Adrian Sarbu: viata ca un film Parcursul profesional al lui Adrian Sarbu a inceput inainte de Revolutia din 1989. Dupa absolvirea Academiei de Teatru si Film, Sarbu a devenit regizor la Studiourile Sahia unde a realizat peste 150 de filme documentare. Venirea Revolutiei a fost un moment decisiv in viata lui Adrian Sarbu. El a fost „operatorul oficial“ al evenimentelor, a filmat inclusiv procesul sotilor Ceausescu. Oamenii care au participat la Revolutie spun ca el era un apropiat al lui Silviu Brucan, care l-a introdus pe Sarbu in sediul CC, unde a inregistrat intalnirile din 22 decembrie 1989 si dupa. Asa a facut primii sai bani, vanzand catre posturile TV internationale inregistrarile cu pricina. La scurt timp dupa aceasta intamplare, Sarbu a intrat in politica, devenind consilierul personal al premierului in Guvernul Petre Roman, functie cu rang de secretar de stat responsabil cu comunicarea si imaginea Executivului Romaniei. In timpul manifestatiilor din Piata Universitatii, din 13-15 iunie 1990, Adrian Sarbu a cerut Armatei dinamita pentru a arunca in aer balconul Universitatii. Pe aceasta tema, in 2005, a fost chemat martor in dosarul „Mineriada“. Potrivit unor articole de presa de la acea vreme, citand surse autorizate, Adrian Sarbu a chemat cateva trenuri cu mineri la Bucuresti, informeaza Adevarul.

Topul celor mai costisitori bugetari In ceea ce ii priveste pe cei mai costisitori dintre angajatii statului, din fiecare o suta de lei dislocata de la buget pentru plata salariilor, aproape 37 de lei merg catre politisti, jandarmi, pompieri, magistrati si lucratori ai serviciilor secrete, care alcatuiesc asa-numitul sector special al angajatilor statului. Restul de 63 de lei se impart intre toate celelalte categorii de bugetari, inclusiv profesori, medici sau functionari publici, dupa cum reiese din raportul Bancii Mondiale din 2008. Cu toate acestea, pentru ca veniturile angajatilor din sectorul special sunt formate in cea mai mare parte din sporuri si beneficii in natura (haine si mancare), acestia contribuie cel mai putin la bugetul statului. O reducere a personalului in acest domeniu ar mai fi justificata si prin faptul ca angajatii din sectorul special ocupa cel mai mare spatiu in aparatul bugetar dupa profesori. In fapt, majoritatea angajatilor din acest sector nu platesc nici macar contributii pentru sistemul de pensii. Daca in cazul civililor aproximativ 20% din venituri se intorc la stat prin plata contributiilor sociale, in cazul politistilor, jandarmilor, pompierilor si magistratilor, indicele nu depaseste 8%. Cu alte cuvinte, 18% din bugetari (cei din sectorul special) cheltuiesc 37 de lei din fiecare suta alocata de la buget si returneaza doar 3 lei, scrie Cotidianul.

Reprezentantii medicilor de familie au anuntat ca mai multi colegi nu si-au primit banii de la casele de asigurari de sanatate pe luna iunie si sunt convinsi ca vor fi intarzieri la plata si pentru luna iulie. Este cazul a aproximativ 2.000 de medici de familie. „Daca in termen de 10 zile, medicii de familie nu isi vor primi banii de la casele judetene de asigurari, vom apela la Comisia de Arbitraj si, daca iar nu se rezolva nimic, vom actiona in instanta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)“, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie, scrie Cotidianul.

Disciplina in scoli a fost principalul subiect abordat duminica, la discutiile pe Codul educatiei intre sindicalistii din invatamant si Ministerul Educatiei, iar noutatile propuse au fost infiintarea unui organism similar Colegiului medicilor si elaborarea unei Carte a autonomiei scolare. Potrivit participantilor la discutii, Colegiul profesorilor ar trebui sa fie responsabil de analizarea si sanctionarea cazurilor de indisciplina si imoralitate printre cadrele didactice, iar Carta autonomiei ar stabili limitele in care s-ar incadra puterea institutiilor de invatamant. Ea ar urma sa cuprinda regulamentele de ordine interioara, statutul elevului si metodologiile dupa care elevii si parintii vor fi implicati in luarea deciziilor care privesc scoala, informeaza Romania Libera.

