Evacuarea din Irak s-a lovit de un Tico. Zeci de transportoare blindate, autovehicule militare si tone de echipamente ale trupelor romane au ajuns miercuri in Portul Constanta Sud-Agigea si vor fi trimise la unitatile militare de care apartin. Un transportor auto blindat care se deplasa, miercuri seara, pe soseaua de centura a orasului Constanta a tras pe dreapta in momentul in care tanchistul a observat scurgeri de ulei. Pata se intindea pe zeci de metri. O soferita aflata la volanul unui autoturism Tico n-a reusit sa franeze la timp, iar masina a alunecat pe ulei si s-a izbit de blindat. Nimeni n-a fost ranit, noteaza EvZ.

Legea unica de salarizare mareste cu 800 lei leafa parlamentarilor. Inca se cauta solutiile juridice pentru ocolirea contractelor colective de munca, in vederea taierii sporurilor pentru cei nemerituosi. Salariile senatorilor si deputatilor vor creste cu aproape 800 de lei, ajungand la 7.770 de lei lunar, conform grilei de salarizare propuse de Ministerul Muncii, parte integranta a proiectului viitoarei legi a salarizarii unice a bugetarilor. Presedintele Romaniei si presedintii camerelor Parlamentului, Inaltei Curti de Justitie si Casatie si Curtii Constitutionale vor avea un salariu de baza de 9.000 de lei (maxim pentru sistemul bugetar), echivalentul a 15 salarii minime actuale. Primul-ministru va avea un salariu echivalent cu 14,5 salarii minime pe economie, adica 8.700 lei, iar membrii cabinetului vor avea 8.220 de lei, noteaza Gandul.

Femeia bolnava de gripa porcina a fost “externata” doar de ochii lumii. Primul caz de gripa A/H1N1 inregistrat in Romania a fortat autoritatile medicale sa gestioneze si o delicata problema diplomatica: internarea pacientei, care e cetatean american, in pofida vointei ei. Pentru a pacali presa, a fost anuntata o externare ce nu a avut loc niciodata. Existenta primului caz de gripa A/H1N1, cel al unei femei in varsta de 30 de ani, rezidenta in SUA, a fost confirmata oficial de autoritatile romane miercuri dimineata, iar seara au fost anuntate alte doua cazuri, din anturajul acesteia. Ceilalti doi pacienti sunt tatal femeii si copilul ei cel mic, de 1 an si doua luni. Anuntul cazului, facut de Ministerul Sanatatii, a atras miercuri atentia mass-media pe acest subiect. Presiunea mediatica a fost aparent rezolvata prin anuntarea externarii femeii si a celor doi copii in dupa-amiaza aceleiasi zile, de la Institutul “Matei Bals“. Povestea e insa mult mai complicata. Integral in Cotidianul.

Propunerile lui Vanghelie pentru TAROM si Otopeni, respinse de Berceanu. Liderii PSD doresc sa-l propuna pe Sorinel Ciobanu, fost director al aeroportului Baneasa in perioada 2001-2004, la sefia aeroportului Henri Coanda - Otopeni. Acesta este acuzat de procurorii DNA, alaturi de alte cinci persoane, ca a adus aeroportului Baneasa un prejudiciu de peste patru milioane de euro, printr-un schimb de terenuri. Potrivit unor surse avizate, propunerea schimbarii actualului director al Aeroportului Otopeni, Gabriel Tara, a inceput in urma cu trei luni, insa ministrul Radu Berceanu a respins-o categoric. Pe de alta parte, dupa ce varianta cu numirea lui Adrian Iovan in fruntea TAROM, la propunerea lui Marian Vanghelie, a fost refuzata de Berceanu, liderii PSD l-ar fi propus pe Armand Petrescu in fruntea operatorului aerian national. Armand Petrescu lucreaza la TAROM ca pilot si este doctor inginer in aviatie, noteaza Gardianul.

Creditul prin Prima Casa, mai ieftin doar cu 6-11%. Programe similare derulate de tari din regiune s-au dovedit costisitoare pentru acele state si aproape ca au esuat. Pentru Prima Casa, notarii au anuntat ca vor percepe comisioane cu 30% mai mici, iar TVA va fi redusa la 5%. Creditele ipotecare prin programul Prima Casa vor fi mai ieftine cu cel mult 6-11% decat cele fara garantia statului, insa principala problema pentru accesarea unui asemenea imprumut va fi cea a veniturilor minime pe care trebuie sa le aiba solicitantii, de peste 1.000-1.200 euro lunar. Prin urmare, bancherii si analistii considera ca lansarea programului Prima Casa nu va avea un impact semnificativ asupra creditarii ipotecare si pietei imobiliare, blocate in prezent, noteaza Romania Libera.

