9 membri ai opozitiei arestati in Georgia. Guvernul georgian a arestat, luni, 9 membri ai principalului partid din opozitie, sub acuzatia de detinere ilegala de arme. Acest fapt are loc in contextul intensificarii tensiunilor dintre guvern si opozitie, tensiuni care anticipeaza organizarea unor proteste, luna viitoare, cerand demisia presedintelui Mihail Saakashvili. Nino Burjanadze, liderul partidului Miscarea Democratica - Georgia Unita si fost aliat al lui Saakashvili, a declarat ca acuzatiile sunt false si ca fac parte dintr-o campanie a guvernului, sustinut de SUA, de a discredita opozitia. Insa, un purtator de cuvant al Ministerului de Interne sustine ca arestarile s-au facut in urma unei investigatii asupra traficului de arme si ca anchetatorii nu cunosteau orientarea politica a suspectilor inainte de a-i aresta, scrie Washington Post.

Cererile pentru azil politic in Occident au crescut cu 12 procente. Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) a declarat, marti, ca aproximativ 383.000 de cereri pentru azil politic in Occident au fost depuse in 2008, cu 12% mai multe decat in anul precedent, deoarece din ce in ce mai multi somalezi si afgani au parasit tarile lor natale, in care se desfasoara conflicte armate, scrie Reuters. Refugiatii din Irak si alte state cauta acum adapost permanent intr-o mai mare varietate de destinatii, probabil si din cauza faptului ca tarile cu traditie in acest sens, cum ar fi Suedia, au adoptat politici mai stricte, potrivit UNHCR.

Partidul Laburist sustine coalitia lui Netanyahu. Partidul Laburist de centru-stanga din Israel a votat sa adere la guvernul de coalitie condus de Benjamin Netanyahu, din partidul Likud. Liderul laburist, Ehud Barak, ajunsese inainte la o intelegere provizorie cu Netanyahu, in ciuda diviziunilor din cadrul partidului sau, datorate propunerii coalitiei. Extremistul de dreapta, Yisrael Beiteinu, si partidul ultra-ortodox evreiesc Shas fusesera deja de acord sa se alature coalitiei iar partidul de centru Kadima a refuzat pana in acest moment sa adere la guvernul de coalitie din cauza diferentelor politice, scrie BBC.

Un ziar chinezesc controlat de stat critica abuzurile din centrele de detentie. China Daily, cotidianul chinezesc in limba engleza, scrie intr-un articol publicat marti ca prizonierii din centrele de detentie sunt agresati si torturati de alti prizonieri si de ofiterii de politie. Expertii considera ca abuzurile ar putea fi oprite daca centrele ar fi preluate de un corp independent de politie. Cotidianul mentioneaza ca Partidul Comunist nu a luat in considerare reformarea sistemului de detentie, in planul sau de reforme legale. In plus, China Daily sustine ca 5 prizonieri au murit in conditii suspecte in timp ce se aflau in custodia politiei, iar Amnesty International a mai raportat alte 2 cazuri, saptamana trecuta, decese despre care politia spune ca au fost cauzate de boli, scrie The New York Times.

Tot mai multi indonezieni cad victime dragonilor de Komodo. Doi dragoni de Komodo au ucis si consumat partial un localnic indonezian, dupa ce acesta a cazut dintr-un copac din care culegea fructe. Este al doilea atac de acest gen in numai o luna, a anuntat un reprezentat al politiei indoneziene. Atacul asupra barbatului a fost fulgerator si a avut loc la numai cateva minute dupa ce victima a cazut din copacul in care se catarase pentru a culege fructe. Muhamad Anwar, in varsta de 31 de ani, este a doua victima recenta a dragonilor, dupa ce un alt localnic a fost atacat de reptilele uriase luna trecuta. Acesta a supravietuit insa in urma interventiei prompte a medicilor, scrie Descopera.