Reducerea bugetarilor se face doar pe hartie Ministrii Cabinetului Boc nu prea se inghesuie sa taie 20% din personalul pe care il au in subordine, motivand fie ca nu au suficienti angajati, fie ca prefera, mai degraba, sa le taie salariile. Multe ministere au insa agentii cu atributii similare. De pilda, Ministerul de Interne are in subordine Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, dar si Inspectoratul National pentru Evidenta Populatiei. Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), argumenteaza ca "se vorbeste despre reducere de posturi, nu de personal, iar 80-90% din ministere au scheme de personal mai mari". Cu alte cuvinte, a explicat Moraru, daca o institutie are o schema de 1.000 de oameni si, de fapt, angajati sunt numai 800, se poate face o reducere de 200 de posturi din organigrama, care oricum nu erau ocupate. Astfel, institutia ramane cu acelasi numar de angajati, afirma Romania Libera.

Sefa Administratiei Strazilor Bucuresti trebuie sa plateasca peste 10.000 de euro pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti Curtea de Apel Bucuresti a condamnat-o pe Alina Roman, directorul general al Administratiei Strazilor Bucuresti, in data de 24 iunie, la plata unor despagubiri pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Mai exact, prin decizia 2197/13.10.2008, judecatorii Sectiei a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul Curtii de Apel Bucuresti au constatat “nelegalitatea documentatiilor de atribuire, precum si a procedurilor de achizitie derulate conform acestora, privind atribuirea contractelor de prestari servicii avand ca obiect gestionarea si intretinerea semnalizarii orizontale si verticale de pe strazile aflate in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti – pachetele 1-5 si 7”. De asemenea, instanta a anulat “documentatia de atribuire, precum si intreaga procedura de achizitie derulata conform acesteia, privind atribuirea contractului de prestari servicii, avand ca obiect gestionarea si intretinerea semnalizarii orizontale si verticale de pe strazile aflate in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti – pachet 6”. Cu privire la pachetul 6, instanta a dispus reluarea procedurii de achizitie publica, scrie Gardianul.

Sex cu nevestele spionilor din Ambasada Romaniei de la Londra Ii aranja vizitele lui Ceausescu in marile cancelarii ale lumii - indiferent daca era vorba despre cele ale unor presedinti, regi ori regine - si se culca de-a valma cu nevestele agentilor acoperiti din ambasada de la Londra. Culmea, sotii incornorati, care stiau mai mult sau mai putin despre idilele consoartelor, tineau mai mult la postul din strainatate decat la onoarea de familist. Ba chiar ii organizau si petreceri cu surprize. Cel putin asa reiese din arhivele secrete. Numele craiului: Vasile Pungan, consilierul lui Ceausescu pe probleme politice, ambasador si ministru, despre care Cornel Burtica spunea ca ar fi fost colonel de Securitate, iar atunci cand a venit la Comertul Exterior, a deschis portile securistilor in acest minister. Daca Vasile Pungan a fost cu adevarat eminenta cenusie a regimului comunist, vor stabili cercetatorii. Insa cert este ca a fost unul dintre oamenii de baza ai lui Ceausescu care s-au retras in liniste, fara valuri, si pentru ca i s-a acordat o protectie deosebita din partea celor care au luat puterea dupa 1989, afirma Gardianul.

„Mostenitorul” cartierului „Henri Coanda”, dupa gratii Radu Ioan Fotino, cel care revendica terenurile din cartierul ANL „Henri Coanda”, din Capitala, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Prin decizia luata la sfarsitul saptamanii trecute, magistratii Tribunalului Bucuresti au anulat si certificatele de mostenitor intocmite pe numele acestuia. Cei doi complici ai lui Fotino, Romulus Dragomir si Luminita Rasnoveanu, au fost condamnati si ei la 4 ani si 6 luni si, respectiv, 7 ani de inchisoare. Mai mult, cei trei sunt obligati sa plateasca ANL-ului, Agentiei Domeniilor Statului si detinatorilor de drept ai terenurilor despagubiri totalizand peste 1.026.000 de euro, scrie EvZ.