„Made in Romania“: Patriotismul de la raft incepe sa prinda. Produsele „made in Romania“ au toate sansele sa dea lovitura urcand in preferintele consumatorilor romani in urmatoarele luni, drept urmare a impactului crizei financiare internationale in economia noastra. Pentru aceasta insa producatorii autohtoni trebuie sa practice preturi mai mici decat cei de peste hotare si sa atraga consumatorii prin noi strategii de marketing, considera sociologul Marius Pieleanu. Potrivit acestuia, masinile, mancarea, hainele, cremele si frigiderele romanesti vor fi preferate de conationalii nostri datorita preturilor mai mici, in conditiile in care nivelul de trai va cobori, in urma turbulentelor financiare externe, scrie EvZ.

De ce au nevoie romanii pentru patru statii de metrou: 19 ani, 188 de proiecte, 32 de firme, 14 directori si 10 ministri. Ministrul Ludovic Orban s-a grabit sa inaugureze patru noi statii de metrou, pe tronsonul dintre Nicolae Grigorescu si Linia de Centura. Deocamdata, in ciuda chinurilor facerii noilor statii, se circula pe un singur fir. Lucrarile au fost incepute in 1989, dar s-au blocat un an mai tarziu din lipsa de bani, fiind reluate de abia in 2000. De atunci, fiecare ministru al transporturilor a avansat termene de deschidere a statiilor care nu au fost niciodata respectate, cel initial fiind 2005, scrie Cotidianul.

Previziuni privind evolutia omenirii pana in 2025. Consiliul National de Informatii al Statelor Unite, centrul de analiza a strategiilor pe termen mediu si lung al comunitatii americane de informatii, va publica cel mai devreme joi, 20 noiembrie, un raport privind modificarile globale ce vor avea loc pana in anul 2025, document care prezice diminuarea dominatiei economice si militare americane, avertizand totodata in privinta unei curse a inarmarilor nucleare in Orientul Mijlociu. Potrivit unei versiuni a documentului obtinuta de Washington Times, va exista "o Coree unificata" iar China va deveni a doua mare putere mondiala si totodata un important actor militar, scrie Romania libera.

Doi ofiteri confirma: Ceausescu e la Ghencea. Declaratiile olografe a doi ofiteri - generalul Mugurel Florescu si colonelul (r) Trifan Matenciuc - care au participat la inhumarea sotilor Nicolae si Elena Ceausescu sunt singurele probe prin care Ministerul Apararii (MAp) vrea sa demonstreze ca dictatorii au fost inhumati la Cimitirul Ghencea Civil. Asa sustine Haralambie Voicilas, avocatul lui Valentin Ceausescu, care a cerut in instanta ca MAp sa dovedeasca faptul ca, in decembrie 1989, parintii sai au fost ingropati la Ghencea, scrie EvZ.

Coloana oficiala, mai tare decat Salvarea. Nu Ambulanta este cel mai rapid mijloc de transport in Capitala, ci coloana oficiala a demnitarilor. In vreme ce Ambulanta parcurge 900 de metri in sapte minute, in zilele cu trafic aglomerat, coloana oficiala parcurge aceeasi distanta in mai putin de un minut. Numai stand pe loc, blocat in trafic, un sofer bucurestean pierde zilnic doi litri de combustibil, scrie Gandul.

Permis auto fara traseu pentru sotie de procuror. Dupa ce au audiat mai multi martori si au ascultat convorbirile telefonice interceptate, procurorii au cerut, in sedinta secreta, Curtii Supreme ca dosarul in care sunt arestate 22 de persoane implicate in eliberarea ilegala a permiselor auto sa nu se judece in Arges. Procurorii au sustinut ca unul dintre arestati, adjunctul sefului Serviciului Permise si Inmatriculari din Arges, Vasile Voinea, ar fi intervenit pentru a facilita sotiei procurului Ion Ristea obtinerea permisului de conducere pentru categoria B, scrie Adevarul.

Cei zece care au schimbat Romania. "Romania libera" si biroul waz de la Bruxelles continua seria "Dupa 20 de ani", care examineaza schimbarile petrecute in fostele state comuniste, urmarind 20 de teme majore. Serialul lunii noiembrie analizeaza personajele principale care au marcat tranzitia statelor din centrul si estul Europei. In Romania, scena transformarilor a fost dominata de cei trei presedinti care au condus tara in ultimii aproape 20 de ani. Deasupra celor trei domina insa Corneliu Coposu, liderul taranistilor crescut sub Iuliu Maniu in perioada interbelica, aruncat in temnita de comunisti pentru 17 ani si revenit in viata politica imediat dupa Revolutie, scrie Romania libera.

Dimitrie Sturdza, printul uraniului. Anul acesta, printul Dimitrie Sturdza si cinci descendenti ai acestuia au obtinut de la statul roman peste 26.000 de hectare de padure, adica aproape jumatate din suprafata impadurita a Ceahlaului. In mijlocul codrilor retrocedati se afla insa mina de uraniu de la Grinties, care poate furniza suficient combustibil pentru ca un reactor nuclear sa functioneze timp de 20-30 de ani, fara a mai avea nevoie de importuri de material radioactiv. Cum la centrala nucleara de la Cernavoda exista in derulare un proiect de punere in folosinta a inca doua reactoare, depozitul de uraniu situat la limita judetelor Neamt si Harghita s-ar putea dovedi mai mult decat util, scrie Cotidianul.

Ziua in care se inchid fabrici. Lista firmelor care disponibilizeaza personal se lungeste pe zi ce trece, iar astazi s-au inchis mai multe companii mari care aveau deja programata oprirea productiei. Este vorba, in primul rand, despre Dacia Pitesti, unde peste 9.000 de angajati ai uzinei vor sta acasa incepand de astazi pana pe 7 decembrie. Practic, in urmatoarele doua saptamani, nicio masina nu va iesi pe poarta uzinei de la Mioveni. Si Cuprom Baia Mare isi intrerupe activitatea temporar, scrie Adevarul.

Directorul CE Turceni, anchetat pentru un prejudiciu de 800.000 lei. Directorul Complexului Energetic (CE) Turceni, Dumitru Cristea, este cercetat in stare de libertate pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru un prejudiciu calculat la 800.000 de lei. Marti seara Cristea a fost retinut, dar magistratii Judecatoriei Targu-Jiu au dispus ieri punerea sa in libertate, dupa ce in proces s-a invocat exceptia de neconstitutionalitate privind arestarea acestuia. Impotriva directorului general al CE Turceni s-a dispus urmarirea penala sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce acesta ar fi dispus achizitionarea la pret supraevaluat a unui utilaj minier defect, scrie Romania libera.

Citeste in Revista Presei si:

De ce anunta Basescu vremuri grele (de Sabina Fati)

Un flit pentru Monica Macovei (de Cristian Teodorescu)

Cu mainile in solduri (de Radu Paraschivescu)