Scenariu de pandemie: granitele UE s-ar putea inchide. O treime dintre europeni vor lua gripa noua, iar daca tarile cu stocuri de medicamente fac presiuni, se pot inchide granitele UE. Peste 30 la suta dintre europeni se vor imbolnavi, iar 15% vor lipsi de la locul de munca atunci cand pandemia de gripa cu virusul A/ H1N1 va atinge varful, estimeaza Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (CECBT). Ieri, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca virusul gripal A/H1N1 s-a extins pe aproape toata planeta si a omorat peste 900 de oameni. Scolile ar trebui inchise pentru doua-trei luni, iar masura extrema luata in calcul prevede inchiderea granitelor, noteaza EvZ.

Liiceanu si Plesu acuza: Basescu vrea sa musamalizeze scandalul “Spiru Haret”. Un grup de personalitati publice printre care filozofii Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, reprezentantii GDS Andrei Cornea, Dan Perjovschi, Armand Gosu, Andreea Pora, Rodica Palade, Smaranda Vultur si istoricul Adrian Cioroianu acuza mai multi politicieni, printre care si pe seful statului, ca vor sa musamalizeze cazul “Spiru Haret”, unul in care Parchetul ar trebui sa se autosesizeze, noteaza Cotidianul.

Admiterea continua la Universitatea „Spiru Haret“. Rectorul Universitatii „Spiru Haret“ (USH), Aurelian Bondrea, a anuntat ca admiterea la institutia pe care o conduce continua, intrucat nu are nevoie de aprobare si nu da socoteala nimanui.„Toate diplomele de la Universitatea «Spiru Haret» sunt legale. Promovarea profesorilor si a conferentiarilor este legala si nu are nevoie de viza Ministerului Educatiei. Toate facultatile, programele si specializarile sunt legale si poate doar trei sau patru nu au autorizare, dar vor avea. Fac admitere in continuare, nu am nevoie de aprobare. Pai ce, eu o intreb pe doamna Andronescu?“, a declarat, ieri, Aurelian Bondrea, citat de Adevarul.

Dreptatea judecatorilor ignora Constitutia. Magistratii continua sa-si acorde sporurile in procesele intentate executivului, ignorand o decizie in vigoare a Curtii Constitutionale. Nu mai putin de 20 de procese, in ultimele trei saptamani. Acesta este „bilantul” dosarelor in care magistratii, mai ales cei ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), au obtinut castig de cauza, la Curtea de Apel Bucuresti, obligand Ministerul Justitiei si pe cel al Finantelor sa le plateasca sporul de suprasolicitare neuropsihica, echivalent cu 50% din salariu, scrie EvZ.

Unul din trei romani se teme ca va ajunge somer pana la sfarsitul anului. Peste jumatate dintre romani cred ca nu am depasit inca varful crizei de pe piata muncii, reiese dintr-un sondaj realizat la comanda Comisiei Europene. Romanii sunt tematori cand vine vorba despre siguranta propriului loc de munca, pe fondul crizei economice internationale, ca si restul europenilor, de altfel. Astfel, mai bine de o treime dintre romanii care muncesc (35%) sunt foarte ingrijorati ca si-ar putea pierde serviciul, comparativ cu 32%, media la nivelul celor 27 de tari participante la eurobarometrul despre ocuparea fortei de munca si impactul social al crizei, realizat la comanda Comisiei Europene. Ingrijorarea respondentilor este chiar mai mare daca se pune problema locurilor de munca ale partenerilor de viata (41%, fata de 38%, in UE), noteaza Gandul.

Sute de mii de euro din bani publici, cheltuiti pe suse fara miza. In timp ce orasele lor se confrunta cu probleme reale, de la spitale lasate in paragina pana la canalizari distruse care inunda orasul la prima ploaie, autoritatile locale gasesc mereu bani pentru a organiza paranghelii muzicale. Se plang de saracie, dau vina pe criza si inchid in nas usa nevoiasilor care le cer ajutor social, dar nu se dau inapoi sa investeasca sute de mii de euro in festivaluri fara miza. Majoritatea nu sunt altceva decat niste gale de premiere pentru artistii autohtoni, ca si cum cetateanul de rand ar scapa de necazuri daca Smiley mai primeste un premiu. Sau ca si cum Romania ar uita de criza daca o gasca de artisti se aduna intr-un loc ca sa faca praf grosul bugetului local. Dar, vorba lui Puya, “lumea vrea sa-si auda numele-n microfon, iar banii curg de zici ca i-arunca de la balcon”! Contribuabilii se pot lipsi de susele despre care vorbim – Mamaia, Callatis, Cerbul de Aur, Romanian Top Hits, Romanian Music Award –, niste sugative de bani publici si mici sponsorizari, noteaza Gardianul.

