Irakul a sarbatorit retragerea trupelor americane. Irakienii au sarbatorit, marti, cu artificii si parade, retragerea trupelor americane din marile orase. Guvernul s-a folosit de acest eveniment pentru a promova ceea ce prim-ministrul a numit revenirea la o deplina suveranitate. Insa, la doar cateva ore dupa ce trupele americane au predat controlul asupra oraselor irakiene liderilor locali, un atentat cu bomba a avut loc in orasul Kirkuk. In urma exploziei, cel putin 32 de persoane au fost ucise si alte 100 au fost ranite, scrie Reuters. Acest eveniment nu a stat in calea primului-ministru irakian, Nuri al-Maliki, care a sarbatorit si el retragerea trupelor americane si a adoptat atitudinea unui lider mandru al unei natiuni independente, noteaza The New York Times.

Noul lider din Honduras ameninta ca il va aresta pe fostul presedinte. Noul presedinte din Honduras, Roberto Micheletti, l-a avertizat pe Manuel Zelaya ca, daca va incerca sa se reintoarca in tara, va fi arestat imediat si inchis. Intr-un interviu acordat publicatiei americane Washington Post, Micheletti a declarat ca nu exista nici o cale de a negocia cu administratia Obama sau cu alti diplomati internationali care sustin intoarcerea lui Zelaya la putere, intrucat acesta din urma se face vinovat de crime impotriva statului. Exista zvonuri potrivit carora Venezuela s-ar pregati sa invadeze Honduras, insa, in cadrul aceluiasi interviu, Micheletti a anuntat ca armata sa este in alerta si este pregatita sa apere tara de orice invazie.

A fost publicata cea mai complexa harta a suprafetei Pamantului. Aceasta reprezinta o colectie de 1,3 milioane de imagini, realizata in urma unei colaborari intre agentia spatiala americana NASA si Ministerul Comertului din Japonia. Imaginile au fost surprinse de ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer), un instrument japonez avansat de obtinere a imaginilor prin satelit. Harta, numita Global Digital Elevation Map, acopera 99% din suprafata Pamantului si va putea fi descarcata gratuit de pe Internet, anunta BBC.

Un activist israelian pentru pace ar putea fi inchis pentru ca a luat partea palestinienilor. Un cunoscut activist israelian pentru pace ar putea fi condamnat la cateva luni de inchisoare, dupa ce a incercat sa opreasca demolarea caselor unor palestinieni de langa o asezare evreiasca din West Bank. Sentinta lui Ezra Navi va fi pronuntata in cursul zilei de miercuri, iar acesta ar putea fi pedepsit cu pana la 18 luni in inchisoare. In luna martie, acesta a fost acuzat de un judecator din Ierusalim pentru ca a luat parte la o manifestatie si a atacat un politist, acuzatii negate de inculpat. Incidentul a avut loc in momentul in care armata israeliana a trimis mai multe buldozere sa demoleze casele palestinienilor de langa Carmel, in februarie 2007. Mai multi activisti care au criticat ocupatia israeliana au fost retinuti pentru perioade scurte, insa Ezra Nawi este primul militant pentru pace amenintat cu o pedeapsa atat de severa, scrie The Guardian.

China renunta la impunerea soft-ului de monitorizare a computerelor. Autoritatile chineze au fost fortate sa renunte la planul lor de a obliga producatorii de calculatoare sa includa un software de filtrare al continutului web in fiecare computer nou vandut in tara. Producatorii de PC-uri ar fi fost nevoiti sa instaleze filtrul Green Dam Youth Escort in fiecare calculator fabricat pentru piata chineza, incepand de maine. Dar, cu numai cateva ore inainte de introducerea acestei norme, Ministerul Industriei si al Tehnologiei Informatiei a dat inapoi, din cauza furiei publice asupra cenzurii si criticii din partea grupurilor industriale americane. Astfel, aceasta miscare a fost condamnata ca fiind o dovada de intruziune politica, eronata din punct de vedere tehnic si neloiala din punct de vedere comercial, scrie The Times.