Abuzurile comunistilor din Moldova, bagate sub pres de OSCE. O jurnalista aflata in arest la domiciliu, opt ziaristi ridicati din strada si tinuti captivi ore sau zile, zeci de reporteri loviti, hartuiti, amenintati, aproape 30 de jurnalisti expulzati sau carora li s-a interzis accesul in Republica Moldova, acreditari si vize inventate. Totul pentru a tine presa de limba romana cat mai departe de Chisinau. Acestea sunt victimele media, dupa o saptamana de cosmar in Chisinau, capitala unui stat vecin cu Uniunea Europeana. Se adauga cererea de azil politic in bloc a jurnalistilor print, online si TV de la cea mai aprig afectata redactie. Internetul blocat, comunicatiile telefonice bruiate, propaganda la televiziunea publica. Totul s-a intamplat sub privirea blajina si ingaduitoare a misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Moldova. Institutia, finantata cu doua milioane de euro anual, a fost ocupata mai degraba cu sarbatorirea Pastelui catolic, scrie Academia Catavencu.

Povestea incursiunii in orasul interzis. Trimisii EvZ au intrat fraudulos in Moldova. Timp de opt zile, ei au spart blocada informationala pe care autoritatile comuniste au incercat s-o instituie la Chisinau. „Evenimentul zilei” dezvaluie culisele reportajelor realizate in Chisinaul sub teroare. Intrati in Republica Moldova, dupa impunerea vizelor pentru romani, prin regiunea separatista Transnistria, singurii ziaristi straini care au reusit sa dezvaluie de la fata locului abuzurile puterii comuniste au fost trimisii speciali ai EvZ.

Prigonit de Geoana, impins pe scena de Vanghelie – micul pesedist canta in deschidere la Depeche Mode. Devenit, in ultimii ani un adevarat brand social-democrat, mititelul de 1 Mai, oferit gratis de PSD poporului, este pe cale sa devina o specie amenintata cu disparitia. Mircea Geoana va anunta azi mutarea sarbatorii la Cluj si inlocuirea ei cu un „program de munca patriotica”, revenind la intelesul prim al evenimentului de 1 Mai, adica de zi a oamenilor muncii, scrie Gandul.

Autostrada Soarelui sta rupta 10 zile din lipsa de piese. Traficul pe autostrada A2, Bucuresti-Constanta, a fost blocat luni, dupa ce miercurea trecuta un rost de dilatatie amplasat pe un pod la kilometrul 23 pe sensul de circulatie Constanta-Bucuresti al autostrazii s-a rupt. Disponibila pentru soferi a ramas o banda de circulatie, iar in momentele de varf, Politia Rutiera a redirijat traficul in exces pe drumurile nationale. Mai mult, luni seara tronsonul dintre Fundulea si Bucuresti a fost chiar inchis pentru o perioada. Compania de Autostrazi stia de miercuri de ruptura unei traverse metalice la un pod, dar a inceput reparatiile abia dupa Paste, scrie Cotidianul.

Banii cercetatorilor, "sifonati" de sefii din minister. Oamenii de stiinta din Romania sunt suparati pe Guvern si pe Ministerul Educatiei pentru ca, spun ei, din putinii bani care vin in domeniu, cea mai mare parte se duce catre profesorii universitari, desi cercetarea "adevarata" se face in institutele nationale. Nici protestele in strada, nici greva foamei liderului sindical al cercetatorilor nu au convins Guvernul sa scoata mai multi bani din buzunar pentru acest domeniu. Explicatia pentru dezastrul din Cercetare: banii sunt manevrati de profesorii din fruntea organismelor de conducere si de ministrii-profesori cu pretentii de cercetatori, scrie Romania libera.

Secretele vilelor lui Ceausescu.„Fiecare dintre vilele lui Ceausescu are povestea ei”, spune arhitectul Camil Roguski, omul care a cunoscut aceste imobile mai bine decat propria-i casa. Roguski a amenajat si decorat palatele, vilele si cabanele de vanatoare folosite de familia Ceausescu, a coordonat designerii care proiectau obiectele din „vilele dictatorului”. Misiunea lui Roguski nu se oprea aici – tot el inspecta resedintele inaintea vizitelor prezidentiale sau ale unor „oaspeti straini”. Cunostea preferintele, superstitiile si obsesiile celor doi. Elena Ceausescu era o maniaca in ceea ce priveste curatenia, de exemplu, si cauta peste tot firicele de praf, scrie Adevarul.

La Petrila, minerii au fost ajutati sa moara de stapinul licitatiilor publice. Noiembrie 2008: 13 mineri mor intr-o explozie la Exploatarea Miniera Petrila, din cauza unei acumulari nedetectate de gaz metan in subteran. Aprilie 2009: conform anchetei Inspectiei Muncii, cauzele mortii in masa au tinut de „nerespectarea normelor de sanatate si securitate in munca“. Nici o vorba, insa, despre acumularea de metan si de ce nu a fost aceasta descoperita. Adevarata cauza: un contract de un milion de lei, facut cadou de Compania Nationala a Huilei unei firme detinute de mama unui inalt functionar public. Prin care contract s-au achizitionat aparate de masurare a nivelului de gaze din subteran. Care aparate au stat mai mult in service decit in mina, scrie Academia Catavencu.

O planeta „locuibila” la doar 20,5 ani-lumina. O planeta care are aproape aceeasi masa cu a Pamantului si situata la 20,5 ani-lumina ar putea dispune de conditiile necesare pentru a intretine viata, asadar o eventuala colonie umana. Descoperirea apartine unei echipe internationale de astronomi de la observatorul din La Silla (Chile). Dupa mai multi ani de cautari, din totalul de 345 exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar), pe ecranele de la observator a aparut o planeta denumita GJ581d pe care cercetatorii o considera „locuibila”, scrie Gandul.

Haosul salariilor arunca Justitia in blocaj. Personalul auxiliar din instante ameninta cu declansarea grevei generale, pentru ca Ministerul Justitiei nu respecta legea care le-a promis plata sporurilor salariale. Ministrul Catalin Predoiu si premierul Emil Boc nu par sa se grabeasca pentru deblocarea situatiei. " Ministerul Finantelor trebuie sa-si revizuiasca pozitia fata de cheltuirea de catre Ministerul Justitiei a fondurilor alocate acestuia prin Legea bugetului pentru cheltuielile de personal" a spus Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, potrivitRomania libera.