Ucraina face tot ce vrea cu Romania: adancirea Canalului Bistroe s-a reluat. Ministerul Economiei de la Kiev a aprobat rezultatele licitatiei organizate de intreprinderea de stat “Delta-Lotman” pentru construirea barajului de protectie a arterei navigabile de mare adancime Dunare-Marea Neagra (mai precis, Canalul Bistroe-Chilia). Unele firme participante, care au pierdut, au contestat licitatia. “Ministerul a analizat obiectiile formulate de companiile care au contestat rezultatele licitatiei pentru alegerea antreprenorului care sa construiasca barajul pe canalul Dunare-Marea Neagra, necesar pentru exploatarea si functionarea deplina a acestuia”, a anuntat Bogdan Danilisin, ministrul ucrainean al economiei. Expertii de la Kiev spera ca volumul de marfuri transportate pe Bastroe sa creasca pana la 120-140 de milioane de dolari pe an. Castigatoarea licitatiei este firma “Spetdorstroitehnika”. Ea s-a obligat sa finalizeze lucrarile in 130 de zile, scrie Gardianul.

10 Carti care au schimbat lumea. Sunt carti care au creat civilizatii, au inaugurat sisteme politice sau au schimbat viziunea asupra lumii pentru o mare parte din umanitate. Numele autorilor acestor carti sunt Newton, Darwin, Marx, Confucius, Freud, Platon, Avicenna, Herodot, Stewart Mill, Ptolemeu. Topul a fost preluat de pe listverse.com, un celebru site specializat pe topuri realizate pe baza voturilor si discutiilor dintre membrii acestui popular site. Un volum al lui Isaac Newton sta la baza mecanicii clasice, teorie care a dominat lumea fizicii pana la Einstein. Originea speciilor a fondat evolutionismul, teoria stiintifica asupra evolutiei vietii. Marx a fondat marxismul, o teorie socioeconomica asupra lumii, bazata pe ideea de clasa, care a condus la aparitia comunismului. Integral in Romania Libera.

Zeci de universitati, repetente la evaluarea academica. Si universitatile de stat, nu doar cele private, au probleme cu legea. Exista specializari care de zece ani nu au mai fost evaluate din punctul de vedere al calitatii, desi evaluarea trebuie facuta la fiecare cinci ani. Peste 600 de programe de licenta din toata tara functioneaza ilegal. Unele universitati de stat si-au acrediat specializarile de ani intregi, insa nu au mai vrut sa fie evaluate o data la cinci ani asa cum spun Legea invatamantului, dar si Legea calitatii intrata in vigoare in 2007. Alte universitati de stat si-au reevaluat specializarile in urma cu cel putin cinci ani si ar fi trebuit sa intre din nou la control. De exemplu, Universitatea din Bucuresti are sapte specializari care sunt sub semnul legii, scrie Cotidianul.

Manastirile din Bucovina, intre istorie si credinta. E uimitor cum incape atata istorie si arta in aceste lacasuri, intocmite cu vrednicie, dar lasate prada timpului. Manastirile din Bucovina mai pastreaza inca amprenta vremurilor de demult. Pornind din Vatra Dornei si coborand serpentinele Mestecanisului, ajungi pe malul paraului Putna si, de aici, in inima Bucovinei. Taramul manastirilor te intampina cu case frumos aranjate, curti curate si manastiri unice in lume. Prima care iti iese in cale este Manastirea Moldovita. La exterior, lacasul de cult iti da impresia unui mic fort, iar in interior biserica poarta o pictura aflata pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, noteaza EvZ.

„Prima Casa“, noul balon imobiliar. Aspirantii la programul guvernamental iau cu asalt apartamentele vechi, dar si pe cele noi. De la jumatatea lui iunie, optimismul tinerilor cumparatori a dat incredere proprietarilor. Preturile locuintelor s-au majorat cu 5.000-10.000 de euro. Efectele programului „Prima Casa“ nu se lasa asteptate. In ultimele cateva saptamani, in piata a luat nastere un adevarat razboi psihologic al preturilor. In fata avalansei de solicitari venite din partea aspirantilor, proprietarii incep sa‑si creasca pretentiile, dupa mai bine de un an de scaderi, scrie Adevarul.

Viata la 48 de grade Celsius: drumul de pe santier la strand, via cortul anti-canicula in care te coci. In aer se simt 48 de grade, dar oficial sunt „doar” 38. Salahorii de la Podul Basarab se lupta sa nu lesine pe betoane. Nu s-au oprit din munca de azi dimineata, iar pana la cinci dupamasa, cand termina, mai e o vesnicie. Lucreaza la liniile de tramvai care or sa iasa de sub pod, cand va fi gata ridicat. Au dreptul la pauza de cinci minute dupa fiecare ora si poate ca ar incalca regula, daca n-ar fi seful prezent, cu ochii pe ei. Seful a fost corect, le-a dat cate doi litri de apa la fiecare, dar degeaba. Apa e clocotita, poti sa fierbi un ou in ea. Drujbele s-au incins, clestii de abia mai pot sa-i tina in mana. Muncitorul care sudeaza gardul e cel mai napastuit, ca sta la jumate de metru de flacara. Cel mai fericit e vecinul cu galetile de apa in mana; uda cu o canuta betonul turnat acum cateva zile. Sa nu se crape de la canicula. „Lasa cana, toarna direct cu galeata”, ii striga seful de santier. Integral in Gandul.