1.000 de cetateni romani, blocati in Fasia Gaza Aproximativ o mie de cetateni romani traiesc in Fasia Gaza, unde armata israeliana a declansat o puternica ofensiva aeriana, urmata de una terestra, impotriva miscarii islamiste Hamas care, din iunie 2007, controleaza regiunea. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, pana ieri la pranz se inregistrasera doar 55 de solicitari de asistenta consulara pentru evacuarea unor cetateni romani, dintre care 14 femei, cinci barbati si 36 de copii. Ambasada Romaniei la Amman a facut demersurile necesare pentru asigurarea tranzitului cetatenilor romani prin Iordania, in cazul in care autoritatile israeliene autorizeaza iesirea din Fasia Gaza prin punctul de frontiera Erez. De asemenea, se fac demersuri pe langa autoritatile egiptene pentru a li se permite cetatenilor romani intrarea in Egipt prin punctul de frontiera de la Rafah, scrie Romania Libera.

Seful statului a ales sa-si rosteasca mesajul de Revelion la Brasov si nu la Bucuresti la sugestia serviciilor secrete, conform unor surse din randul acestora. Argumentul specialistilor in securitate a fost extrem de clar: ostilitatea accentuata a bucurestenilor fata de seful statului dupa ce acesta a supervizat trocul politic dintre fostul sau partid, PDL si PSD. Conform amintitei evaluari, ostilitatea bucurestenilor s-ar fi putut manifesta prin aruncarea, spre scena de pe care urma sa-si rosteasca mesajul Traian Basescu, de petarde, sticle cu sampanie sau orice alt obiect aflat la indemana. Aceeasi evaluare arata ca multimile care ar fi urmat sa ajunga in piata, cu toata prezenta jandarmilor si a politistilor, nu puteau fi controlate asa cum se procedeaza la marile manifestari culturale sau sportive, afirma Cotidianul.

Salariul mediu net lunar al celor 295 de angajati ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a fost de 8.377 lei sau 2.100 de euro in 2008 – de 7 ori media salariului mediu net pe tara. Salariul celor de la ANRE a crescut cu 31% in 2008, fata de 2007, in timp ce cresterea salariului mediu net pe tara a fost de 22 de procente, informeaza Gandul.

Asociatia Magistratilor din Romania si Ministerul Justitiei se afla in conflict deschis, dupa ce presedintele AMR, judecatorul Mona Maria Pivniceru, a atacat corpul consilierilor juridici ai ministerului. Conform lui Pivniceru, “corpul consilierilor juridici ai ministerului este un debuseu: daca ai un copil care n-a intrat la magistratura, il bagi la minister, unde are aceleasi drepturi cu magistratii, dar fara obligatiile aferente. Astfel, s-a ajuns ca oameni care au picat la examene sa faca legi in Romania”, scrie Gardianul.

Autoritatile din Hexagon recruteaza medici din Romania, mai ales din cauza faptului ca, in prezent, doar 91 de medici generalisti francezi trebuie sa se ocupe de aproximativ 100.000 de locuitori, iar in urmatorii cinci ani, multi doctori urmeaza sa se pensioneze. Spre exemplu, francezii din localitatea pariziana Bray-et-Lu, situata in nordul Parisului, vor fi tratati - de anul acesta - de un medic roman, dupa ce fostul doctor s-a pensionat la sfarsitul lui 2008, relateaza Evenimentul Zilei.

Pe final de mandat, ministrul Cristian David a semnat un ordin prin care politistii pot sa-si cumpere locuintele de serviciu in rate pe 20 de ani si cu o dobanda fixa de 5%. In ultimele zile de mandat a guvernului condus de Calin Popescu-Tariceanu, pe 11 decembrie 2008, ministrul Cristian David a semnat un ordin pentru a da posibilitatea unor angajati ai Ministerului Internelor si Reformei Admininstrative (MIRA) sa-si cumpere locuintele de serviciu la preturi modice, in rate si cu dobanda de 5% pe an, la credit in lei. Si asta dupa ce oficialii MIRA anuntau, in primavara anului trecut, ca nu vor mai scoate la vanzare nicio astfel de locuinta. Mai mult, locuintele care sunt scoase la vanzare catre chiriasii MIRA lipsesc din Ordinul publicat in Monitorul Oficial, scrie Evenimentul Zilei.

Fosta tesatoare la fabrica Jaquard, Elena Ceausescu a ridicat comunismul din Romania pe culmile dictaturii de tip tribal. Niciun ministru, sindicat sau intreprindere nu indrazneau sa intampine ziua de nastere a lui Nicolae sau a Elenei Ceausescu fara daruri extravagante. Fie manuscrise ilustrate, infatisand virtutile de conducatori mesianici ale “tovarasului si tovarasei”, fie rochii scumpe din cele mai fine materiale, pentru garderoba ei - care reprezentau valoarea productiei fabricii respective pe o luna intreaga - sau portrete magulitoare care ii reprezentau pe cei doi, niste kitch-uri ridicate la rang de valori ale culturii si patrimoniului national. Cum pasiunea Elenei Ceausescu o reprezentau hainele de blana, in garderoba ei se gaseau aproape 40 de astfel de haine, scrie Adevarul.