Accepti medierea si scapi de proces. Nervii tociti in salile de judecata si sutele sau chiar miile de euro pierdute in buzunarele avocatilor ar putea deveni istorie daca romanii ar apela la mediatori. Desi Legea medierii - care ii scuteste pe romani de calvarul proceselor interminabile - a intrat in vigoare inca de acum trei ani, multi nici macar nu stiu ca exista, iar daca au auzit de ea nu stiu la ce foloseste. Asta, in timp ce instantele sunt pline pana la refuz de cauze aflate pe rol, iar stocul de dosare nesolutionate si „reportate” de la un an la altul creste considerabil, noteaza EvZ.

Romania prost facuta - tara cu stalpi asfaltati si poduri gresite. Proiectantul podului gresit Pipera-Tunari este si verificatorul tehnic al podului Basarab: „Va spun morala: si-n genunchi daca ma roaga cineva sa mai ma bag, mai ales in Bucuresti, n-o s-o mai fac niciodata". In Romania, stalpii de curent sunt uitati de constructori pe banda de circulatie, in Romania canalele sunt plantate pe linia de tramvai, in Romania podurile se poticnesc de liniile trenurilor. Aici aflati ca suntem, potrivit statisticilor, pe primul loc in lume la forta de munca slab calificata, alaturi de Taiwan. Aici, gasiti parerea celor care ii verifica pe „inventivii“ constructori, care invart afaceri de 14,3 miliarde de euro pe an, adica 10,5 la suta din PIB-ul Romaniei. Demaram campania Gandul – Romania prost facuta – prezentandu-va un interviu halucinant cu proiectantul pasajului Pipera-Tunari, care s-a blocat de stalpii CFR.

Credit doar cu... carnetul de partid. Banca Romaneasca da bani in functie de apartenenta politica. “Gardianul” a intrat in posesia unui document cu circuit intern al Bancii Romanesti prin care managementul institutiei financiare a decis ca personalul bancii sa introduca si investigatia politica, ca un criteriu de acordare a creditului catre client. Concret, clientii vor fi investigati in legatura cu apartenenta lor politica sau ocuparea de catre acestia a unor functii de demnitate publica. Sub aceleasi noi norme de creditare riguroase sunt supusi si membrii familiilor politicienilor intrati in baza de date, informeaza Gardianul.

Schimbarea la fata a BOR: patriarhul in blugi Daniel. La un an si jumatate de cand se afla sub pastorirea PF Daniel, BOR este din ce in ce mai vizibila in spatiul public. Are Patriarhul o strategie de imagine in spate sau perceptia publica este expresia spiritului autoritar de care il acuza adversarii? Este BOR mai deschisa in relatia cu credinciosii si celelalte culte sau, dimpotriva, mai conservatoare? Gardurile Patriarhiei, de prost gust. Din punctul de vedere al unui specialist in publicitate, BOR nu este convingatoare inca si nu-si exploateaza nici pe departe potentialul pe care il are: „Mi-ar placea ca BOR-ul sa se miste, sa devina o institutie mai «in vremuri», si nu «sub» sau «deasupra» lor, scrie Cotidianul.

Predoiu face curatenie inainte de Raportul de tara. Dupa un an si jumatate de cand este ministru al Justitiei, Catalin Predoiu reorganizeaza directii si posturi din minister pentru o economie de peste un milion de euro pe an, dar si pentru debarcarea sefuletilor "inutili" si costisitori. Prin aceasta miscare, ministrul ar incerca sa-si refaca imaginea dupa esecul noilor Coduri si absenta reformei sistemului. Organigrama Ministerului Justitiei va intra la apa pentru a face fata crizei economice, dar si pentru cresterea eficientei. "E momentul sa incepem o curatenie generala in minister; cine este competent ramane, cine nu pleaca. Reorganizam ministerul prin gruparea logica a activitatilor si reducerea posturilor inutile", a spus ministrul Catalin Predoiu, care a estimat ca astfel va fi economisit peste un milion de euro din buget, noteaza Romania Libera.