Fetele care au uimit speologii lumii. Trei bihorence si o clujeanca au dovedit ca, cel putin in materie de speologie, pot atinge aceleasi performante ca si colegii lor barbati. Cele patru au coborat, in premiera mondiala, la adancimea de 1.100 de metri. Adina Micula, Cristina Ianc, Raluca Ianc si Mihaela Manisor, toate cu varste care nu sareau mult de 20 de ani, au facut parte dintr-un grup de noua speologi romani care au pornit la 20 septembrie spre Franta, cu scopul de a cobori la 1.100 de metri in avena Berger, scrie Adevarul.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Fata bolnava a comertului cu carne. V-ati gandit vreodata ca bucata de carne din farfurie ar putea proveni de la un animal bolnav sau chiar de la un hoit? In Romania exista numerosi samsari care cumpara animale bolnave de la persoane private, apoi le transeaza si vand mai departe carnea in piete sau abatoare. Reporterii Romania Libera incognito au realizat un experiment care demonstreaza ca nu este bine sa cumparati carne de oriunde, chiar daca, aparent, aceasta arata excelent.

PSD si PNL arunca in scena "premierul fara nume". Victor Ponta si Crin Antonescu au stabilit sa sustina unu si acelasi premier pentru "guvernul de criza" in cazul in care Emil Boc va fi demis in urma motiunii de cenzura a opozitiei. PSD si PNL vor sustine acelasi premier al "guvernului de criza" pe care il vor propune dupa demiterea guvernului Boc. Decizia a fost luata ieri de Victor Ponta si Crin Antonescu la intrevederea avuta pe tema motiunii de cenzura. Cei doi presedinti ai partidelor de opozitie mai trebuie sa cada de acord si asupra numelui si apartenentei politice. Cert este ca nu e vorba despre independentul Johannis. Citeste investigatia exclusiv pe EVZ.ro.

Arhitecta care ridica din ruine casele sasilor. Silvia Demeter a lasat Marea Britanie pentru Romania, unde a inceput cateva proiecte de conservare a vechilor case din Transilvania. La 35 de ani, arhitecta Silvia Demeter a renuntat la cariera din Marea Britanie si a revenit in Romania pentru a restaura vechile case sasesti. A luat aceasta decizie, dupa ce "s-a indragostit iremediabil" de satul Mesendorf, din judetul Brasov, una dintre cele mai frumoase asezari sasesti de la noi - asa cum o descriu studentii Silviei. Citeste tot reportajul pe EVZ.ro.

Romanii beau si fumeaza de 198 mil. euro pe luna. Cu 56 mil. euro mai mult decat in 2007. Familiile din Romania scot din buzunare in fiecare luna pentru bauturi alcoolice si tutun circa 198 milioane euro, fata de 142 milioane euro in urma cu trei ani. Romanii au cheltuit in al doilea trimestru din acest an mai mult pe bauturi alcoolice si tutun, dar si pe hoteluri, cafenele si restaurante comparativ cu cat plateau pentru acestea in urma cu trei ani. Gandul a comparat datele statistice de la INS privind structura cheltuielilor de consum din acest an cu cele de la nivelul anului 2007.

Cine sunt romanii care au trimis prima racheta in spatiu. Racheta Helen 2, proiectata si realizata de Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) s-a inaltat, la 1 octombrie, pana la altitudinea de 40 de kilometri, realizand astfel primul zbor suborbital romanesc. Este primul test reusit de ARCA, dupa ce anul trecut, in noiembrie si anul acesta, in august, balonul folosit la ridicarea rachetei nu a functionat. Lansarea a avut loc la 20 de kilometri in largul Marii Negre. Racheta Helen 2, impreuna cu balonul care a fost folosit la inaltarea acesteia pana la altitudinea de 14.000 de metri erau incarcate la bordul navei militare NSSL 281 Constanta inca din luna septembrie. Echipa ARCA care a coordonat lansarea a sosit pe nava militara la ora 07.00 dimineata, cu doua nave de mare viteza care au ajutat, ulterior, la lansare, scrie Gandul.info.

Banii pentru drumuri, scosi cu valiza de oamenii lui Oprisan. Lucrari decontate, dar nerealizate, si sume imense de bani-gheata scoase din firmele abonate la fondurile publice - in acest fel au fost cheltuiti banii consiliului judetean in campania electorala din 2004, in judetul Vrancea. Trimiterea in judecata a cinci oameni de afaceri, apropiati de presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, dezvaluie mecanismul fraudulos prin care administratia condusa de baronul PSD a tocat in campania electorala din 2004 fondurile destinate reabilitarii infrastructurii din judet, scrie RomaniaLibera.ro.

Cosmonauţii lui Radu Afrim. Radu Afrim, cel mai incomod tânăr regizor din ultimii ani, şi-a prezentat, sâmbătă, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, noul spectacol, care pune sub lupă singurătatea şi înstrăinarea. „Ultimul mesaj al cosmonautului către femeia pe care a iubit-o cândva în fosta Uniune Sovietică“ vorbeşte despre dramele comunicării, informeaza Adevarul.ro.