Baconschi arunca pisica Schengen din curtea MAE. Ministrul de externe spune ca institutia sa e pregatita pentru aderarea la spatiul fara frontiere interne si sugereaza ca problemele sunt la Justitie si la Interne. Ministrul de externe Teodor Baconschi a spus, ieri, ca institutia pe care o conduce "si-a facut temele" pentru aderarea la Schengen si a apreciat ca domeniul justitiei si al afacerilor interne e cel ce preocupa Franta si Germania, statele care se opun intrarii Romaniei in spatiul fara frontiere interne in martie 2011. In timp ce a subliniat ca monitorizarea Comisiei Europene (CE) in domeniul justitiei nu are legatura cu problema Schengen, Baconschi a apreciat ca reforma trebuie sa continue. Declaratiile vin la o saptamana dupa ce Parisul si Berlinul au semnalat opozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen in martie 2011. Intr-o scrisoare trimisa CE si citata de RFI Romania, ministrii de interne din cele doua tari au spus ca decizia aderarii trebuie luata cand "cele doua state vor incepe progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a reformei", scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Oferta promotionala de Sarbatori a lui Crin pentru PSD si UDMR - alianta pana in 2016 si candidat comun la Presedintie. Pregatiri pentru suspendarea lui Basescu. Presedintele PNL Crin Antonescu le propune PSD si UDMR o alianta de cinci ani, cu candidat comun la Presedintia Romaniei si un premier sustinut de toate cele trei formatiuni. Pentru ca acest plan sa fie un succes, este necesara suspendarea lui Traian Basescu in 2011. Antonescu a facut aceasta oferta intr-o emisiune de televiziune, in a doua zi de Craciun. "Este nevoie foarte repede sa punem la o parte diferentele dintre noi, sa gasim ce ne uneste, facand sacrificii si unii si altii, sa constituim oficial o forta politica majora, cu obiectiv declarat inlaturarea actualei puteri, presedinte, guvern si cu modificarea majoritatii parlamentare. Sugerez o alianta, o comasare si o unire sub formele cele mai eficiente intre aceste doua mari partide (PNL si PSD - n.red.)", a declarat Antonescu, anunta Gandul.

Statul le declara razboi "saracilor" bogati in 2011. Autoritatile vor ca de la anul sa scoata la suprafata proprietatile neimpozitate ale celor cu averi semnificative. Expertii fiscali vad sanse slabe de reusita si o serie de procese cu statul. Monitorizarea conturilor bancare, a patrimoniului si a sursei veniturilor va fi calea prin care inspectorii ANAF vor sa-i "prinda" pe cei mai bogati 200 de evazionisti. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, le-a transmis ieri proprietarilor de iahturi si vile - care nu-si pot justifica proprietatile prin veniturile declarate statului - ca vor fi calcati de Fisc anul viitor si ca vor fi obligati sa-si achite impozitele datorate. "Pentru acele persoane fizice care nu-si declara veniturile, adica sunt in situatia sa aiba venituri foarte mari si impozite zero, le transmit ca nu pot sa stea linistiti. Adica cei care au iahturi, vile si isi petrec vacantele in locuri unde tarifele sunt extrem de mari, iar ei nu pot justifica prin veniturile declarate", a explicat Ialomitianu, informeaza Adevarul.

Ticu Dumitrescu: "Securistii isi stingeau tigarile chiar pe obrajii nostri". In luna decembrie s-au implinit doi ani de la moartea fostului lider taranist si presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Constantin Ticu Dumitrescu. Dupa ce si-a petrecut o buna parte din tinerete in temnitele Securitatii, dupa 1989 Ticu Dumitrescu s-a implicat activ pe scena politica romaneasca. In calitate de parlamentar, a initiat Legea deconspirarii Securitatii (care-i poarta si numele) si Legea lustratiei. Domnule Constantin Ticu Dumitrescu, cu exceptia copilariei si a ultimilor cativa ani, toata viata ati fost urmarit de Securitate. Nu este vorba de o intamplare oarecare sau de un episod efemer. Astazi, totul pare ingropat in arhive. Va propun, de aceea, sa acceptati ca in istorisirea ce urmeaza, printre marturiile din documente, unul dintre personaje sa fie chiar memoria dumneavoastra. Poate, daca ingaduiti, personajul principal, scrie Romania Libera.

