans cheltuielile inutile, dar extrem de mari, ale diverselor institutii ale statului. Interdictia se aplica tuturor autoritatilor si institutiilor publice finantate integral de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale sau din venituri proprii si subventii de stat, care nu au competenta de a-si aproba singure bugetele. Exceptie de la regula fac si autoritatile si institutiile care ar putea fi infiintate anul viitor si care nu iau nastere in urma restructurarii altor institutii publice, scrie EVZ.

Companiile aeriene, obligate sa includa toate taxele in pretul afisat. Incepand de sambata, legislatia comunitara obliga toate companiile aeriene din Uniunea Europeana sa includa toate taxele si costurile suplimentare in pretul afisat al biletelor. Noile reglementari confera statelor UE puteri suplimentare in prevenirea eventualelor falimente ale companiilor aeriene, informeaza Gandul.

Cartierul lui Paszkany a intrat in impas. Firma Polus Real Estate a anulat o licitatie de 3 milioane de euro pentru constructia a 64 de apartamente din Tineretului. Constructia cartierului Tineretului din Cluj-Napoca, in valoare de peste 500 de milioane de euro, a pornit cu stangul. Constructorii clujeni spun ca la mijloc sunt criza financiara si greutatile cu care s-au confruntat cei de la societatea Cartierului Tineretului SRL, un parteneriat intre Primaria Cluj-Napoca si Polus Real Estate, firma reprezentata de Arpad Paszkany, pentru a obtine un credit imobiliar, relateaza EVZ.

10 (nu 29!!!) ani de inchisoare pentru un italian care a ucis o romanca. Crima lui Nicolae Romulus Mailat, daca exista cu adevarat probe pentru a o dovedi, nu este nici pe departe cea mai abonimabila comisa in Italia, iar condamnarea pe care a primit-o este, in dispretul jurisprudentei justitiei italiene, demonstrand ca instanta care a pronuntat-o a fost supusa unei presiuni mediatice, a opiniei publice si a unor politicieni. Astazi, va prezentam cateva cazuri de omor inregistrate in Peninsula, in care s-au pronuntat pedepse de cate 15 ani. Dar, mai presus de toate, vom rememora uciderea unei romance de catre amantul ei italian, care a fost condamnat la doar 10 de inchisoare, scrie Gardianul.

Romanii castiga din criza maghiara. Premierul Ungariei lanseaza un ultim apel populatiei, pe care o indeamna la cumpatare si economii, in vreme ce romanii incearca sa profite din plin de criza. Pe www.kapcsolat.hu, blogul sau personal, premierul de la Budapesta, Ferenc Gyurcsany, avertiza miercuri ca „actuala criza va afecta pe toata lumea“, de aceea indeamna populatia la cumpatare si economii, si da ca exemplu chiar guvernul care „a inceput deja sa faca economii“. Intre timp, romanii stau cu ochii pe Ungaria si fac speculatii financiare mai ales in zona imobiliara devenita brusc instabila, ieftina si, in consecinta, extrem de atractiva, informeaza EVZ.

Functionarii publici anunta greva generala. Marile confederatii sunt temperate. Doua mari confederatii sindicale, BNS si Cartel Alfa, au anuntat joi ca nu vor declansa greva momentan, in timp ce functionarii publici din Sed Lex, sindicat partener al CNSRL Fratia, au anuntat declansarea grevei generale pe tremen nelimitat in 13 noiembrie. Functionarii publici afiliati la Sed Lex vor declansa greva generala pe termen nelimitat in 13 noiembrie dupa refuzul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) de a accepta majorarea salariilor cu 50%, a declarat, joi, liderul sindical Vasile Marica. "Nicio institutie a statului nu va mai lucra incepand cu 13 noiembrie. Oamenii vor merge la munca, dar vor sta la ghisee", a declarat Marica, citat de Adevarul.

In Bucuresti s-a deschis cea mai mare clinica de dializa din Europa. Centrul de dializa e amenajat la standarde europene si poate primi 420 de pacienti. Cu o capacitate maxima de 420 de locuri, Fresenius NephroCare este cel mai mare centru privat de dializa din Europa. Situata pe strada Jiului din Bucuresti, clinica “poate absorbi bolnavi hemodializati si din judetele invecinate: Ilfov, Dambovita, Calarasi, Arges sau Giurgiu”, a declarat Alexandru Ciolan, director general al Fresenius Medical Care Romania, citat de Libertatea.

BNR lasa bancilor 1,9 miliarde lei pentru creditare. Suma este echivalenta cu dublul creditelor date populatiei in luna august. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lasat ieri la dispozitia bancilor comerciale aproximativ 1,9 miliarde lei, prin reducerea cu 2%, de la 20% pana la 18%, a nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO) in lei. Banii pe care BNR ii lasa la dispozitia bancilor sunt echivalenti cu suma incasata de Fisc in primele opt luni din impozitele si taxele pe proprietati (2.071,4 milioane lei), informeaza Romania Libera.