"Avatar", o realitate pentru un trib indian care lupta impotriva unei companii de minerit. Mai multi activisti care lupta pentru drepturile triburilor indigene au apelat la producatorii filmului "Avatar" pentru a ajuta un trib indian sa se protejeze de amenintarile lumii moderne. Organizatia "Survival International" din Londra a trasat o paralela intre Na'vi din "Avatar" si tribul Dongria Kondh din estul statului indian Orissa. Acesta din urma se lupta sa isi apere muntele sacru de compania britanica Vedanta Resources, care intentioneaza sa inceapa exploatarea acestuia, scrie CNN.

Toyota va rechema 7.314 masini Camry sedan in SUA din cauza problemelor la servodirectie. Compania Toyota va rechema 7.314 masini din modelul Camry sedan din 2010, in SUA, intrucat exista riscul ca potentialele probleme la directie sa ingreuneze capacitatea soferului de a opri vehiculul. Reuters anunta ca, intr-un document trimis marti dealerilor din SUA, Toyota mentioneaza ca masinile Camry, cu un motor de 4 cilindri, ar putea avea un furtun de presiune pentru servodirectie mai scurt decat impun standardele. In aceasta situatie, exista riscul ca lichidul de frana sa se epuizeze, facand necesara apasarea mai puternica a franei si, implicit, marind timpul de franare. Acesta este ultimul anunt facut de Toyota in sirul de rechemari din ultimele luni. Pana acum, au fost rechemate in jur de 8,5 milioane de masini la nivel mondial. Marti, compania a mai anuntat ca va rechema aproape 500.000 de Prius din cauza problemelor la sistemul de franare.

Ianukovici: Nu sunt marioneta Kremlinului! Victor Ianukovici, castigatorul alegerilor prezidentiale din Ucraina i-a cerut marti rivalei sale, Iulia Timosenko, sa accepte infrangerea si a promis ca va uni Ucraina dupa aceste alegeri care au divizat tara. Intr-un interviu acordat CNN, Ianukovici a specificat ca deciziile pe care le va lua in calitate de presedinte vor fi in concordanta cu interesele tarii, si nu cu cele ale Rusiei. Ianukovici este considerat omul Kremlinului. Acesta a fost considerat castigatorul alegerilor si in 2004, insa dupa Revolutia Portocalie, justitia a invalidat victoria sa. Alegerile au fost reluate, iar acesta a pierdut in fata lui Victor Iuscenko. Impresia publicului potrivit careia Ianukovici ar fi omul Rusiei a fost accentuata dupa ce Vladimir Putin a fost primul lider mondial care l-a felicitat pentru victoria sa, in 2004, cu doua zile inainte sa fie declarat de Comisia electorala presedintele ales. In acest context, Ianukovici a tinut sa mentioneze ca nu este marioneta Rusiei si ca va avea o politica bazata pe "intrese reciproce si relatii bune atat cu Rusia, cat si cu Uniunea Europeana".

Guvernele europene s-au pus de acord sa ajute Grecia. Surse guvernamentale din Germania au declarat, marti, pentru Reuters ca guvernele europene s-au pus de acord sa ofere ajutor Greciei, aceasta reprezentand prima initiativa de salvare economica a unui stat din zona euro. "In zona euro s-a luat in principiu decizia de a ajuta Grecia", a declarat o sursa din guvernul de coalitie german care are access la informatii despre negocieri. Pana acum au fost puse in discutie mai multe optiuni, insa nu s-a luat nicio decizie finala. Cu toate acestea, este foarte probabil sa se recurga la "ajutor bilateral". Aceste comentarii reprezinta deocamdata cel mai puternic semnal potrivit caruia Germania ar putea interveni pentru evitarea unei crize a increderii in tarile din zona euro.

SUA vor sa se impuna sanctiuni Iranului "in cateva saptamani". Statele Unite au anuntat, marti, ca doresc ca Organizata Natiunilor Unite sa adopte o rezolutie prin care sa se impuna sanctiuni Iranului "in cateva saptamani", in contextul in care Iranul si-a extins programul nuclear, sfidand presiunile facute la nivel international. Secretarul Apararii, Robert Gates, a declarat ca spera sa dureze "cateva saptamani, nu luni" pana cand Consiliul de Securitate din cadrul ONU va adopta o rezolutie in acest sens. Iranul a lansat marti procesul de imbogatire a uraniului la 20%, in uzina de la Natanz, iar acest fapt a fost anuntat inca de duminica de liderii de la Teheran. Marile puteri au inceput deja discutiile, iar Rusia a transmis semnale puternice potrivit carora ar sustine aplicarea sanctiunilor impotriva Iranului, scrie Reuters.

Pentagonul cultiva “organisme sintetice” nemuritoare. Este posibil ca cel mai recent proiect al Pentagonului sa fie si cel mai ambitios din intreaga sa existenta. Agentia de Cercetare Avansata pentru Aparare (Darpa) cauta sa rescrie legile evolutiei in beneficiu militar, creand “organisme sintetice” teoretic nemuritoare, care pot fi totusi ucise prin simpla actionare a unui comutator molecular. Darpa investeste 6 milioane de dolari intr-un proiect denumit BioDesign, avand ca tel eliminarea "caracterului aleator al avansului evolutionist natural". Planul va pune la lucru cele mai recente studii si cunostinte biotehnologice ale cercetatorilor pentru a conduce la obtinerea de creaturi vii, proiectate genetic sa "produca efectul biologic dorit". Darpa doreste ca aceste organisme sa fie fortificate cu molecule care sa determine rezistenta celulelor la sucombare, astfel incat termenul de valabilitate al "monstrilor de laborator" sa fie unul nedeterminat, scrie Descopera.