Benzina din Romania inghite saptamanal cinci bani pe litru. In ciuda puterii tot mai mici de cumparare, romanii au fost printre cei mai afectati europeni de cresterea preturilor carburantilor. Cand vine vorba de scumpirea carburantilor, suntem fruntasi in Europa. Romania se afla pe locul trei intre statele membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste scumpirea benzinei in ultimul an, si pe locul sapte, daca ne referim la motorina. Majorarea a fost influentata semnificativ de cresterea taxelor, respectiv a accizei, de la 1 ianuarie, si a TVA. Numai la 1 iulie, din cauza majorarii TVA, preturile au crescut chiar si cu 28 de bani/litru. Cu toate acestea, Romania se afla printre statele UE cu cele mai mici preturi la carburanti. Intr-un an de plina criza, pretul cu taxe al benzinei a avut o crestere de 24,4% (de la 0,918 euro/litru la 1,142 euro/litru), potrivit calculelor EVZ bazate pe datele Comisiei Europene, pentru perioada 21 decembrie 2009 - 20 decembrie 2010. Inaintea noastra se afla Grecia, cu 48%, si Suedia, cu un procent de 26,8%. Motorina s-a scumpit si mai mult in perioada mentionata, respectiv cu 27,4% (de la 0,878 euro/ litru la circa 1,12 euro/litru). Si aici Grecia conduce clasamentul. Companiile petroliere sustin ca pretul la pompa al carburantilor este influentat de o multitudine de factori, printre care variatiile cotatiilor internationale la produse finite (motorina si benzina) sau conditiile economice, atat locale, cat si pe plan international, anunta EVZ.

Presedintele Rusiei ratifica memorandumul privind o "autostrada-inel" de 7000 de km, in jurul Marii Negre, care ar avea si un segment Chisinau-Bucuresti. O autostrada de peste 7.000 de km in jurul Marii Negre, care sa strabata opt tari - Rusia, Ucraina, Moldova, Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia si Georgia - ar putea fi construita in urmatorii ani, dupa ratificarea de catre presedintele rus, Dmitri Medvedev, a unui memorandum in acest sens. Medvedev a semnat legea "privind ratificarea memorandumului de intelegere mutuala asupra dezvoltarii coordonate a unei autostrazi inelare in jurul Marii Negre". Documentul fusese semnat la 19 aprilie 2007, la Belgrad, de statele parte la Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN). Memorandumul arata ca tarile semnatare recunosc dificultatile serioase pentru traficul auto in regiune si nevoia unor eforturi concentrate pentru modernizarea drumurilor existente si construirea unora noi. OCEM spera ca noua autostrada sa sporeasca legaturile comerciale, economice, umanitare si turismul in regiunea Marii Negre si, pe plan mai larg, in intreaga Eurasie, informeaza Gandul.

De ce nu se mai intorc capsunarii de sarbatori. Multi dintre romanii care muncesc in strainatate aleg sa nu vina de sarbatori in tara. Ei se limiteaza sa le trimita celor dragi cadouri pentru ca, in acest caz, efortul financiar este mult mai mic. Criza economica a imputinat si mai mult numarul romanilor care se intorc in aceste zile acasa. Din cele aproximativ 3,5 milioane de romani care muncesc in Occident - dintre care un sfert nu au forme legale -, foarte putini isi permit sa vina de sarbatori in tara. Un astfel de "lux" il costa pe un muncitor in Italia sau Spania aproximativ 1.000 euro de persoana. Suma pe care, pe criza actuala, putini aleg sa o cheltuie. In plus, nesiguranta locurilor de munca din Europa nu lasa muncitorilor romani loc de negocieri cu patronul. Daca plec de Anul Nou in Romania, seful mi-a zis foarte clar: Jorje, iti poti lua de pe acum la revedere de la noi. Nu te mai intoarce", ne-a declarat Gheorghe Vintan, un roman stabilit in Spania. Din nefericire, petrecerea Anului Nou si a sarbatorilor de iarna departe de tara a devenit un obicei printre romanii plecati in Occident. Pe majoritatea, trecerea dintr-un an in altul nu i-a mai prins acasa de mai bine de cinci ani, scrie Romania Libera.